ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 «απαγορευμένες» τροφές που στην πραγματικότητα κάνουν καλό

Pexels

Ενώ μερικές φορές είναι εύκολο να καταλάβεις ποιες τροφές είναι θρεπτικές και καλές για τη συνολική υγεία του οργανισμό σου, άλλες φορές τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.

Άλλες φορές πάλι, oι υγιεινές τροφές συνδυάζονται επίσης με άλλα ανθυγιεινά συστατικά. Γεγονός που πλήττει τη φήμη τους ανεπανόρθωτα. Στην πραγματικότητα ωστόσο, αυτές οι «απαγορευμένες» τροφές, μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία. Πριν αποφασίσεις τι θα περιλαμβάνει το επόμενο γεύμα σου, μπορεί να θέλεις να τσεκάρεις μία από τις παρακάτω 5 τροφές.

Πατάτες

5 «απαγορευμένες» τροφές που στην πραγματικότητα κάνουν καλό

Στην κορυφή της λίστα μας με τις «απαγορευμένες» τροφές, βρίσκονται οι πατάτες. Ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα στη θέση τους. Οι πατάτες είναι σχετικά χαμηλές σε θερμίδες και γεμάτες με «καλούς» υδατάνθρακες. Όταν μαγειρεύεις και αφήνεις μια πατάτα να κρυώσει, σχηματίζεται αυτό που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο, το οποίο το σώμα χρησιμοποιεί για να κάψει περισσότερο λίπος. Επιστημονική μελέτη διαπίστωσε μάλιστα ότι η αντικατάσταση του 5% της πρόσληψης υδατανθράκων με ανθεκτικό άμυλο, έκαιγε 20-30% περισσότερο λίπος τις ώρες μετά το γεύμα.

Ποπ κορν

Το ποπ κορν έχει τη φήμη ότι είναι ένα σνακ με κενές θερμίδες, γεμάτο βούτυρο και αλάτι. Ωστόσο, πρόκειται για ένα δημητριακό, που μπορεί να παρασκευαστεί ως ένα υγιεινό σνακ. Το απλό ποπ κορν είναι χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε φυτικές ίνες. Για έξτρα γεύση, αντί για αλάτι και βούτυρο, πρόσθεσε λίγο ελαιόλαδο και μπαχαρικά όπως κανέλα, σκόρδο, πιπέρι καγιέν, πάπρικα, δεντρολίβανο κ.λπ.

Τόνος σε κονσέρβα

Ναι, ο τόνος σε κονσέρβα είναι μια υγιεινή τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες. Περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνες Α και D καθώς και σίδηρο, σελήνιο και φώσφορο. Ο τόνος περιέχει επίσης υγιή ωμέγα 3 απαραίτητα λιπαρά οξέα και είναι επίσης γενικά χαμηλός σε λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά. Τόσο ο τόνος σε λάδι, όσο και ο τόνος σε νερό, είναι πολύ υγιεινές επιλογές, με τους ειδικούς να συνιστούν να διαλέξεις απλά το είδος που προτιμάς.

Τυρί cheddar

Ήξερες ότι ένα κομμάτι τυρί cheddar, μετά το γεύμα εξουδετερώνει τα οξέα του στόματος και αυξάνει την παραγωγή σάλιου; Το cheddar μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας βοηθώντας να καθαρίσει το φαγητό από το στόμα. Παρέχει επίσης το 25% του ασβεστίου που χρειάζεσαι την ημέρα και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, ο οποίος μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στη διατήρηση υγιούς δέρματος, δοντιών και οστών. Το μόνο που έχεις να προσέξεις είναι η ποσότητα του, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Αυγά

Last but not least, μία από τις πιο παρεξηγημένες τροφές. Επί χρόνια, πολλοί απέφευγαν την κατανάλωσή τους, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Η αλήθεια όμως, είναι ότι η κατανάλωση αυγών δεν επιδεινώνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Και παρόλο που τα αυγά του εμπορίου, μπορεί να περιέχουν ορμόνες και φυτοφάρμακα, τα καλά νέα είναι ότι τα βιολογικά αυγά, είναι μια φθηνή πηγή πρωτεΐνης. Ακόμη και οι κρόκοι των αυγών είναι καλή πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως η χολίνη, η λουτεΐνη και τα υγιή ωμέγα-3 λιπαρά.

Exit mobile version