ΥΓΕΙΑ

4 tips για να κοιμάσαι μέσα στη μέρα χωρίς να νιώθεις “βαριά” μετά

Το έχουμε βιώσει όλοι. Ξαπλώνεις να κοιμηθείς για 45 λεπτά, όπως προτείνουν συνήθως οι ειδικοί και όταν ξυπνάς, χρειάζεσαι μερικά λεπτά για να συνειδητοποιήσεις πού ακριβώς είσαι. Ενίοτε, νιώθεις τόσο βαριά κι ασήκωτη μετά, που αδυνατεί να κινηθείς, να βγεις από το σπίτι ή να δουλέψεις (αν χρειάζεται). Αν όμως οι σύντομοι ύπνοι είναι τόσο σημαντικοί, γιατί μας δημιουργούν τέτοιο πρόβλημα;

 

Όλα ξεκινούν από το πώς θα κοιμηθείς. Αν το κάνεις πολύ αργά ή για πολλή ώρα, τότε μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα. Ένα άλλο θέμα που προκύπτει είναι η αδράνεια ύπνου που μπορεί να συμβεί όταν θέλεις να συνεχίσεις να κοιμάσαι και να ολοκληρώσεις έναν κύκλο ύπνου. Αν γενικά στερείσαι ύπνου, τόσο αυξάνεται η δυσκολία που αντιμετωπίζεις. Πάμε να δούμε ποια είναι τα 4 βασικά βήματα για να μη χάσεις τον ενδιάμεσο ύπνο σου αλλά και να μην είσαι σαν ζόμπι την υπόλοιπη μέρα.

Κοιμήσου 20-30 λεπτά

Κάποιοι ειδικοί συστήνουν να κοιμάσαι 20 λεπτά, ενώ άλλοι θεωρούν ότι μπορείς να φτάσεις και τη μισή ώρα. Λέγεται “power nap” γιατί μέσα σε μισή ώρα δεν προλαβαίνεις να μπεις στο στάδιο του βαθύ ύπνου. Εάν φτάσεις εκεί, γίνεται πολύ πιο δύσκολο να ξυπνήσεις.

Διάβασε κι αυτό: Οι 5 εγγυημένοι τρόποι για να ξυπνάς νωρίς κάθε πρωί (χωρίς να γίνεται μαρτύριο)

Δεν υποκαθιστά το νυχτερινό ύπνο

Αν το βράδυ κοιμάσαι περίπου 4-5 ώρες, μην περιμένεις να επανορθώσεις με το μισάωρο μεσημεριανό ύπνο. Αν δυσκολεύεσαι γενικά με τον ύπνο, αυτοί που έχουν σύντομη διάρκεια μπορεί να σε αποτρέψουν από το να κοιμηθείς το βράδυ. Αν είναι να το κάνεις, κάντο για 20-30 λεπτά.

Η καλύτερη ώρα είναι το απόγευμα

Προτίμησε να κοιμηθείς νωρίς το απόγευμα, που είναι ούτως ή άλλως μία τεμπέλικη ώρα, αν είσαι στο σπίτι. Μετά το μεσημεριανό, υπάρχει μία φυσική πτώση του οργανισμού. Εξάλλου, η σιέστα είναι μέσα και στην κουλτούρα μας.

Είσαι σίγουρη ότι το χρειάζεσαι;

Μπορεί να αποτελεί μία μικρή απόλαυση της ζωής, αλλά δε χρειάζονται όλοι τους υπνάκους. Αν δε στερείσαι ύπνου ή δεν μπορείς να κοιμηθείς μόνο για 20 λεπτά, μάλλον δεν το χρειάζεσαι τόσο. Έρευνα δείχνει ότι μάλλον υπάρχουν διαφορές στη θερμοκρασία του σώματος και ευαισθησία σε ό,τι επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό.

Exit mobile version