ΥΓΕΙΑ

4 συνήθειες για να αποκτήσεις μετά τα 50 και να μειώσεις τον κίνδυνο για άνοια

iStock

Η ηλικία των 50 είναι η ιδανική για να αρχίσεις να σκέφτεσαι πώς να διατηρήσεις τον εγκέφαλό σου σε φόρμα και να μειώσεις τις πιθανότητες εμφάνισης νευρολογικών παθήσεων, όπως η νόσος Alzheimer. Ενώ η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό και η γενετική παίζουν σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης Alzheimer ή άλλων μορφών άνοιας, νέες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τις πιθανότητες εμφάνισής τους.

Σύμφωνα με μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Mental Health, το να παραμένεις κοινωνικά ενεργή/ος είναι ύψιστης σημασίας, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος άνοιας, σε αντίθεση με την μοναξιά. Αυτό ωστόσο δεν είναι το μόνο tip για να αποφύγεις τον κίνδυνο, αφού όπως θα δεις παρακάτω, μπορείς να κάνεις συγκεκριμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής σου και κινήσεις που θα σε βοηθήσουν.

«Προκάλεσε» το μυαλό σου για να μειώσεις τον κίνδυνο άνοιας

Η μάθηση νέων πραγμάτων, όπως ένα χόμπι, ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας. Έρευνες δείχνουν ότι η εκπαίδευση βοηθά στη δημιουργία περισσότερων συνάψεων (εξειδικευμένα μικροσκοπικά κενά ανάμεσα στους νευρώνες με κριτικό ρόλο την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων), ενισχύοντας τη γνωστική αποθεματικότητα, η οποία προστατεύει τον εγκέφαλο από βλάβες. Μάθε μια νέα γλώσσα, μια νέα δεξιότητα ή ασχολήσου με κάτι δημιουργικό.

4 πράγματα που μπορείς να κάνεις μετά τα 50 για να αποφύγεις την άνοια iStock

Φρόντισε τη ψυχική σου υγεία

Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας αργότερα στη ζωή. Θεώρησε αυτό ως μια ήπια υπενθύμιση για να δώσεις προτεραιότητα στην ψυχική σου υγεία. Το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας συνιστά τις εξής μεθόδους:

  • Κάνε τακτική άσκηση.
  • Φάε υγιεινά, κανονικά γεύματα και παρέμεινε ενυδατωμένη/ος.
  • Θέσε τον ύπνο ως προτεραιότητα.
  • Δοκίμασε μια χαλαρωτική δραστηριότητα όπως διαλογισμό ή αναπνευστικές ασκήσεις.
  • Κάνε πράγματα που απολαμβάνεις, όπως να ακούς μουσική, να διαβάζεις, να περνάς χρόνο στη φύση και να ασχολείσαι με χαμηλού άγχους χόμπι.
  • Εστιάσε στην ευγνωμοσύνη.
  • Εστίασε στη θετικότητα και εντόπισε και αμφισβήτησε τις αρνητικές και μη βοηθητικές σκέψεις.
  • Μείνε συνδεδεμένη/ος με φίλους ή μέλη της οικογένειας που μπορούν να προσφέρουν συναισθηματική υποστήριξη και πρακτική βοήθεια.

Μάθε το σχετικό με την άνοια ιστορικό της οικογένειας

«Το να έχεις έναν γονέα, αδελφό ή αδελφή με τη νόσο του Alzheimer μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για σένα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σίγουρα θα αναπτύξεις τη νόσο του Alzheimer» αναφέρει ειδικός. Τα γονίδια είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης. Στην πραγματικότητα, η γνώση του οικογενειακού σου ιστορικού και των παραγόντων κινδύνου μπορεί να είναι χρήσιμη, για να σε κινητοποιήσει να δώσεις προτεραιότητα στην υγεία του εγκεφάλου σου.

Φρόντισε την υγεία της καρδιάς σου

«Η υγεία του εγκεφάλου συνδέεται στενά με την υγεία της καρδιάς» λέει νευροεπιστήμονας. Όταν η καρδιά δεν λειτουργεί καλά, ο εγκέφαλος επηρεάζεται επίσης. Καρδιοαγγειακά προβλήματα όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης, το εγκεφαλικό και η υψηλή πίεση αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας.

Μελέτες δείχνουν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση στη μέση ηλικία (40-60 ετών) αυξάνει τον κίνδυνο νοητικής έκπτωσης αργότερα στη ζωή. Η υψηλή πίεση μπορεί να βλάψει τα αιμοφόρα αγγεία και να μειώσει τη ροή αίματος στον εγκέφαλο, ενώ αυξάνει την πιθανότητα εγκεφαλικού.

Ευτυχώς, ο έλεγχος της πίεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Μελέτες δείχνουν ότι η μείωση της συστολικής πίεσης κάτω από 120 mmHg μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ήπιας νοητικής εξασθένησης (MCI), η οποία είναι πρόδρομος της άνοιας.