ΥΓΕΙΑ

4 λόγοι που κιτρινίζουν τα δόντια σου

Unsplash

Τα κίτρινα δόντια (δισχρωμίες δοντιών) είναι ένα οδοντικό πρόβλημα πολύ κοινό, που μπορεί να παρατηρηθεί σε άτομα όλων των ηλικιών. Πολλές φορές προκαλεί αμηχανία στα άτομα που έχουν κίτρινα δόντια είτε το να χαμογελούν, είτε το να μιλούν, ενώ είναι ένα σύνηθες αίτιο, που οδηγεί τον ασθενή στην καρέκλα του οδοντιάτρου.

Ο χρωματισμός των δοντιών μπορεί να εμφανίζεται ενιαίος ή μπορεί να εμφανιστεί σαν μικρές γραμμές ή τελείες στην αδαμαντίνη. Η αδαμαντίνη είναι λίγο πολύ ένα ημιδιαφανές υλικό, πράγμα που σημαίνει ότι το χαμηλότερο στρώμα οδοντίνης είναι εκείνο που καθορίζει το χρώμα των δοντιών. Ουσίες που διεισδύουν κάτω από την αδαματίνη των δοντιών προκαλούν την απώλεια του φυσικού άσπρου χρώματος και το χρώμα μπορεί να αλλάξει και να γίνει κίτρινο, καφέ -κίτρινο, γκρι, γκρι-μαύρο με στίγματα άσπρα, ανάλογα με την αιτία εμφάνισής τους. Εμείς παρακάτω σου αναλύουμε τους λόγους, για τους οποίους κιτρινίζουν τα δόντια σου.

Υπερβολική χρήση στοματικού διαλύματος

Ένας πολύ κακός παράγοντας για τα δόντια σου είναι η ξηροστομία. Αυτό συμβαίνει, επειδή το σάλιο έχει έναν συνδυασμό μετάλλων, ενζύμων και ενώσεων οξυγόνου που διατηρούν την ισορροπία του pH στο στόμα – μειώνοντας το οξύ, που μπορεί να φθείρει το σμάλτο. Το σάλιο επίσης εξοντώνει τα βακτήρια και αποτρέπει την προσκόλληση των λεκέδων στο σμάλτο.

Τι μπορείς να κάνεις

Κάποια στοματικά διαλύματα είναι πολύ όξινα, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν τον σμάλτο των δοντιών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι οδοντίατροι, μετά από έναν καθαρισμό δοντιών, μας προτείνουν να χρησιμοποιούμε συγκεκριμένα στοματικά διαλύματα, για ορισμένο χρονικό διάστημα. Αν θες να έχεις την αίσθηση της φρεσκάδας, μπορείς να βουρτσίζεις πιο συχνά τα δόντια σου ή να κάνεις πιο πολλές επισκέψεις στον οδοντίατρο για καθαρισμό δοντιών. 2 φορές τον χρόνο για παράδειγμα.

Διατροφικές συνήθειες

Ορισμένα τρόφιμα και ποτά όπως το κόκκινο κρασί, το τσάι,ο καφές, όπως και τα λαχανικά με έντονο χρώμα – τα κεράσια, τα παντζάρια και τα φρούτα του δάσους – συμβάλουν σε λεκέδες και αποχρωματισμό. Όπως και τα τρόφιμα που περιέχουν οξέα η χλωροφύλλη (προκαλεί ελαφρά πράσινη επίδραση στα δόντια), ευνοούν τη δυσχρωμία.

Τι μπορείς να κάνεις

Όταν καταναλώνεις τα παραπάνω φρούτα, μπορείς να πίνεις περισσότερο νερό, ενώ για τον καφέ, αν τον καταναλώσεις γρήγορα ή με ένα καλαμάκι, μπορεί να μειώσεις τον χρόνο, που οι χρωματικοί παράγοντες θα παραμείνουν στο στόμα σου.

Τσιγάρο

Το τσιγάρο είναι μια πολύ γνωστή αιτία που προκαλεί κίτρινα δόντια. Η συσσώρευση νικοτίνης, πίσσας και άλλων χημικών ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε έντονο αποχρωματισμό με την πάροδο του χρόνου. Το κάπνισμα έχει επίσης συσχετιστεί με μια σειρά από άλλα θέματα στοματικής υγείας, όπως οι ασθένειες των ούλων, η τερηδόνα και η ξηροστομία – επομένως σκέψου τα λευκότερα και πιο δυνατά δόντια, ως έναν ακόμη λόγο για να το κόψεις.

Τι μπορείς να κάνεις

Σίγουρα να αυξήσεις τις επισκέψεις στον οδοντίατρο, αλλά ιδανικά να κόψεις το κάπνισμα.

Να βουρτσίζεις τα δόντια σου με ένταση

Αν και είναι καλό να έχεις μία σωστή ρουτίνα και να πλένεις καλά τα δόντια σου, αν τα πλένεις με πολύ ένταση, μπορεί να μην έχεις καλά αποτελέσματα. Αυτό μπορεί να ισχύει ακόμα περισσότερο, εάν η οδοντόκρεμα σου περιέχει συστατικά που δεν έχουν εγκριθεί από την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση. Επιπλέον, μπορεί να φθείρεις το λεπτό στρώμα του σμάλτου.

Τι να κάνεις

Αν έχεις κίτρινα δόντια και ότι και να κάνεις δεν αλλάζει, μπορείς να συζητήσεις με τον οδοντίατρο σου, τι επιλογές έχεις ή αν μπορεί να σου προτείνει κάτι για αυτή την ρουτίνα υγιεινής. Ακόμα, μπορείς να συζητήσεις για το ενδεχόμενο λεύκανσης.

Exit mobile version