4 τρόποι να προστατέψεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα
- 27 ΙΑΝ 2024
Αυτή την εποχή που βρίσκεται σε έξαρση η μετάδοση του covid-19, της γρίπης και διάφορων ακόμα ιώσεων, πρέπει να δώσεις ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στο ανοσοποιητικό σου σύστημα, το οποίο λειτουργεί ως ασπίδα απέναντι στα μικρόβια.
Αλήθεια όμως, τι είναι το ανοσοποιητικό σύστημα ενός οργανισμού; Είναι ένα σύστημα οργάνων και βιολογικών μηχανισμών υπεύθυνο για την άμυνά του. Αποτελείται από πολλά διαφορετικά κύτταρα, ιστούς, και όργανα. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι ο μυελός των οστών και ο θύμος αδένας.
Η δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος μπορεί να προκαλέσει αυτοάνοσα νοσήματα, φλεγμονώδεις νόσους και καρκίνο. Ανοσολογική ανεπάρκεια εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι λιγότερο ενεργό από το κανονικό, με αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενες και απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις. Εσύ ωστόσο, τι μπορείς να κάνεις από την πλευρά σου, προκειμένου να το προστατέψεις; Παρακάτω σου παρουσιάζουμε 4 τρόπους.
Φάε διαφορετικές τροφές με θρεπτικά συστατικά
Το να καταναλώνεις ένα smoothie με πολλές βιταμίνες για μία βδομάδα, δεν θα χτίσει ουσιαστικά το ανοσοποιητικό σου. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι, να εντάξεις διαφορετικά λαχανικά, φρούτα, όσπρια και ζυμαρικά ολικής αλέσεως στη διατροφή σου, ώστε να μπορείς να παίρνεις διαφορετικά μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες από το καθένα.
Δώσε βαρύτητα στην ξεκούραση
Όταν πραγματοποιείς έναν 7ωρο – 9ωρο ύπνο, τότε στο σώμα σου απελευθερώνει προστατευτικές πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν αρρωσταίνουμε, κοιμόμαστε περισσότερο.
Κάνε καθημερινά λίγη σωματική άσκηση
Η τακτική άσκηση, η οποία ισοδυναμεί με 150 λεπτά ήπιας γυναστικής την εβδομάδα, αυξάνει την απελευθέρωση κυτοκινών και την κυκλοφορία των κυττάρων του ανοσοποιητικού, που ονομάζονται λεμφοκύτταρα. Με αυτό τον τρόπο, ο οργανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει κάθε πιθανή απειλή, ενώ παράλληλα η άσκηση λειτουργεί ευεργετικά για τον ψυχισμό σου- άρα και για το ανοσοποιητικό – αφού μειώνει το στρες.
Μην αμελείς το ετήσιο check up
Η επίσκεψη στον γιατρό και οι εξετάσεις αίματος δεν πρέπει να γίνονται μόνο, όταν παρατηρούμε κάποια δυσλειτουργία στον οργανισμό μας. Η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό βήμα. Πολλές φορές οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν έναν «αόρατο εχθρό», που μόνο συγκεκριμένες ερωτήσεις ενός γιατρού και οι εξετάσεις θα φανερώσουν. Ο γιατρός συνήθως στο ετήσιο check up εξετάζει τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.