ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 σημάδια που μαρτυρούν ότι έχεις τοξική σχέση με τα συναισθήματά σου

iStock

Επειδή ένα συναίσθημα μπορεί να είναι δύσκολο, δεν σημαίνει ότι είναι και κακό. Όταν αντιμετωπίζεις τα πιο επώδυνα συναισθήματα ως άσχημα ή επικίνδυνα, τείνεις να τα αντιμετωπίζεις σαν «εχθρούς» που πρέπει να αποφευχθούν ή να εξαλειφθούν. Δυστυχώς, αυτή η αντίδραση εκπαιδεύει τον εγκέφαλό μας να βλέπει αυτά τα συναισθήματα ως απειλές, γεγονός που τα κάνει όλο και πιο οδυνηρά με την πάροδο του χρόνου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως προκειμένου να χτίσουμε μια πιο υγιή και λιγότερο επώδυνη σχέση με τον συναισθηματικό μας κόσμο, πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα μοτίβα αυτής της τοξικής σχέσης. Ανεξάρτητα από το πόσο επώδυνα μπορεί να είναι, τα συναισθήματα είναι αγγελιοφόροι που πρέπει να ακουστούν και όχι απειλές που πρέπει να αγνοούμε. Τι ακριβώς όμως εννοούμε όταν μιλάμε για μια τοξική σχέση με τα συναισθήματά μας; Παρακάτω θα βρεις χαρακτηριστικά 3 σημάδια που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν έχεις πέσει στην παγίδα να «θάβεις» τα δύσκολα.

1. Είσαι συνεχώς υπερβολικά απασχολημένη

3 σημάδια που μαρτυρούν ότι έχεις τοξική σχέση με τα συναισθήματά σου

Το να βρίσκεσαι συνέχεια σε κίνηση, να κάνεις το ένα πράγμα μετά το άλλο χωρίς να παίρνεις ανάσα συνήθως σου στερεί τη δυνατότητα να είσαι πραγματικά παρούσα στη στιγμή. Και συχνά αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι μιας τοξικής σχέσης με τα συναισθήματά σου. Πρακτικά μιλάμε για τον πιο κοινό μηχανισμό άμυνας: Κάνεις κάτι άλλο για να μην σκέφτεσαι ό,τι δυσάρεστο μπορεί να σε απασχολεί. Αλλά μόνο και μόνο επειδή «δεν το σκέφτεσαι», αυτό δεν σημαίνει ότι παύει να υπάρχει. Ούτε ότι γίνεται πιο εύκολο ή λιγότερο επώδυνο. Η αναπόφευκτη αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα συναισθήματά μας. Η απόσπαση της προσοχής είναι στην καλύτερη περίπτωση μια προσωρινή ανακούφιση, ποτέ μια θεραπεία. Κάθε φορά που κρύβεις κάτω από το χαλί μια συναισθηματική μάχη, επειδή «έχεις πολλά πράγματα να κάνεις», είναι σαν να παίρνεις ένα δάνειο: Σίγουρα, παίρνεις μια μικρή ανάσα, αλλά μετά θα πληρώσεις τόκους. Και το επιτόκιο των συναισθηματικών δανείων είναι πολύ υψηλότερο από ό,τι οι περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε.

2. Προσπαθείς πάντα να εκλογικεύσεις τα συναισθήματα

Πολλοί από εμάς έχουμε τη συνήθεια να χρησιμοποιούμε υπερβολικά διανοητικούς τρόπους για να περιγράψουμε το πώς νιώθουμε, ως αμυντικό μηχανισμό. Αν το καλοσκεφτείς, το να πεις «είμαι στεναχωρημένη» είναι πολύ πιο άμεσο, ωμό και ειλικρινές. Πρέπει να γίνεις ευάλωτη για να περιγράψεις πώς νιώθεις με απλή συναισθηματική γλώσσα. Και επειδή οι περισσότεροι από εμάς φοβόμαστε να είμαστε ευάλωτοι με τα συναισθήματά μας, το αποφεύγουμε διακριτικά επιστρατεύοντας τη λογική μας. Μετατρέπουμε δηλαδή τα συναισθήματά μας σε ιδέες, επειδή οι ιδέες πονάνε λιγότερο. Το πρόβλημα είναι όταν αποφεύγουμε τα συναισθήματά μας, ακόμα και με τη γλώσσα που χρησιμοποιούμε για να τα περιγράψουμε δίνουμε σήμα στον εγκέφαλό μας ότι αυτά τα συναισθήματα δεν είναι απλώς επώδυνα, αλλά και επικίνδυνα. Που σημαίνει ότι εκπαιδεύουμε τον εγκέφαλό μας να φοβάται να εκφραστεί συναισθηματικά.

3. Έχεις ενοχές που αισθάνεσαι άσχημα

Το να νιώθεις συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυσάρεστων, όπως η λύπη και ο φόβος, είναι αναπόφευκτο μέρος του να είσαι άνθρωπος. Δεν μπορείς να αποφύγεις τον συναισθηματικό πόνο. Αυτή, είναι η πραγματικότητα και δεν υπάρχει καμία διαφυγή. Επειδή ένα συναίσθημα σε κάνει να νιώθεις άβολα ή άσχημα, δεν σημαίνει ότι είναι κακό.

Όταν λειτουργείς με την υπόθεση ότι κάθε επώδυνη, συναισθηματική εμπειρία είναι κακή, μπλέκεις σε κάθε είδους ασυνείδητες συνήθειες που έχουν σχεδιαστεί για να απαλλαγείς από αυτά τα οδυνηρά συναισθήματα. Αλλά όπως είδαμε και παραπάνω, το να προσπαθείς να αποφύγεις ή να απαλλαγείς από τα συναισθήματά σου είναι μια μάχη χαμένη. Και στην πραγματικότητα, το μόνο που καταφέρνεις είναι να αυξάνεις μόνο τη συχνότητα και την έντασή τους μακροπρόθεσμα.

Εάν θέλεις λοιπόν να αναπτύξεις μια λιγότερη τοξική σχέση με τα συναισθήματά σου, υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι μόνο και μόνο επειδή επειδή μπορεί να δίνεις μια συναισθηματική πάλη, δεν χρειάζεται να έχεις ενοχές γι’ αυτό. Μάθε να αποδέχεσαι τα συναισθήματά σου ακόμα και τα επώδυνα.

Exit mobile version