ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 αλάνθαστα σημάδια που προδίδουν έναν ναρκισσιστή

Pexels

Ο όρος «ναρκισσισμός» συχνά συγχέεται με την ισχυρή αυτοπεποίθηση. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο ναρκισσισμός είναι πολύ πιο περίπλοκος από αυτό. Στον πυρήνα του, είναι μια μεταμφίεση, για μια βαθιά ριζωμένη αίσθηση ντροπής που μπορεί να μην συνειδητοποιεί κανείς, καν ότι υπάρχει.

Όλοι οι άνθρωποι φέρουν ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, ωστόσο ο ναρκισσισμός γίνεται παθογενής, όταν οι εγωκεντρικοί άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν εάν δεν ικανοποιήσουν την ανάγκη τους να τους θαυμάζουν και έχουν την τάση να πιστεύουν ότι έχουν μια «υπεραξία» σε σχέση με τους άλλους. Οι ναρκισσιστές παρουσιάζουν έναν ψεύτικο εαυτό, όπου μπορούν να φαίνονται γοητευτικοί, έξυπνοι και εξαιρετικά δοτικοί. Μέχρι να μην κάνεις τα πράγματα με τον τρόπο τους. Τότε αποκαλύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο και προσπαθούν να σε ελέγξουν και να σε τιμωρήσουν με κάθε τρόπο. Πώς μπορείς λοιπόν πρακτικά να καταλάβεις εάν εσύ ή κάποιος από τον περίγυρό σου είναι ναρκισσιστής;

Οι ναρκισσιστές είναι υπερβολικά ανταγωνιστικοί

Στην κοσμοθεωρία ενός ναρκισσιστή, υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Και οι ναρκισσιστές πρέπει να κερδίζουν σχεδόν σε κάθε τομέα. Πρέπει να είναι οι καλύτεροι σε όλα και από οποιοδήποτε άλλο. Οι «αντίπαλοί» τους μπορεί να είναι άγνωστοι ή πρόσωπα που αγαπούν. Αυτή η καταναγκαστική προσπάθεια να βγουν στην κορυφή, δυσκολεύει τον εορτασμό των επιτυχιών άλλων ανθρώπων. Όπως ας πούμε, μια σημαντική επαγγελματική επιτυχία ενός φίλου τους. Εκείνη τη στιγμή, κάποιος άλλος είναι ο «νικητής».

Δίνουν (ανεπιθύμητες) συμβουλές

Σίγουρα προσπαθούν να είναι χρήσιμοι προτείνοντας τα καλύτερα εστιατόρια ή μοιραζόμενοι τη σοφία τους π.χ. σχετικά με την ανατροφή των παιδιών. Αλλά οι ναρκισσιστές εκμεταλλεύονται επίσης την παραμικρή ευκαιρία για να επιδείξουν την «ανώτερη γνώση» και τη «διορατικότητά» τους. Γνωρίζουν πάντα λίγο καλύτερα και φαίνεται ότι έχουν εσωτερικές πληροφορίες για τα πάντα.

Εκμεταλλεύονται τους γύρω τους

Μπορεί να μην γίνεται σκόπιμα, αλλά συμβαίνει, επειδή οι νάρκισσοι έχουν την τάση να βλέπουν τις καταστάσεις με βάση το τι σημαίνουν για τους ίδιους, και μόνο για ίδιους. Ο λόγος; Η έλλειψη ενσυναίσθησης. Η αδυναμία αντίληψης του συναισθηματικού κόσμου των άλλων, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του ναρκισσισμού και το χαρακτηριστικό το οποίο τον κάνει τόσο επικίνδυνο. Οι ναρκισσιστές περιμένουν από τους άλλους να περιστρέφονται γύρω από τις ανάγκες τους, αλλά αρνούνται να κάνουν το ίδιο για οποιονδήποτε άλλον. Αυτό σημαίνει ότι για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν, δεν διστάζουν να χειραγωγήσουν ή να εκφοβίσουν, όποιον βρεθεί στον δρόμο τους.

 

 

 

Οι ναρκισσιστές επιδιώκουν να είναι στο επίκεντρο της προσοχής

Οι ναρκισσιστές, είναι οι άνθρωποι που κυριαρχούν στις συζητήσεις. Αισθάνονται υποχρεωμένοι να μιλήσουν για τον εαυτό τους και υπερβάλλουν μιλώντας για τα επιτεύγματά τους. Μπορεί να εξωραΐζουν τις ιστορίες τους με σκοπό να εντυπωσιάσουν το κοινό τους. Περιγράφουν τον εαυτό τους, ως τον πιο έμπιστο σύμβουλο του αφεντικού τους ή το πιο δημοφιλές άτομο στον κύκλο τους. Αυτές οι δομές, είναι εύκολο να δικαιολογηθούν ως μικρά λευκά ψέματα που βοηθούν να πούμε μια καλύτερη ιστορία. Αλλά στην πραγματικότητα εξυπηρετούν έναν πιο «σκοτεινό» σκοπό: Να στηρίξουν μια εξιδανικευμένη εκδοχή του εαυτού τους και την ιδέα ότι κανείς γύρω τους δεν είναι αρκετά καλός, όσο οι ίδιοι υποτίθεται ότι είναι.