ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 πρακτικοί τρόποι για να μην καταρρέεις σε κάθε αρνητική κριτική

iStock

Αν θα μπορούσαμε να πούμε ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ο άνθρωπος για να επιβιώσει στην σημερινή εποχή, αυτό είναι το «γερό στομάχι». Σίγουρα είναι κάτι που θα χρειάζεται σε κάθε εποχή, αλλά αν κάποτε η κριτική περιοριζόταν στο γραφικό «τι θα πει η γειτονιά», πλέον αυτή έχει διευρυνθεί σε μεγάλο βαθμό εξαιτίας των social media, αφού εκεί, μπορεί να σε επικρίνει ακόμα και κάποιος εντελώς άγνωστος.

Αρκετοί όμως είναι αυτοί που «λυγίζουν» πιο εύκολα και στο άκουσμα μίας κακής κριτικής, απελευθερώνουν ένα κύμα θλίψης, απογοήτευσης και αμφιβολίας για τον εαυτό τους. «Μου είπε ότι αυτή η φούστα δεν με κολακεύει, μήπως δεν έχω ωραίο σώμα;», «η συγκάτοικός μου είπε να μην αφήνω άπλυτα τα πιάτα, μήπως δεν θέλει να μένουμε άλλο μαζί;», «η/ο προϊστάμενος μού επισήμανε ότι ξέχασα να στείλω ένα σημαντικό email, μήπως δεν με θέλει άλλο στην δουλειά;», θα μπορούσαν να είναι κάποιες από αυτές τις σκέψεις.

Πράγματι κάποιες κριτικές μπορεί να είναι πολύ σκληρές, ενώ ο τόνος που χρησιμοποιεί κάποιος για να πει κάτι, δίνει όλη την ενέργεια στις λέξεις, είτε θετική είτε αρνητική. Αλλά ακόμη και μία ήπια εποικοδομητική κριτική μπορεί να σε κάνει να πανικοβληθείς. Αυτό γιατί συμβαίνει;

4 πρακτικοί τρόποι για να μην καταρρέεις σε κάθε αρνητική κριτική Unsplash

«Η κριτική μπορεί μερικές φορές να πυροδοτήσει τις αρνητικές πεποιθήσεις που έχουμε για τον εαυτό μας», επισημαίνει ψυχολόγος που ειδικεύεται στο άγχος και το τραύμα στο Therapists of New York. Ίσως μπορεί να σε επηρεάζει τόσο αυτή η κριτική, επειδή βαθιά μέσα σου ανησυχείς ότι δεν είσαι κατάλληλη/ος για τη δουλειά. Ή ίσως είχες έναν υπερκριτικό γονέα που σε έκανε να νιώθεις ότι δεν ήσουν αρκετή/ός, οπότε σχόλιο που σε αφορά, είναι ένα χτύπημα στην αυτοεκτίμησή σου. Αν κουράστηκες λοιπόν να καταρρέεις σε κάθε αρνητικό σχόλιο, τότε συνέχισε να διαβάζεις, διότι παρακάτω σου παρουσιάζουμε στρατηγικές αντιμετώπισης από ειδικούς.

Πάρε τον χώρο και τον χρόνο σου

Ίσως η/ο προϊστάμενός σου έκρινε κάθε λεπτομέρεια του project, για το οποίο δούλεψες τόσο σκληρά. Ή τσακώθηκες με τον/τη σύντροφό σου και σου τόνισε ότι κοιτάς το κινητό συνέχεια, σε κάθε ραντεβού. Όταν νιώθεις τα μάτια σου να βουρκώνουν, τη φωνή σου να τρέμει ή ταχυκαρδία, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, είναι να απομακρυνθείς. Είτε να βγεις έξω για λίγο καθαρό αέρα, είτε να πας σε ένα άλλο δωμάτιο.

Πρώτον, η φυσική απομάκρυνση από ένα αγχωτικό περιβάλλον θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις μια πιο καθαρή οπτική, όταν το μυαλό σου είναι θολό από το άγχος, ενώ θα μπορείς να πάρεις όσο χρόνο χρειάζεσαι για να ηρεμήσεις, χωρίς την πίεση να δείξεις ένα χαρούμενο πρόσωπο μπροστά σε άλλους.

Εστίασε στο σώμα σου

Υπάρχει μία επιτυχημένη και εύκολη άσκηση ενσυνειδητότητας που ονομάζεται σάρωση σώματος. Όπως υπονοεί το όνομα, εστιάζεις σε διάφορα μέρη του σώματός σου, ένα προς ένα, ξεκινώντας από τα πόδια και φτάνοντας μέχρι το κεφάλι και στη συνέχεια πίσω στα πόδια σου. Καθώς το κάνεις αυτό, παρατήρησε τι αισθάνεσαι σε κάθε περιοχή του σώματός σου. Ιδιαίτερα κρύα ή ζεστά χέρια; Μυρμήγκιασμα ή σφίξιμο στα πόδια σου; Ταχυπαλμία στο στήθος σου;

Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτή η δημοφιλής τεχνική ενσυνειδητότητας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους. Παρατηρώντας τις σωματικές αισθήσεις, διακόπτεις τυχόν ενοχλητικές σκέψεις. «Τα σώματά μας είναι πάντα στο παρόν, ενώ το μυαλό μας μπορεί να ταξιδέψει ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον» λέει ψυχολόγος.

Μην εστιάζεις σε αυτό που έγινε, αλλά σε αυτό που μπορείς να κάνεις τώρα

Αν αρχίσεις να επαναλαμβάνεις την αρνητική κριτική στο κεφάλι σου, τότε πρόκειται να βρεθείς σε έναν «γολγοθά». Ωστόσο, εάν η κριτική που έλαβες ήταν πραγματικά χρήσιμη, αξίζει να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να σκεφτείς, πώς να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου. Αναλογιζόμενη το γιατί σε επικρίνουν, η κριτική θα αρχίσει να μοιάζει λιγότερο σαν προσωπική επίθεση και περισσότερο σαν ευκαιρία για ανάπτυξη.

4 πρακτικοί τρόποι για να μην καταρρέεις σε κάθε αρνητική κριτική Unsplash

Θύμισε στον εαυτό σου τα επιτεύγματά σου

Αν απομονώνεσαι μετά από κριτική, γράψε σε ένα χαρτί: «Είμαι τόσο ευγνώμων που έχω τόσους πολλούς υποστηρικτικούς φίλους στη ζωή μου που με αγαπούν γι’ αυτό που είμαι», αντί για το γενικό «Είμαι αγαπητή/ός». Μπορείς επίσης να κρατήσεις μια λίστα με τα μεγαλύτερα εργασιακά σου επιτεύγματα ή γενικότερα τα όσα έχεις επιτύχει μέχρι και σήμερα, ώστε να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου.

Αν πάλι δυσκολεύεσαι, μπορεί να ρωτήσεις την γνώμη των φίλων σου. Μπορεί να ακούσεις καλά σχόλια που δεν περίμενες. Αντικαθιστώντας τις αρνητικές σκέψεις με θετικές, θα μάθεις να μην επηρεάζεσαι τόσο από αρνητικά σχόλια.