4 πράγματα που θα συμβούν στο σώμα σου αν «κόψεις» το κρέας
- 17 ΜΑΡ 2024
Η Σαρακοστή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να βγάλεις εντελώς από τη διατροφή σου την κατανάλωση κρέατος. Ακόμα κι αν δεν είσαι vegan ή δεν πιστεύεις στη νηστεία με τη θρησκευτική προσέγγιση, αυτή η αποχή μπορεί να βελτιώσει την υγεία σου. Παρακάτω σού παρουσιάζω 4 τρόπους με τους οποίους αυτό μπορεί να συμβεί.
Αν «κόψεις» το κρέας η χοληστερόλη στο αίμα μειώνεται
Η αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα είναι ένας βασικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά. Τα κορεσμένα λίπη -που βρίσκονται κυρίως στο κρέας, τα πουλερικά, το τυρί και άλλα ζωικά προϊόντα- είναι ο βασικός μοχλός των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα μας. Η χοληστερίνη στο φαγητό μας παίζει επίσης ρόλο.
Μελέτες δείχνουν ότι σε άτομα που ακολουθούν vegan ή χορτοφαγική διατροφή, τα επίπεδα χοληστερόλης, πέφτουν έως και 35%. Σε πολλές περιπτώσεις, η μείωση είναι ίση με αυτή που παρατηρείται με τη φαρμακευτική θεραπεία. Τα άτομα που χρειάζονται φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, μπορούν να μειώσουν περαιτέρω τα επίπεδα χοληστερόλης και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο υιοθετώντας μια φυτική διατροφή. Επιπλέον, οι φυτικές δίαιτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν περαιτέρω τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η σόγια έχει επίσης αποδειχθεί ότι παίζει ρόλο στη μείωση της χοληστερόλης, για όσους επιλέγουν να τη συμπεριλάβουν.
Ο κίνδυνος φλεγμονής επίσης μειώνεται
Εάν καταναλώνεις κρέας, τυρί και τροφές υψηλής επεξεργασίας, μάλλον έχεις αυξημένα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα σου. Ενώ η βραχυπρόθεσμη φλεγμονή (όπως μετά από τραυματισμό) είναι φυσιολογική και απαραίτητη, η φλεγμονή που διαρκεί μήνες ή χρόνια δεν είναι. Η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη αθηροσκλήρωσης, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων, διαβήτη και αυτοάνοσων ασθενειών.
Αντίθετα, οι φυτικές διατροφές είναι φυσικά αντιφλεγμονώδεις, επειδή είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά. Είναι επίσης πολύ χαμηλότερες σε φλεγμονώδεις παράγοντες, όπως κορεσμένα λίπη και τοξίνες που απελευθερώνονται από βακτήρια, που βρίσκονται συνήθως σε ζωικές τροφές.
Μειώνεις τον κίνδυνο καρδιακής νόσου
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, ότι το κόκκινο κρέας συνδέεται με καρδιακές παθήσεις. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι συγκεκριμένα βακτήρια του εντέρου, που είναι πιο άφθονα σε όσους τρώνε κόκκινο κρέας, είναι το κλειδί για τη μετατροπή μιας διατροφικής θρεπτικής ουσίας που ονομάζεται καρνιτίνη, σε εχθρό. Η καρνιτίνη, μια χημική ουσία γνωστή ως TMAO, συμβάλλει στην προώθηση της πήξης του αίματος και στο φράξιμο των αρτηριών.
Αν κόψεις το κρέας μπορεί να γερνάς πιο αργά
Επιστημονικές έρευνες δείχνουν, ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και ο τρόπος ζωής μπορούν να ενεργοποιήσουν και να απενεργοποιήσουν τα γονίδια. Για παράδειγμα, τα αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά, τα οποία εντοπίζονται σε φυτικά τρόφιμα, μπορούν να αλλάξουν την έκφραση των γονιδίων για να βελτιστοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρά μας επιδιορθώνουν το κατεστραμμένο DNA.
Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης της φυτικής διατροφής, μπορούν να μειώσουν την έκφραση των καρκινικών γονιδίων σε άνδρες με καρκίνο του προστάτη χαμηλού κινδύνου. Έχουμε δει ακόμη ότι μια διατροφή με βάση τα φυτά, μαζί με άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής, μπορεί να επιμηκύνει τα τελομερή μας – τα καλύμματα στο τέλος των χρωμοσωμάτων μας που βοηθούν να διατηρήσουμε το DNA μας σταθερό. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα κύτταρα και οι ιστοί μας γερνούν πιο αργά.