3 τρόποι να συνέλθεις μετά από έναν τσακωμό
- 25 ΣΕΠ 2024
Σε μια σχέση δεν είναι πάντα όλα «ρόδινα». Από τη στιγμή που είσαι κοντά με τον/τη σύντροφό σου, μπορεί κάποια στιγμή να προκύψει μια σύγκρουση είτε για κάποιο σοβαρό λόγο είτε για το πιο ασήμαντο πράγμα, όπως για το πότε θα πάτε διακοπές ή ποιος θα πλύνει τα πιάτα. Η λύση έρχεται με κάποιον συμβιβασμό ή απλά με το να συμφωνείτε στο ότι διαφωνείτε.
Το θέμα όμως είναι ότι, ακόμα και μετά τη λήξη ενός τσακωμού, μπορεί να νιώθεις δυσάρεστα συναισθήματα όπως εξάντληση και απόγοήτευση για μερική ώρα ή στη χειρότερη για μέρες. Ένας θεραπευτής σχέσεων λέει στο SELF ότι είναι πολύ συνηθισμένο να αισθάνεσαι έτσι, όταν έχεις επενδύσει συναισθηματικά στον σύντροφό σου.
Όταν τσακώνεσαι με τον/τη σύντροφό σου, ο εγκέφαλός σου μπαίνει σε λειτουργία μάχης ή φυγής, μια φυσιολογική αντίδραση του σώματός σου στο στρες, λέει στο SELF ψυχίατρος. Όσο αυξάνεται η ένταση, η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη ρέουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματός σου. Αυτές οι 2 ορμόνες αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό, επιταχύνουν την αναπνοή και δημιουργούν νευρικότητα.
Όταν σταματήσει ο τσακωμός, η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη πέφτουν, γεγονός που μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι εξαντλημένη/-ος. Βέβαια μπορεί να δημιουργηθούν και συναισθήματα ανασφάλειας και αβεβαιότητας γενικότερα, για το που οδηγεί αυτή η σχέση. Πολλές φορές, από το ένα άτομο στο άλλο, διαφοροποιούνται τα αρνητικά συναισθήματα. Ωστόσο, μπορείς να συνέλθεις πιο γρήγορα μετά από έναν τσακωμό; Εμείς σου απαντάμε πώς γίνεται, με τους 3 παρακάτω τρόπους.
Αναγνώρισε τα συναισθήματά σου
Όπως συμβαίνει και στη ψυχοθεραπεία, για να ξεπεράσεις κάτι, πρέπει πρώτα να το αναγνωρίσεις. Όσο πιο πολύ καταλαβαίνεις και αναγνωρίζεις τα συναισθήματά σου και τον λόγο που νιώθεις έτσι, τόσο περισσότερο θα τα αποδέχεσαι και θα χάνουν την αρνητική βαρύτητά τους. Ο τρόπος για να τα εκφράσεις είναι μέσα από την γραφή, τη ζωγραφική, τον χορό ή οποιαδήποτε άλλη μορφή τέχνης.
Κάνε κάτι να ξεχαστείς
Ασχολήσου με κάτι που απαιτεί την προσοχή σου, είτε αυτό είναι η μαγειρική, είτε να διαβάσεις κάποιο βιβλίο, είτε να κάνεις κάποιο άθλημα ή να πας μια βόλτα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Gottman, 20 λεπτά και πάνω είναι ο χρόνος που χρειάζεται, για να ηρεμήσεις και να σταματήσεις να «ξαναζείς» τον καβγά στο κεφάλι σου.
Προσπάθησε να πάρεις κάποιο μάθημα από τον τσακωμό
Εάν σκέφτεσαι κάτι που είπε ο/η σύντροφός σου ή είπες κάτι άσχημο εκείνη τη στιγμή, κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και ζήτα συγγνώμη. Αντί να εστιάζεις στον καβγά, δώσε προσοχή στο τι μπορείς να κάνεις καλύτερα την επόμενη φορά ή στα βήματα που μπορεί να ακολουθήσετε, για να ωριμάσετε ως ζευγάρι και να είστε ακόμα πιο δυνατοί.