ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 «τοξικά» συστατικά τροφίμων που αυξάνουν την πείνα

Pexels

Συχνά χωρίς να το γνωρίζουμε, τα τρόφιμα που αγοράζουμε περιέχουν πολλά «τοξικά» πρόσθετα. Αυτό σημαίνει ότι έχουν αλλοιωθεί με τρόπους που στην πραγματικότητα αυξάνουν το αίσθημα πείνας, σαμποτάρουν τις προσπάθειες για απώλεια βάρους και απειλούν την υγεία μας.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, οι διατροφολόγοι υπενθυμίζουν πάντα τη σημασία που έχει το να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων. Φυσικά, δεν χρειάζεται να αποφεύγεις εντελώς ορισμένα από τα παρακάτω συστατικά. Απλώς φρόντισε να μην το παρακάνεις με την κατανάλωσή τους.

 4 «τοξικά» συστατικά τροφίμων που αυξάνουν την πείνα Pexels

Γλουταμινικό νάτριο (MSG)

Προστιθέμενο σε πολλά αρωματικά φαγητά, το MSG ωθεί το πάγκρεας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Έναν ορμονικό «καταρράκτη» που σε κάνει να αισθάνεσαι πιο πεινασμένη. Το MSG έχει συνδεθεί με τον διαβήτη και την παχυσαρκία και θεωρείται ακόμη και διεγερτική τοξίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση των εγκεφαλικών κυττάρων και στη συνέχεια να πυροδοτηθεί ανεξέλεγκτα, οδηγώντας δυνητικά σε κυτταρικό θάνατο.

Ραφιναρισμένο αλεύρι

Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών συνδέει το ραφιναρισμένο αλεύρι με τον κίνδυνο ασθενειών ή προβλημάτων όπως η αύξηση βάρους και η παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις, η γνωστική έκπτωση, η κατάθλιψη και η ακμή. Η λέξη «ραφιναρισμένο» στο αλεύρι αναφέρεται σε μια διαδικασία τροποποίησης κατά την οποία αφαιρούνται το πίτουρο και το φύτρο, επιτρέποντας στα προϊόντα να παραμείνουν στα ράφια για περισσότερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η συγκεκριμένη διαδικασία αφαιρεί επίσης τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τις διαιτητικές ίνες από το ακατέργαστο αλεύρι.

Το αλεύρι ραφιναρίσματος, κυρίως το λευκό αλεύρι, ανεβάζει γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυξομειώνοντας απότομα τα επίπεδα ινσουλίνης. Αυτή η αντίδραση σε κάνει να πεινάς πολύ γρήγορα. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω κατανάλωση θερμίδων.

Επεξεργασμένη ζάχαρη

Η λευκή ζάχαρη είναι ένα ακόμα επικίνδυνο συστατικό που πολλά τρόφιμα περιέχουν και η οποία λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με το ραφιναρισμένο αλεύρι: Αυξομειώνει απότομα το σάκχαρο στο αίμα, εντείνοντας τη λαχτάρα για ζάχαρη. Μόλις αρχίσεις να καταναλώνεις τρόφιμα με επεξεργασμένη ζάχαρη, μπορεί να είναι δύσκολο να σταματήσεις. Η επεξεργασμένη ζάχαρη, μπορεί να δημιουργεί επίσης ένα στιγμιαίο boost ενέργειας, λόγω της απελευθέρωσης ντοπαμίνης.

Μια ιδιαίτερα επικίνδυνη μορφή ραφιναρισμένης ζάχαρης, είναι το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη. Περιέχεται σε πολλά αναψυκτικά, χυμούς του εμπορίου και άλλα ποτά, καθώς και συσκευασμένα τρόφιμα, αναστατώνουν τον κανονικό μεταβολισμό. Μελέτες έχουν βρει ότι αυτό το πρόσθετο επιβραδύνει την απελευθέρωση της λεπτίνης, της ορμόνης που βοηθάει στο αίσθημα πληρότητας.

Γλουτένη

Ένας άλλος λόγος που μπορεί να σε κάνει να πεινάς είναι η κατανάλωση τροφών με γλουτένη. Η δυσανεξία στη γλουτένη έχει συνδεθεί με περίπου 50 ασθένειες και οφείλεται σε δυσανεξία στην πρωτεΐνη γλουτένη, η οποία βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη και στο κριθάρι. Το 99% των ανθρώπων που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη ή πάσχουν από κοιλιοκάκη, το πιθανότερο είναι να μην το γνωρίζουν και να μην το μάθουν ποτέ. Λόγω της μειωμένης θρεπτικής αξίας των τροφίμων που περιέχουν γλουτένη, θα πρέπει να αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος της διατροφής μας ούτως ή άλλως.