4 συμβουλές για να νικήσεις την αυτοαμφισβήτηση και να αποκτήσεις περισσότερη αυτοπεποίθηση
- 5 ΜΑΡ 2019
Στις συνεδρίες career coaching, ένα από τα μεγάλα θέματα που εστιάζουμε στα θέματα καριέρας είναι το πώς να ξεπερνάμε τη φάση της αυτοαμφισβήτησης και να οδηγούμαστε στην αυτοπεποίθηση και στη λήψη των σωστών αποφάσεων.Ας δούμε, λοιπόν, 4 εύκολους τρόπους για να ξεπεράσεις την αυτοαμφισβήτηση.Γράφει η Πόπη Δημητροπούλου*, Creative Business Coach, CPC
#1: Πες «Ναι» όταν πρόκειται να πεις «Όχι»
Εάν μερικές φορές νιώθεις ότι παραλύεις από το φόβο σου όταν μια επαγγελματική ευκαιρία ή μια νέα πρόταση έχει προκύψει, σου προτείνω να μην την απορρίψεις με ευκολία. Αν απαντήσεις αμέσως αρνητικά, αφήνεις τον φόβο να κερδίσει και στερείς από τον εαυτό σου την ευκαιρία να δοκιμάσεις κάτι καινούριο το οποίο μπορεί να σου ανοίξει νέους ορίζοντες. Οι πιο δημιουργικές προσωπικότητες αντιμετωπίζουν πιο συχνά τέτοιες φάσεις στη ζωή τους και αυτό είναι μέρος της επαγγελματικής τους πορείας.
Συνομίλησε με το φόβο σου μόλις αρχίσει να κυριαρχεί στη σκέψεις σου, όταν προσπαθείς να κάνεις κάτι δημιουργικό. Μπορείς να πεις για παράδειγμα, «προσπαθώ απλώς να σχεδιάσω κάτι καινούργιο, κανείς δεν πρόκειται να πάθει τίποτα». Απλά συνομίλησε μαζί του, μην του εναντιωθείς και στη συνέχεια προχώρησε σε ό,τι κάνεις.
#2: Βρες το πάθος σου
Tι αγαπάς, τι φωτίζει το πρόσωπό σου; Πότε ήταν η τελευταία φορά που επέτρεψες στον εαυτό σου να κάνει αυτό που γεμίζει την ψυχή σου από χαρά; Πότε ήταν η τελευταία φορά που αφέθηκες; Θυμάσαι; Τι σε έκανε ευτυχισμένη; Να γράφεις; Να χορεύεις; Να περνάς χρόνο με τα παιδιά σου; Nα ταξιδεύεις; Υπάρχουν άπειρα πράγματα που είτε τα έχουμε βρει στο παρελθόν και τα έχουμε ξεχάσει, είτε μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε.
Ενσωμάτωσε το πάθος σου βήμα, βήμα και κάν’το μέρος της καθημερινότητάς σου. Θα εκπλαγείς από την αίσθηση αυτοκυριαρχίας που θα έχεις και από τις δυνατότητες που θα εμφανιστούν.
#3: Άλλαξε τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι την αποτυχία
Κάθε φορά που ακούω σε μια συνέντευξη: «Τι συμβουλή θα έδινες στον 20ετών εαυτό σου;», οι απαντήσεις συνήθως είναι: «Να είσαι λιγότερο αυστηρός με τον εαυτό σου, να πιστεύεις σε εσένα, θα τα καταφέρεις». Καλό είναι να επαναλαμβάνουμε την ίδια σκέψη, σε κάθε δεκαετία της ζωής μας.
Σύμφωνα με έρευνες, ο εγκέφαλός μας έχει μια φυσική τάση προς την αρνητικότητα. Αυτό συνδέεται μεταξύ άλλων με την εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου και με το ένστικτο της επιβίωσης. Με βάση τα τελευταία ευρήματα της νευροεπιστήμης, μπορούμε να ξεπεράσουμε τη φυσική «αρνητικότητα» του εγκεφάλου μας και να μάθουμε να εμβαθύνουμε βαθύτερα στις θετικές εμπειρίες – ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τις επιβλαβείς φυσικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της εστίασης στην αρνητικότητα. Με την πάροδο του χρόνου, οι εμπειρίες μας αναδιαμορφώνουν κυριολεκτικά το μυαλό μας και μπορούν να αλλάξουν τα νευρικά μας συστήματα, προς το καλύτερο ή το χειρότερο. Τώρα, μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτή την «πλαστικότητα» του εγκεφάλου για να καλλιεργούμε και να διατηρούμε θετικά συναισθήματα.
Δες, λοιπόν, αυτό που θεωρείς αποτυχία με μια άλλη οπτική- ως μια νέα εμπειρία που θα σε εξελίξει και θα σε βελτιώσει.
#4: Άκουσε τους άλλους, αλλά εμπιστέψου και τη διαίσθησή σου
Μερικές φορές είναι δελεαστικό και σαφώς πιο εύκολο να ψάχνουμε από άλλους την επιβεβαίωση, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να συντονιζόμαστε και με το ένστικτό μας. Η διαίσθησή σου είναι ένα μικρό προειδοποιητικό εσωτερικό κουδουνάκι που ακούγεται και μερικές φορές μπορεί να το αγνοήσουμε.
Εμπιστέψου τον εαυτό σου. Καθετί που δημιουργείς εκφράζει ένα μέρος του εσωτερικού σου κόσμου και αυτό δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο εκτός από μοναδικό.
*Ευχαριστούμε την Πόπη Δημητροπούλου, Creative Business Coach, CPC
Κλείστε μια Δωρεάν συνεδρία Coaching. Επικοινωνία: www.kalifos.com, τηλ. 6977- 075124