ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 τρόποι για να φροντίσεις την ψυχική σου υγεία καθώς μεγαλώνεις

iStock

Η συζήτηση γύρω από την ψυχική υγεία έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Είτε οφείλεται στην πανδημία COVID-19, είτε σε δημόσια πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων διασημοτήτων και αθλητών) που μίλησαν ανοιχτά για τις εμπειρίες τους είναι αλήθεια ότι η ευαισθητοποίηση για την ψυχική υγεία είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι ήταν πριν από μια δεκαετία. Ως αποτέλεσμα, οι νεότεροι ενήλικες είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν φροντίδα ψυχικής υγείας από ποτέ. Μια έρευνα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (APA) βρήκε ότι το 37% της Generation Z και το 35% των millennials έχουν λάβει θεραπεία από επαγγελματία ψυχικής υγείας, σε σύγκριση με το 26% της Generation X, το 22% των baby boomers και το 15% των ηλικιωμένων.

Αν και οι νέοι ενήλικες, όπως όσοι ανήκουν στη Generation Z και οι millennials, είναι αυτοί που συχνά μιλούν γι’ αυτό στο TikTok, η προτεραιοποίηση της ψυχικής υγείας είναι κάτι που μπορεί να ωφελήσει οποιονδήποτε, και ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσεις. Οι γνωστικές και συμπεριφορικές αλλαγές είναι δυνατές σε οποιαδήποτε ηλικία.

Στην πραγματικότητα, η γήρανση μπορεί να ωφελήσει την ψυχική σου υγεία, καθώς με την ηλικία έρχεται και η σοφία. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι δεν χρειάζονται φροντίδα ψυχικής υγείας και αυτοί: οι ψυχικές διαταραχές είναι κοινές μεταξύ των ηλικιωμένων, αλλά συχνά δεν διαγιγνώσκονται ή δεν θεραπεύονται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το στίγμα γύρω από τη γήρανση εντείνεται με το στίγμα της ψυχικής υγείας, κάνοντάς τους ηλικιωμένους πιο διστακτικούς στο να ζητήσουν βοήθεια και να λάβουν επαρκή φροντίδα. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μία από τις μεγαλύτερες παρεξηγήσεις γύρω από την ψυχική υγεία για τις μεγαλύτερες γενιές είναι ότι αργότερα στη ζωή είναι πολύ αργά για να αναπτύξουν νέες, υγιείς συνήθειες ή τρόπους φροντίδας του εαυτού τους.

Εάν βρίσκεσαι στην ενήλικη ζωή και δεν έχεις σκεφτεί ποτέ να ασχοληθείς με τον διαλογισμό ή να μιλήσεις σε έναν ψυχοθεραπευτή, μπορεί να είναι αγχωτικό να ξέρεις πού να ξεκινήσεις. Οι ειδικοί προτείνουν να αρχίσεις με τα εξής 3 βήματα.

1. Σκέψου το σωματικό κομμάτι

Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για την ψυχική σου υγεία έχει να κάνει με το σώμα σου: η σωματική άσκηση συνδέεται με τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου και της γνωστικής λειτουργίας, τη μείωση του κινδύνου άγχους και κατάθλιψης, καθώς και τη βελτίωση του ύπνου και της συνολικής ποιότητας ζωής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η φυσική άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να προστατευτεί η ψυχική υγεία και για να καθυστερήσει η γνωστική εξασθένιση.

Αν και πολλοί εστιάζουν σε παζλ, σταυρόλεξα και sudoku για να καθυστερήσουν την άνοια, η σωματική άσκηση και η κοινωνική σύνδεση είναι τα 2 καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για την ψυχική σου υγεία. Μάλιστα, συνιστάται στους ασθενείς της να ασκούνται καθημερινά, ιδανικά σε εξωτερικούς χώρους για να εκμεταλλευτούν το φως του ήλιου, το οποίο βελτιώνει τον ύπνο, αυξάνει τα επίπεδα βιταμίνης D και ενισχύει τη διάθεση.

2. Διατήρησε κοινωνικές σχέσεις

3 τρόποι για να φροντίσεις την ψυχική σου υγεία καθώς μεγαλώνεις

Η απομόνωση και η μοναξιά πλήττουν σημαντικά τις μεγαλύτερες ηλικίες, και είναι παράγοντες κινδύνου για ψυχικές διαταραχές. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κοινωνική απομόνωση μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία με τρόπους που συγκρίνονται με τις βλαβερές συμπεριφορές όπως το κάπνισμα ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Συνεπώς, η διατήρηση μιας υγιούς κοινωνικής ζωής είναι κρίσιμη. Οι ειδικοί συνιστούν να ενσωματώνεις τακτικά σημαντικές κοινωνικές δραστηριότητες στην καθημερινότητά σου, καθώς αυτές μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και να μειώσουν τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Μην περιορίζεσαι μόνο στην οικογένεια. Η φιλία αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη σωματική και ψυχική υγεία στην τρίτη ηλικία.

3. Δώσε στον εαυτό σου άδεια να ζητήσεις βοήθεια

Η ψυχολογική υποστήριξη είναι σημαντική για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Εάν αντιμετωπίζεις συναισθηματικά θέματα, όπως η απώλεια ενός συντρόφου ή η αποχώρηση από την επαγγελματική ζωή, η θεραπεία είναι πάντα μια επιλογή. Οι μεγαλύτεροι ενήλικες μπορούν να επωφεληθούν από τη θεραπεία όσο και οι νεότεροι. Οι ειδικοί ενθαρρύνουν τους ηλικιωμένους να αναζητήσουν θεραπεία, καθώς αυτή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.

Η ψυχική υγεία είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Ειδικά καθώς μεγαλώνουμε, είναι σημαντικό να φροντίζουμε το σώμα μας, να διατηρούμε υγιείς κοινωνικές σχέσεις και να μην διστάζουμε να αναζητήσουμε βοήθεια όταν τη χρειαστούμε.

Η γήρανση μπορεί να φέρει σοφία και ανθεκτικότητα, αλλά η φροντίδα της ψυχικής υγείας παραμένει θεμελιώδης για να συνεχίσουμε να ζούμε μια πλήρη και υγιή ζωή.

Exit mobile version