3 σημάδια που δείχνουν ότι γκρινιάζεις πολύ
- 26 ΝΟΕ 2024
Μετά από μια κακή μέρα, η καλύτερη θεραπεία είναι να μιλήσεις με κάποιο άτομο από το κοντινό σου περιβάλλον που είναι πρόθυμο να σε ακούσει. Είτε αντιμετώπισες μέσα στη μέρα σου μια αγενή συμπεριφορά είτε οτιδήποτε άλλο σου κατέστρεψε το πρόγραμμα, το να γκρινιάξεις μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα.
«Όταν το άγχος και η ταραχή δημιουργούνται μέσα μας, είναι σημαντικό να βρούμε μια απελευθέρωση, να λάβουμε υποστήριξη και να προχωρήσουμε» σχολιάζει ειδικός. Ωστόσο, η γκρίνια χρειάζεται μέτρο, καθώς κάποιες φορές είναι τόσο απολαυστική, που καταλήγει να γίνεται εθιστική.
Αυτή η φαινομενική απόλαυση δεν σου εγγυάται για την ακρίβεια την ανακούφιση που νομίζεις και σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί πραγματικά να αποδειχθεί αντιπαραγωγική, ενώ γεννά περισσότερη αρνητικότητα. Μάλιστα, μπορεί να προκαλέσει «ζημιά» στις ανθρώπινες σχέσεις σου, αφού οι συζητήσεις από ένα σημείο και μετά είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο και δεν έχουν να προσφέρουν κάτι θετικό στον συνομιλητή σου. Ψυχοθεραπευτές έχουν ορίσει κάποια συγκεκριμένα σημάδια, για να καταλάβεις ότι η γκρίνια σου δεν είναι πλέον μόνο ένας τρόπος για να ηρεμείς, αλλά ότι σου προκαλεί πρόβλημα.
Αισθάνεσαι χειρότερα από ότι πριν
Σε γενικές γραμμές, το να παραπονιέσαι για πολλή ώρα δεν θα λύσει τα προβλήματά σου. Ωστόσο, αν το κάνεις με παραγωγικό τρόπο, μπορεί να αισθανθείς επιβεβαίωση ή να βρεις έμπνευση για ένα σχέδιο δράσης. Ακόμα κι αν δεν κερδίσεις κάτι άλλο, μπορεί να αισθανθείς ανακούφιση που εξέφρασες όσα σε ενοχλούν.
Αν όμως το να παραπονιέσαι σε αφήνει σε χειρότερη κατάσταση, με περισσότερη οργή ή άγχος, τότε ίσως πρέπει να αναρωτηθείς τι κερδίζεις από αυτό. Μετά από μια αγχωτική κατάσταση, ο στόχος είναι να ανεβάσεις τη διάθεσή σου και να ξεκαθαρίσεις το μυαλό σου, όχι να βυθιστείς σε αρνητικότητα.
Δεν δέχεσαι καμία χρήσιμη λύση
Είναι συχνά προς το συμφέρον σου να ψάχνεις τρόπους να βελτιώσεις συνθήκες που σε ενοχλούν, ειδικά αν επαναλαμβάνεις τα ίδια παράπονα συνεχώς. Όμως, αν συνεχίζεις να παραπονιέσαι, ενώ παραμερίζεις τις υποστηρικτικές προτάσεις των φίλων σου, μπορεί να σημαίνει ότι έχεις μπει σε έναν φαύλο κύκλο ενασχόλησης με αρνητικά συναισθήματα.
Παραβλέπεις δηλαδή απόλυτα λογικές λύσεις, αφού όπως προαναφέραμε, η γκρίνια έχει μετατραπεί με ένα τρόπο σε εθισμό. Σε αντίθεση με την υγιή εκτόνωση, αυτός ο μηχανισμός αντιμετώπισης κάνει δύσκολο το να προχωρήσεις πραγματικά μπροστά, και σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να σε αφήσει ακόμα πιο στρεσαρισμένο και αγχωμένο.
«Βυθίζεσαι» στην απογοήτευση
Όταν όλα φαίνονται αρνητικά, είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι απογοήτευση. Ο εγκέφαλός μας είναι έτσι φτιαγμένος, ώστε να επικεντρώνεται στα αρνητικά. Ωστόσο, το να μείνεις μόνο σε αυτά τα αρνητικά δεν σε βοηθά. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις και να επιτρέπεις στον εαυτό σου να απολαμβάνει μικρές στιγμές χαράς, ακόμη κι όταν υπάρχουν μικρές ενόχλησεις γύρω σου. Δεν χρειάζεται κάθε κατάσταση να έχει θετική πλευρά, αλλά μπορείς να επιδιώξεις να μην αφήνεις μικρά πράγματα να καταστρέφουν τη διάθεσή σου.