3 συνήθειες που “κλειδώνουν” την απώλεια βάρους
- 23 ΔΕΚ 2015
Έρχεται, λοιπόν, η στιγμή που τα νούμερα είναι με το μέρος μας. Και μπορεί με τη λέξη νούμερα να σκεφτήκατε τους αριθμούς του τζόκερ όμως υπάρχουν κάποια άλλα νούμερα που στην πραγματικότητα μας προβληματίζουν κάθε μέρα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ποια είναι αυτά; Το νούμερο στη ζυγαριά, το νούμερο στα ρούχα που φοράμε, τα νούμερα στις περιφέρειες και το ποσοστό λίπους μας αλλά και τα νούμερα στις εξετάσεις αίματος.
*από τον Dr Πωλ Φαρατζιάν, Phd, MSc, Κλινικό διαιτολόγο – διατροφολόγο, Επιστημονικό συνεργάτη Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Έχετε καταφέρει, λοιπόν, να χάσετε βάρος και να βελτιώσετε την εικόνα αλλά και την υγεία σας και έρχεστε στο σημείο που αναρωτιέστε… και μετά; Μετά είναι το στάδιο της διατήρησης… ένα στάδιο μάλλον πολύ περισσότερο περίπλοκο και αγχωτικό για να μην επιστρέψει… ο παλιός σας εαυτός. Ποια είναι τα μυστικά για να το εμποδίσετε αυτό;
Λίγες είναι οι μελέτες γύρω από αυτό το θέμα και κυρίως ο λόγος είναι ότι δεν είναι πολλοί αυτοί που έχουν διατηρήσει το απολεσθέν βάρος ώστε να βγουν σαφή συμπεράσματα.
Ναι πολύ καλά διαβάσατε, η συντήρηση του βάρους είναι μια διαδικασία μάλλον για λίγους, γι’ αυτό είναι σημαντικό να πάρουμε παραδείγματα από αυτούς ώστε να γίνουμε πολλοί! Τα ερευνητικά, λοιπόν, δεδομένα μέχρι στιγμής, ένα εκ των οποίων αφορά και μελέτη που έχει γίνει σε ελληνικό πληθυσμό στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, έχουν καταφέρει να δείξουν διαφορές στις διατροφικές συνήθειες των ατόμων που διατήρησαν το βάρος που έχασαν σε σχέση με εκείνους που δεν έχασαν βάρος ή δεν κατάφεραν να το διατηρήσουν. Ας δούμε, λοιπόν, 3 από αυτές.
Πρωινό γεύμα
Όχι που νομίζατε ότι θα μας ξέφευγε. Το πρωινό εκτός από μια βασική αρχή της ισορροπημένης διατροφής αλλά και της “δίαιτας”, έχει φανεί να αποτελεί σημείο-κλειδί και στη διατήρηση του βάρους. Οι επιτυχημένοι “losers” έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταναλώνουν πρωινό γεύμα, όταν αυτό ορίζεται ως το πρώτο διατροφικό επεισόδιο στο χώρο του σπιτιού ή πριν την έναρξη των καθημερινών δραστηριοτήτων. Παρά, λοιπόν, την ολοκλήρωση του υποθερμιδικού προγράμματος διατροφής που ακολουθούσατε, η πρωινή συνήθεια του “ξυπνάω, ντύνομαι και φεύγω” καλό είναι να μην επιστρέψει και το πρωινό γεύμα να έχει σημαντική και καθημερινή θέση στην καθημερινή σας ιεροτελεστία. Άλλωστε, πόσο χρόνο μπορεί να σας πάρει να καταναλώσετε 1 ποτήρι 100% φυσικό χυμό μαζί με 1 τοστ που μπορείτε να έχετε φτιάξει από το σπίτι ή 1 ποτήρι γάλα χαμηλό σε λιπαρά μαζί με δημητριακά ολικής άλεσης ή μπάρα δημητριακών ολικής;
Καφεΐνη
Μιας και μιλήσαμε για πρωινό, δε θα μπορούσαμε να μην μιλήσουμε για την αγαπημένη μας πρωινή συνήθεια. Ο καφές εκτός από το γεγονός ότι μας ξυπνάει, και μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη εμφάνισης πολλών ασθενειών, είναι και ένα ρόφημα που δεν αποδίδει θερμίδες αν καταναλωθεί αυτούσιο ή με τη χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών.
Ωστόσο, αρκετά ερευνητικά δεδομένα έχουν δείξει ακόμα και πρόσφατα ότι η τακτική κατανάλωση 2-4 φλιτζανιών καφέ μπορεί να βοηθήσουν τον οργανισμό να αντισταθεί στην σταδιακή επαναπρόσληψη των επιπλέον κιλών που έχει χάσει.
Κι αν αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει αυτό, φαίνεται ότι η καφεΐνη κρύβεται πίσω από όλα αυτά, η οποία είναι γνωστό ότι ενισχύει την ενεργειακή δαπάνη κατά 5% περίπου. Άρα, η κατανάλωση 2-4 φλιτζανιών καφέ ανάλογα με το είδος του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της δαπάνης ενέργειας κατάλληλη να εμποδίσει την επαναπρόσληψη των περιττών κιλών.
Τσιμπολόγημα
Έχετε κάτσει ποτέ να μετρήσετε πόσες θερμίδες μπορεί να σας φορτώνει αυτό το “πέρασα από την κουζίνα και έφαγα μια χούφτα αμύγδαλα”; Το τσιμπολόγημα είναι μια διατροφική συνήθεια που κάθε άλλο παρά φίλος για το βάρος σας μπορεί να αποδειχθεί. Όπως έχει επιβεβαιωθεί και ερευνητικά οι “maintainers” όπως αναφέρονται αυτοί που διατηρούν επιτυχώς το βάρος τους παρουσιάζουν σημαντικά λιγότερα “τσιμπολογήματα” σε σχέση με εκείνους που προσέλαβαν ξανά το βάρος που έχασαν. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που κάποιο μπισκοτάκι ή ξηρός καρπός βρεθεί στο διάβα σας κάντε κάτι ώστε να αποπροσανατολίσετε το μυαλό σας, για παράδειγμα βγείτε για περπάτημα, πλύνετε τα δόντια σας, μιλήστε στο τηλέφωνο κτλ.
Όλες οι παραπάνω συμπεριφορές αποτελούν ένα μέρος του παζλ της επιτυχημένης διατήρησης του βάρους. Γιατί το να χάσει κάποιος βάρος είναι σχετικά εύκολο, ή τουλάχιστον πολλοί το έχουν καταφέρει! Αυτό που φαίνεται να αποτελεί έναν άθλο είναι το να διατηρηθεί το “χαμένο” βάρος σε βάθος χρόνου.