ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 σημάδια που δείχνουν κακές προθέσεις

iStock

Όταν γνωρίζουμε έναν άνθρωπο ξεκινάμε με θετικές βλέψεις και συναισθήματα για την εξέλιξη της σχέσης. Είτε πρόκειται για σχέση φιλική είτε για ερωτική. Ωστόσο, για να πούμε ότι γνωρίζουμε καλά κάποιον, πρέπει να περάσει κάποιο αξιοσημείωτο χρονικό διάστημα, για να δείξει ολοκληρωτικά τα στοιχεία του χαρακτήρα του και να αποφασίσουμε αν τα αρνητικά (που πάντα υπάρχουν) δεν μας προσβάλουν και μπορούμε με έναν τρόπο να τα διαχειριστούμε.

Αυτό όμως που πρέπει να προσέξουμε είναι ότι, δεν ξεκινάνε όλοι τις σχέσεις με καλές προθέσεις. Πολλοί δημιουργούν επαφές για δικό τους προσωπικό όφελος, όπως οι χειριστικοί άνθρωποι που πλησιάζουν ανθρώπους για να τους χειριστούν για να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο. Άλλοι αρνητικοί λόγοι είναι το οικονομικό όφελος, η κοινωνική αναγνώριση, ο φόβος μοναξιάς, το σαμποτάρισμα και η κάλυψη σεξουαλικής ανάγκης.

Τα σημάδια που κρύβουν κακές προθέσεις δεν είναι πάντα προφανή και όσοι εμπλέκονται σε μια σχέση με αρνητικό πρόσημο δύσκολα τα αναγνωρίζουν, αφού όταν υπάρχει συναίσθημα, περιορίζεται η αντικειμενικότητα. Γι’αυτό και σε ορισμένες περιπτώσεις, μερικοί άνθρωποι χρειάζονται πολλά χρόνια, για να αντιληφθούν την αρνητική συμπεριφορά των άλλων, σε συνδυασμό με δικές τους προβληματικές πεποιθήσεις. Εμείς παρά ταύτα, έχουμε συλλέξει 3 σημάδια και συμπεριφορές που δείχνουν κακές προθέσεις.

Unsplash

Σε συναντά όταν θέλει χάρη, αλλιώς εξαφανίζεται

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που «φωνάζει» εκμετάλλευση. Όταν κάποι@ σε χρησιμοποιεί, σε καλεί στο τηλέφωνο οποιαδήποτε ώρα, χωρίς να σέβεται το πρόγραμμά σου, δεν σε ρωτάει πώς είσαι και όταν το κάνει δεν δίνει σημασία, ενώ όταν δεν προσφέρεις αυτό που επιθυμεί, εξαφανίζεται.

Το Ίδρυμα CPTSD εξήγησε ότι η εγκατάλειψη οδηγεί σε μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχών ψυχικής υγείας, σε μεταγενέστερο χρόνο. Οπότε όταν εντοπίσεις αυτή τη συμπεριφορά, αποστασιοποιήσου για να προστατεύσεις τη ψυχή σου και την αυτοεκτίμησή σου.

Δεν χαίρεται με την επιτυχία σου

Όταν κάποιο άτομο σε αγαπά και σε νοιάζεται πραγματικά, θέλει να είσαι χαρούμεν@ και να πετυχαίνεις όλους σου τους στόχους. Στην περίπτωση όμως που τους πετυχαίνεις και στο άκουσμα της ευχάριστης είδησης, το άλλο πρόσωπο παραμένει σιωπηλό, δεν σε επιβραβευει και υποτιμά το κατόρθωμά σου με οποιοδήποτε τρόπο, τότε μιλάμε για ζήλεια και ανταγωνισμό, χαρακτηριστικά που δεν αρμόζουν σε μια υγιή σχέση.

Σε μειώνει

Και ένας τρόπος για να το επιτύχοει είναι παραδόξως μέσα από το «χιούμορ». Αρχικά να σημειωθεί ότι ως χιούμορ ορίζεται μια μορφή ανθρώπινης επικοινωνίας, που στόχο έχει να προκαλέσει το γέλιο. Είναι ο πνευματώδης αστεϊσμός, η εύθυμη διάθεση, που εκδηλώνεται με άκακη ειρωνεία και προκαλεί στους άλλους διασκέδαση και ευχαρίστηση. Γι’αυτό και σε ένα αστείο είναι σημαντικό να γελούν και τα 2 πρόσωπα και όχι ο ένας εις βάρος του άλλου.

Άτομα που χρησιμοποιούν το «χιούμορ» με κακή πρόθεση, συνήθως προσπαθούν να καλύψουν κάποιο δικό τους συναισθηματικό κενό, να κρύψουν κάποια δική τους «αδυναμία», ή έχουν βιώσει οι ίδιοι στο παρελθόν μια παρόμοια αντιμετώπιση από πρόσωπο του κοντινού τους περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το βιβλίο με τίτλο Preventing Bullying Through Science, Policy, and Practice, (Πρόληψη του εκφοβισμού μέσω της επιστήμης, της πολιτικής και της πρακτικής), ο εκφοβισμός (bullying) οδηγεί σε αύξηση των ψυχικών, συναισθηματικών και συμπεριφορικών προβλημάτων. Οι υγιείς σχέσεις έχουν ως βάση τον σεβασμό και στην περίπτωση που δεν γίνονται σεβαστά τα όριά σου, εφόσον πρώτα τα έχεις επικοινωνήσει, ιδανικότερο είναι να αποχωρείς.