ΥΓΕΙΑ

4 λόγοι που νιώθεις πιο έντονη κούραση ενώ μεγαλώνεις

Pexels

Καθώς μεγαλώνεις μπορεί να παρατηρείς ότι τα επίπεδα ενέργειάς σου δεν είναι τόσο υψηλά όσο ήταν κάποτε. Ξαφνικά, οι μικρές σιέστες γίνονται ακόμα πιο ελκυστικές και τα ξενύχτια σε επηρεάζουν περισσότερο την επόμενη μέρα.

Είναι όμως αυτή η πτώση ενέργειας αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας γήρανσης; Ή μήπως η κούραση είναι κάτι που μπορούμε να ελέγξουμε; Καθώς μεγαλώνουμε, οι αντοχές μας μπορεί να μειωθούν και να κουραζόμαστε πιο εύκολα, αλλά η συνεχής κόπωση δεν είναι φυσικό μέρος της γήρανσης. Εάν αισθάνεσαι κουρασμένη κάθε μέρα επί σειρά εβδομάδων, ακόμα και μετά από έναν καλό βραδινό ύπνο, ίσως πρέπει να κάνεις μια συζήτηση με το γιατρό σου, για να εντοπίσεις τη ρίζα του προβλήματος. Παρακάτω θα βρεις 4 παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο στο συνεχές αίσθημα κόπωσης.

4 λόγοι που νιώθουμε πιο κουρασμένοι ενώ μεγαλώνουμε

Η κούραση μπορεί να είναι σημάδι ιατρικών ζητημάτων

Πολλές ασθένειες, από τη γρίπη μέχρι την ρευματοειδή αρθρίτιδα και από τις λοιμώξεις έως τον καρκίνο, μπορεί να προκαλέσουν κόπωση. Εάν έχεις αναιμία, πιθανότατα γνωρίζεις ότι  η πτώση της ενέργειάς σου οφείλεται στο γεγονός ότι το αίμα σου έχει πολύ λίγα ερυθρά αιμοσφαίρια ή αυτά τα κύτταρα έχουν πολύ λίγη αιμοσφαιρίνη. Οι καρδιακές παθήσεις είναι μια άλλη αιτία κόπωσης επειδή, καθώς το αίμα αντλείται λιγότερο αποτελεσματικά, συσσωρεύεται υγρό στους πνεύμονες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δύσπνοια. Αυτό, με τη σειρά του, μειώνει τα επίπεδα οξυγόνου που πηγαίνουν στην καρδιά και τους πνεύμονες, προκαλώντας ενδεχομένως κόπωση. Μια άλλη ιατρική αιτία είναι ο υποθυρεοειδισμός.

Ορισμένα φάρμακα (αντικαταθλιπτικά, αντιισταμινικά, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και άλλα), μπορεί επίσης να είναι πηγή κόπωσης. Άλλες θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία, μπορεί να προκαλέσουν σημαντική κόπωση.

Δεν κοιμάσαι αρκετά ή/και καλά

Εάν δεν κοιμάσαι αρκετά, είναι φυσικό να νιώθεις κουρασμένη. Τα προβλήματα ύπνου περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα ζητημάτων πράγματα όπως το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών ή η υπνική άπνοια. Επίσης, άτομα με υπερδραστήρια κύστη μπορεί να ξυπνήσουν πολλές φορές μέσα τη νύχτα για να πάνε τουαλέτα, γεγονός που διαταράσσει τον φυσιολογικό κύκλο του ύπνου τους.

Το συνεχές αίσθημα κόπωσης μπορεί να είναι σημάδι θέματος ψυχικής υγείας

Όλοι πρέπει να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην ψυχική μας υγεία και να βεβαιωθούμε ότι αξιολογούμε τα συναισθήματά μας. Μερικές φορές οι ανησυχίες μας, μπορεί να μας βαραίνουν τόσο πολύ, που μπορεί να χάσουμε κυριολεκτικά τον ύπνο μας. Πράγματα όπως το άγχος ή η κατάθλιψη μπορούν επίσης να επηρεάσουν οποιονδήποτε. Και ενώ μόνο το 5% – 7% των ηλικιωμένων διαγιγνώσκεται με κατάθλιψη και σχεδόν το 4% με άγχος, πολλές περισσότερες περιπτώσεις παραμένουν αδιάγνωστες λόγω του στίγματος γύρω από την ψυχική υγεία. Δεν είναι ασυνήθιστο για κάποιον να υποφέρει από κατάθλιψη ή άγχος χαμηλού βαθμού και να μην το γνωρίζει καν. Το πένθος μπορεί επίσης να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου.

Ο τρόπος ζωής

Το «είμαστε οι επιλογές μας» δεν θα μπορούσε να ισχύει περισσότερο για τις συνήθειες του τρόπου ζωής μας. Εάν η ενέργειά μας προέρχεται από τα «καύσιμα» που καταναλώνουμε, τότε τα υγιεινά τρόφιμα, είναι το καλύτερο καύσιμο που μπορούμε να προσφέρουμε στον οργανισμό μας. Η αποφυγή υπερβολικού αλκοόλ, ζάχαρης, λιπαρών τροφών και καφεΐνης μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στα επίπεδα ενέργειάς μας. Η σωματική άσκηση μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του αισθήματος κόπωσης.

Πώς να μειώσεις την κούραση

Οι ειδικοί παραμένουν αρκετά σταθεροί στις συστάσεις τους γύρω από το πώς μπορούμε να αυξήσουμε την ενέργειά μας σε όποια ηλικία κι αν είμαστε. Στις στρατηγικές αντιμετώπισης της κούρασης λοιπόν, προτείνουν πράγματα όπως:

  • Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή
  • Τακτική άσκηση
  • Διακοπή του καπνίσματος
  • Συμμετοχή σε παραγωγικές, ευχάριστες δραστηριότητες
  • Κοινωνικοποίηση
  • Περιορισμός της μεσημεριανής σιέστας
  • Περιορισμός της κατανάλωσης καφεΐνης
  • Εξάλειψη ή μείωση της χρήσης αλκοόλ

Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να κρατήσεις ένα «ημερολόγιο κούρασης» προκειμένου να εντοπίσεις συγκεκριμένα μοτίβα. Αυτό το ημερολόγιο μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο και στον γιατρό σου, προκειμένου να βρει τη ρίζα του προβλήματος και να προτείνει την κατάλληλη για τις ανάγκες σου, στρατηγική αντιμετώπισης.

Exit mobile version