4 πεντανόστιμες συνταγές με πατάτα που είναι ό,τι πρέπει για δίαιτα
- 7 ΙΟΥΛ 2021
Υπάρχει άραγε συνταγή που να μην βελτιώνεται όταν μπαίνει μέσα η πατάτα; Ακόμα και η απλή ομελέτα, αποκτά άλλη αίγλη όταν της ρίξεις λίγο από το αγαπημένο αμυλούχο λαχανικό.
Το πρόβλημα είναι ότι συνδέεις την πατάτα μόνο με την τηγανιτή εκδοχή της και θεωρείς ότι έτσι είναι νόστιμη. Επίσης, βλέπεις μόνο το άμυλο και τις αποκλείεις από τη διατροφή σου. Μέγα λάθος. «Οι πατάτες είναι μία από τις πιο θρεπτικές τροφές. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 (που είναι απαραίτητη για την υγεία του εγκεφάλου και την καλή διάθεση) και βιταμίνη C (που χρειάζεται το ανοσοποιητικό).
«Αν φας τις πατάτες με τη φλούδα τους, έχουν πολύ περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες και παίρνεις και μπόλικες φυτικές ίνες. Ας σταματήσουμε να δαιμονοποιούμε τους υδατάνθρακες, που είναι η βασική πηγή ενέργειας για τον οργανισμός» μάς συστήνει η διατροφολόγος Kara Lydon. Και περνάει στην πράξη με 4 φανταστικές συνταγές με πατάτες που είναι πεντανόστιμες και θρεπτικές.
Πατατοσαλάτα με αυγό στον φούρνο
Υλικά:
μισό κιλό (και λίγο παραπάνω) πατάτες baby, κομμένες στη μέση
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
6 μεγάλα αυγά
1 φλιτζάνι ρόκα
Για τη βινεγκρέτ:
1 κουταλιά μηλόξιδο
1 κουταλάκι μουστάρδα
1 κουταλάκι φρέσκο άνηθο
1 κουταλιά μαϊντανό
3 κουταλιές ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
Εκτέλεση:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ανακάτεψε σε ένα μπολ τις πατάτες με το ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο. Ψήσε για 30-40 λεπτά και όσο γίνεται αυτό, βράσε τα αυγά για περίπου 6 λεπτά. Ξεφλούδισέ τα και κόψε τα σε τέταρτα. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε τις ψητές πατάτες, τη σος βινεγκρέτ, τη ρόκα και τα βραστά αυγά. Έτοιμη.
Πατατόσουπα
Υλικά:
μισό κιλό πατάτες σε φέτες
2-3 μεγάλα πράσα
μισό φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
3 σκελίδες σκόρδο
4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
1 φλιτζάνι νερό
4 ματσάκια θυμάρι
20 γραμ. γιαούρτι
1 κουταλιά χυμό λεμόνι
αλατοπίπερο
Εκτέλεση:
Βάλε όλα τα υλικά να σιγοβράσουν, εκτός από το γιαούρτι και το λεμόνι. Μόλις βράσουν, χτύπα με το beamer για να γίνει η σούπα βελουτέ και πρόσθεσε το γιαούρτι και το λεμόνι
Ομελέτα φούρνου με πατάτα
Υλικά:
5 πατάτες σε κυβάκια
2 κουταλιές ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
1 σκελίδα σκόρδου
12 αυγά
μισό φλιτζάνι γιαούρτι
1/4 φλιτζάνι σχοινόπρασο
1 ματσάκι σέσκουλα
1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί
Εκτέλεση:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήσε τις πατάτες με ελαιόλαδο και αλατοπίπερο για περίπου μισή ώρα, μέχρι να μαλακώσουν. Σόταρε σε κατσαρολάκι τα σέσκουλα και βράσε για 5 λεπτά. πρόσθεσε σκόρδο και άσε τα για άλλα 10 λεπτά.
Σε ένα μπολ, ανακάτεψε τα αυγά με το γιαούρτι, αλατοπίπερο και το σχοινόπρασο. Βάλε πάλι στον φούρνο τις πατάτες, τα σέσκουλα, το τυρί και το μείγμα των αυγών. Ψήσε συνολικά για περίπου μισή ώρα.
Nachos στον φούρνο
Υλικά:
1 κιλό πατάτες σε μικρά κυκλάκια
1μιση κουταλιά ελαιόλαδο
λίγο αλάτι και λίγη πάπρικα
1 φλιτζάνι μαύρα φασόλια
2 φλιτζάνια φρέσκο σπανάκι
2/3 φλιτζάνι μεξικάνικη salsa
1 φλιτζάνι τριμμένο τσένταρ
1 φλιτζάνι τριμμένο τυρί της αρεσκείας σου
Επιλογές για toppings: πιπεριά χαλαπένιο, κόλιανδρο, αβοκάντο, γουακαμόλε, γιαούρτι
Εκτέλεση:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και βάλε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε τις πατάτες με το ελαιόλαδο, το αλάτι και την πάπρικα. Ψήσε τις πατάτες για 20-25 λεπτά.
Βάλε από πάνω τα μαύρα φασόλια, το σπανάκι, τη salsa και τα τυριά και ψήσε για άλλα 10 λεπτά. Σέρβιρε με κάποιο από τα toppings που προτιμάς.