ΑΓΧΟΣ

4 απλοί τρόποι να διώξεις το άγχος ακόμα και μετά από μια πολύ κουραστική ημέρα

Βρισκόμαστε στο γήινο έτος 2018. Όλοι έχουμε άγχος. Όλοι ξέρουμε πόσο κακό μας κάνει. Όλοι συνεχίζουμε να έχουμε άγχος. Τόσο απλά, τόσο ειλικρινά. Αν ο Ντεκάρτ ζούσε και φιλοσοφούσε σήμερα πιθανώς να έλεγε «έχω άγχος, άρα υπάρχω».

Βλέπεις το να προσπαθείς να είσαι συνεπής στη δουλειά, στα mail και στα tasks του πιεστικού αφεντικού σου και ταυτόχρονα να θέλεις να προλάβεις να πας στο μάθημα γιόγκα, να πληρώσεις λογαριασμούς, να μαγειρέψεις, να δεις τους φίλους σου, να δεις τον σύντροφό σου και, παράλληλα, να ανανεώσεις και τα social media σου, είναι αρκετά εξουθενωτικό.

 

Τι προκύπτει από το άθροισμα όλων αυτών; Αναμφίβολα κάποια συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης. Σίγουρα όμως και άγχος. Ένα άγχος που, το απόγευμα ή το βράδυ που επιστρέφεις (επιτέλους) στο σπίτι σου να χαλαρώσεις μετατρέπεται σε υπερένταση και δεν σε αφήνει να χαλαρώσεις.

«Τα ξέρουμε όλα αυτά», θα μας πεις. Εντάξει, αλλά κι εγώ πρέπει να κάνω μια εισαγωγή. Τέλος πάντων, ας περάσουμε στην πράξη. Πώς μπορείς να το ανατρέψεις αυτό;

1. «Αποσυνδέσου» από το κινητό σου

Ή, όπως θα έλεγε και η μαμά σου, «Άσ’το κάτω το ρημάδι». Ναι το κινητό σου εννοούμε. Την επέκταση του χεριού, του μυαλού, ολόκληρου του είναι σου.  Αδιαμφισβήτητα, ένα smartphone είναι το πιο χρήσιμο πράγμα στον κόσμο (σημειώσεις, φωτογραφίες, social media- πραγματικά πώς ζούσαμε πριν από αυτό;). Την ίδια στιγμή όμως είναι και το πιο εθιστικό. Κάθε μέρα χρειάζεσαι μερικά λεπτά (ιδανικά, ώρες) μακριά απ’όλο αυτό το τεχνολογικό και social multitasking αφού, χωρίς να το καταλαβαίνεις, σε γεμίζει με άγχος.  

Κλείσε το κινητό σου ή άφησε το στο άλλο δωμάτιο και «συνδέσου» στον πραγματικό κόσμο. Αυτόν με τους αληθινούς και όχι τους διαδικτυακούς φίλους. Αυτόν με τα αληθινά συναισθήματα, όχι τα emojis.

2. Συνδέσου με τον εαυτό σου 

 

Θυμίσου αυτή την αίσθηση ευεξίας που νιώθεις τελειώνοντας τη γυμναστική. Όσο σημαντικό είναι να αισθάνεσαι τόσο καλά με το σώμα σου, άλλο τόσο είναι να αισθάνεσαι καλά με το πνεύμα σου. Δηλαδή τη διάθεση, την ψυχολογία σου, την διανοητική σου κατάσταση. Το να απελευθερώσεις την πίεση και την ένταση από τις σκέψεις σου, μπορεί μοιάζει ακατόρθωτο, αλλά μια πρακτική που, αποδεδειγμένα, βοηθάει είναι ο διαλογισμός, ένα είδος γυμναστικής για το μυαλό.

Εκτός του ότι απελευθερώνει το άγχος σε βοηθά να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου και, επιπλέον, να κοιμάσαι καλύτερα. Αν η εικόνα ενός ατόμου που κάθεται στη στάση του λωτού, με κλειστά τα μάτια, προσπαθώντας να απωθήσει τις αρνητικές σκέψεις σε αποθαρρύνει, μπορείς να ξεκινήσεις με πολύ πιο ήπιους τρόπους. Δοκίμασε να κατεβάσεις κάποια εφαρμογή (υπάρχουν αρκετές δωρεάν τόσο για iOs όσο και για Αndroid που σε εισάγουν στο διαλογισμό με οδηγίες και χαλαρά δεκάλεπτα sessions. 

3. Γυμνάσου

Λίστα με τρόπους να καταπολεμήσεις το άγχος η οποία δεν συμπεριλαμβάνει την άσκηση είναι ελλιπής. Δε θα πούμε τα αυτονόητα για το πόσο ωφέλιμο για το σώμα και τον οργανισμό σου είναι ούτως ή άλλως η γυμναστική. Θα σου πούμε απλώς ότι μπορεί την ώρα του μαθήματος να ιδρώνεις, κουράζεσαι και πονάς, αλλά η αποζημίωση για όλο τον κόπο που καταβάλλεις είναι τεράστια.

Οι ενδορφίνες που παράγονται κατά τη διάρκεια της άσκησης ενεργούν ως φυσικά παυσίπονα τόσο για το σώμα όσο και για το νου, επιφέροντας σου μια ευφορία, μια ηρεμία και ταυτόχρονα ενέργεια για να αντιμετωπίσεις τα πάντα.

Προφανώς δεν χρειάζεται να «χτυπιέσαι» καθημερινά. Ακόμα και μισή ώρα ή τρία τέταρτα περπάτημα μετά τη δουλειά μπορεί να μειώσει σταδιακά να διευκολύνει τα επίπεδα άγχους.

4. Μάθε μια τέχνη

Aς πούμε ότι η συμβουλή να γυμναστείς σου ακούγεται σαν να σου είπαμε να ανέβεις το Έβερεστ με σαγιονάρες. Που άλλου μπορείς να διοχετεύσεις το άγχος και την αρνητική ενέργεια; Στην τέχνη. Με τον όρο «τέχνη» δεν εννοούμε τη ζωγραφική απαραίτητα, αλλά οποιοδήποτε χειρωνακτικό χόμπι. Πλέξιμο, κατασκευή κοσμημάτων, DIY διακοσμητικά, ακόμα και το να φτιάξεις το δικό σου scrap book, οτιδήποτε γίνεται με τα χέρια αποτελεί έναν απίστευτα δημιουργικό τρόπο να απομακρυνθείς από τα μικρά καθημερινά ζητήματα που σου δημιουργούν πονοκέφαλο.

Exit mobile version