WELLNESS

5 απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για την κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα είναι η πιο μεγάλη κατάρα του γυναικείου σώματος. Ό,τι τρως και ό,τι πίνεις πάει εκεί. Στον ποπό, στα πόδια, πίσω και μπροστά. Αν δεν πίνεις και ένα καράβι νερό κάθε μέρα μπορεί ακόμα να πάει και στην γάμπα. Αν δεν γυμνάζεσαι; Καλύτερα 12 μήνες χειμώνας.

Το ξέρω ότι διαβάζετε καθημερινά τρόπους, μύθους και μαγικά κόλπα ώστε να μπορέσετε να την μειώσετε. Μην ξεχνάτε όμως τα βασικά και απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε και που έχουν φυσικό αποτέλεσμα χωρίς να ταλαιπωρείτε τον οργανισμό σας.

Εμείς εδώ στο Ladylike ξεκινάμε πάντα από τους ειδικούς. Αυτούς εμπιστευόμαστε και ρωτάμε. Ύστερα γράφουμε. Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη μας λέει λοιπόν, για άλλη μια φορά ότι η κυτταρίτιδα είναι ένα αισθητικό πρόβλημα που εμφανίζεται στις 8 από τις 10 γυναίκες, ενώ στους άνδρες είναι πολύ μικρή η συχνότητα εμφάνισης ανεξαρτήτως αν έχουν επιπλέον κιλά ή όχι. Όλες έχουμε. Δεν είσαι η μόνη.

Γιατί έχουμε κυτταρίτιδα

Οι παράγοντες που ευθύνονται για τη δημιουργία και την εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι πολλοί, όπως η κληρονομικότητα ή οι ορμόνες. H κυτταρίτιδα δημιουργείται κυρίως λόγω μειωμένης ελαστικότητας των ινών του συνδετικού ιστού, κακής κυκλοφορίας του αίματος και διόγκωσης των λιποκυττάρων.

Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί σε συνδυασμό με την άσκηση και την εξωτερική περιποίηση του δέρματος να βελτιώσει αισθητά την αντιαισθητική όψη φλοιού του πορτοκαλιού του δέρματος.

Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά μέσω των φρούτων και των λαχανικών μπορεί να προστατεύσει από τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούν βλάβη στα κύτταρα του δέρματος.

Τι να κάνετε;

1. Καταναλώστε 1-2 σαλάτες και 2-3 φρούτα ημερησίως. Προσπαθήστε να έχετε ποικιλία στα φρούτα και τα λαχανικά και επιλέξτε εκείνα με έντονα χρώματα και αρώματα.

2. Μειώστε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών οξέων. Κορεσμένα λιπαρά οξέα βρίσκονται στο κόκκινο κρέας, στην πέτσα από τα πουλερικά, στα παχιά τυριά, στα πλήρη γαλακτοκομικά, στα γλυκά και στο βούτυρο.

Αντικαταστήστε τα κορεσμένα λιπαρά οξέα με ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα παχιά ψάρια, τα θαλασσινά, το λιναρόσπορο, τα ιχθυέλαια.

Τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, άρα και στην καλύτερη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα του δέρματος.

3. Καταναλώστε πράσινο τσάι. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συμβάλλει στον καλύτερο μεταβολισμό του λίπους και βελτιώνει την μικροκυκλοφορία.

Είναι πλούσιο σε ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που μάχονται κατά των ελεύθερων ριζών. Καταναλώστε τουλάχιστον 3 φλιτζάνια ημερησίως για να παρατηρήσετε διαφορά.

4. Προτιμήστε προϊόντα σιτηρών ολικής άλεσης. Οι φυτικές ίνες που βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας σε συνδυασμό με τις βιταμίνες του συμπλέγματος B, που υπάρχουν στα προϊόντα ολικής άλεσης, μπορούν να βοηθήσουν στο πρόβλημα της κυτταρίτιδας.

 

5. Mειώστε την κατανάλωση του αλατιού που καταναλώνετε. Η αυξημένη κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει στην κατακράτηση υγρών και “παρεμποδίζει” την καλή αιμάτωση των λιποκυττάρων. Τρόφιμα που περιέχουν αρκετό αλάτι είναι τα αλλαντικά, τα παστά, τα αλμυρά τυριά, διάφορες έτοιμες σούπες, οι αλατισμένοι ξηροί καρποί, τα ποπ κορν, τα πατατάκια και τα γαριδάκια.

 

Ευχαριστούμε πολύ την Αστερία Σταματάκη, MSc, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc στην Κλινική Διατροφή, συγγραφέας με τον Κων/νο Ξένο του βιβλίου: Γνωρίστε Τα Ελληνικά Super Foods (εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ) για τις συμβουλές, διότι μην ξεχνάτε ποτέ ότι πρέπει πρώτα να ρωτάτε αυτούς που η προστασία του σώματός σας είναι η δουλειά τους.

Exit mobile version