4 θέματα υγείας που μοιάζουν με κατάθλιψη, αλλά δεν είναι
- 3 ΔΕΚ 2023
Οι ψυχικές ασθένειες είναι συχνά δύσκολο να διαγνωστούν, ιδιαίτερα επειδή υπάρχουν λίγες κλινικές εξετάσεις που βοηθούν στη διάγνωση. Για τον λόγο αυτόν, πολλά ζητήματα ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανόμενης και της κατάθλιψης, είτε υποδιαγιγνώσκονται, είτε διαγιγνώσκονται εσφαλμένα.
Σύμφωνα με σχετική μελέτη το 26 με 45% των ασθενών που παραπέμπονται για «κατάθλιψη» δεν πληρούσαν τα διαγνωστικά κριτήρια για μια καταθλιπτική ασθένεια. Άλλη μετα-ανάλυση ανακάλυψε ότι οι γενικοί γιατροί μπορούν να αναγνωρίσουν σωστά την κατάθλιψη μόνο στο 47,3% των περιπτώσεων, ενώ πολλοί γιατροί διαγιγνώσκουν κατάθλιψη σε άτομα που δεν έχουν. Ακολουθούν 4 θέματα υγείας που συχνά μπορεί να μοιάζουν με κατάθλιψη, αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.
Διπολική διαταραχή
Όπως η κατάθλιψη, η διπολική διαταραχή περιλαμβάνει περιόδους έντονα χαμηλής διάθεσης. Σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα, τα άτομα με διπολική διαταραχή εμφανίζουν τα ίδια συμπτώματα που εμφανίζονται στην κατάθλιψη. Μπορεί να αισθάνονται απελπισμένοι, ανάξιοι ή ακόμα και αυτοκτονικοί. Σε αντίθεση με την κατάθλιψη, ωστόσο, τα άτομα με διπολική διαταραχή βιώνουν επίσης συναισθηματικά υψηλά (μανία ή υπομανία). Μερικές φορές αυτή η φάση είναι τόσο ευχάριστη, που τα διπολικά άτομα δεν μπορούν να την αναγνωρίσουν ως μέρος της ασθένειάς τους και έτσι αναζητούν βοήθεια μόνο κατά τη διάρκεια των χαμηλών περιόδων τους.
Έως και το 22% των ατόμων με διπολική διαταραχή, διαγιγνώσκονται λανθασμένα με κατάθλιψη. Σχετική επιστημονική μελέτη διαπίστωσε επίσης, ότι τα άτομα με διπολική διαταραχή βιώνουν ένα μέσο διάστημα 10 ετών πριν λάβουν τη σωστή διάγνωση. Ωστόσο, η αναγνώριση της διαφοράς μεταξύ διπολικής διαταραχής και κατάθλιψης είναι ζωτικής σημασίας, επειδή τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης, μπορούν συχνά να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής.
Υποθυρεοειδισμός
Σε αυτή την κατάσταση, ο θυρεοειδής αδένας δεν απελευθερώνει επαρκή ποσότητα ορμονών. Επειδή αυτές οι ορμόνες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του εγκεφάλου και του σώματος, τα άτομα με υποθυρεοειδισμό, συνήθως βιώνουν έντονη κόπωση, έχουν μειωμένη συγκέντρωση και χαμηλή διάθεση. Συμπτώματα τα οποία συναντάμε και στην κατάθλιψη. Σε αντίθεση με την κατάθλιψη, ωστόσο, τα άτομα με υποθυρεοειδισμό, είναι υπερβολικά ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να νιώθουν ότι κρυώνουν όλη την ώρα. Είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν ξηροδερμία, απώλεια μαλλιών και βραχνή φωνή. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να διαγνωστεί σωστά μέσω μιας απλής εξέτασης αίματος και η αντιμετώπισή του απαιτεί μόνο ένα χάπι την ημέρα.
Διαβήτης
Οι άνθρωποι συχνά αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 χωρίς καν να το αναγνωρίζουν. Μπορεί ξαφνικά να χάσουν βάρος, να αισθάνονται κουρασμένοι και να γίνονται ευερέθιστοι. Επειδή όλα αυτά τα συμπτώματα σχετίζονται επίσης με την κατάθλιψη, οι άνθρωποι μπορεί να μην αναγνωρίζουν ότι το σώμα τους αντιμετωπίζει προβλήματα με την ινσουλίνη. Ένας πρόδρομος του διαβήτη τύπου 2, η αντίσταση στην ινσουλίνη, έχει συνδεθεί σημαντικά με την κατάθλιψη.
Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
Γνωστή και ως μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα ή νόσος συστηματικής δυσανεξίας στην καταπόνηση, η συγκεκριμένη κατάσταση, χαρακτηρίζεται από υπερβολική κόπωση που δεν έχει εμφανή αιτία. Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης περιλαμβάνει επίσης δυσκολία συγκέντρωσης, μυϊκό πόνο και προβλήματα με τον ύπνο. Όλα, συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη, γι’ αυτό και τα άτομα με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, διαγιγνώσκονται τόσο συχνά εσφαλμένα.
Σχετική επιστημονική μελέτη διαπίστωσε ότι το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης υποδιαγιγνώσκεται σε περισσότερο από το 80% των περιπτώσεων, με την καταθλιπτική διαταραχή να είναι η πιο κοινή εσφαλμένη διάγνωση. Ευτυχώς, υπάρχει τουλάχιστον μία ξεκάθαρη διαφορά μεταξύ της κατάθλιψης και του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης: Τα άτομα με κατάθλιψη είναι συχνά αδιάφορα ακόμα και για τα πιο αγαπημένα τους πράγματα, ενώ όσοι έχουν χρόνια κόπωση μπορεί να θέλουν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες, παρά την έλλειψη ενέργειας.
Ποιες μορφές κατάθλιψης υπάρχουν;
Η κατάθλιψη είναι μία από τις κύριες νευρικές διαταραχές παγκοσμίως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και λαμβάνει μορφή πανδημίας. Η συχνότητα στον πληθυσμό είναι 5-12% στους άνδρες και 10-25% στις γυναίκες. Στους 10 που πάσχουν από κατάθλιψη, οι 3 είναι άνδρες (33,0%) και οι 7 γυναίκες (67,0%). Παρακάτω παρουσιάζονται οι διάφορες μορφές της κατάθλιψης.
- Μείζων καταθλιπτική διαταραχή: έντονα συμπτώματα που υπάρχουν καθημερινά για διάστημα τουλάχιστον δυο εβδομάδων και συνοδεύονται από αλλαγή στην προηγουμένη λειτουργικότητα του ατόμου.
- Άτυπη Κατάθλιψη: Υπάρχει συναισθηματική αντίδραση σε ένα θετικό συμβάν, ωστόσο, χαρακτηρίζεται κυρίως από υπερευαισθησία στην κοινωνική κριτική και την απόρριψη, αύξηση του βάρους, υπερύπνια και βαριά άκρα.
- Δυσθυμία (επίμονη καταθλιπτική διαταραχή): καταθλιπτική διάθεση που διαρκεί τουλάχιστον δύο χρόνια.
- Επιλόχεια καταθλιπτική διαταραχή: καταθλιπτική διαταραχή με έναρξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό.
- Ψυχωσική: Βαριά καταθλιπτική διαταραχή που συνοδεύεται από κάποια μορφή ψυχωσικών συμπτωμάτων.
- Εποχιακή: Ξεκινά τους χειμερινούς μήνες επηρεάζει περίπου το 2% του πληθυσμού και οφείλεται στην αλλαγή της θερμοκρασίας και τη μειωμένη ηλιοφάνεια