ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 «αθώα» σημάδια που μαρτυρούν κατάθλιψη

Daniel Martinez/Unsplash+

Η κατάθλιψη είναι μια κοινή, αλλά σοβαρή διαταραχή διάθεσης. Αν και οι ερευνητές εξακολουθούν να μελετούν τα αίτια της κατάθλιψης, η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι η κατάθλιψη προκαλείται από έναν συνδυασμό γενετικών, βιολογικών, περιβαλλοντικών και ψυχολογικών παραγόντων.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν κατάθλιψη και να μην το γνωρίζουν. Αν και τα γνωστά συμπτώματα, όπως η θλίψη ή η απελπισία, είναι εύκολο να αναγνωριστούν, άλλα μπορεί να είναι λιγότερο εμφανή. Παρακάτω εξετάζουμε 5 από φαινομενικά «αθώα» συμπτώματα, τα οποία είναι σημαντικό να μην παραβλέψεις.

Αλλαγές στο βάρος και στην όρεξη

5 «αθώα» σημάδια που μαρτυρούν κατάθλιψη

Το να τρως πάρα πολύ ή πολύ λίγο μπορεί να υποδηλώνει κατάθλιψη, Μερικοί άνθρωποι στρέφονται στο φαγητό για παρηγοριά, ενώ άλλοι χάνουν την όρεξή τους ή τρώνε λιγότερο λόγω της χαμηλής διάθεσης.

Αυτές οι αλλαγές στην πρόσληψη τροφής, μπορεί να προκαλέσουν την αύξηση ή την απώλεια βάρους ενός ατόμου. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας.

Μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο και γενετικοί παράγοντες. Για παράδειγμα, υπάρχει σύνδεση μεταξύ του υπερβολικού σωματικού λίπους και της αυξημένης φλεγμονής στο σώμα. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη ή τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Αλλαγές στις συνήθειες ύπνου

Υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ της διάθεσης και του ύπνου. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη και η κατάθλιψη με τη σειρά της μπορεί να κάνει πιο δύσκολο τον ύπνο.

Επιστημονικές έρευνες υποδεικνύουν ότι η χρόνια στέρηση ύπνου μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε νευροχημικές αλλαγές στον εγκέφαλο. Ωστόσο, το να κοιμάται κάποιος περισσότερο από το συνηθισμένο, μπορεί επίσης να είναι σημάδι ότι μπορεί να έχει κατάθλιψη.

Αρνητική αυτο-ομιλία

Η αρνητική αυτο-ομιλία είναι ένας εσωτερικός διάλογος, που είναι επιζήμιος και αυτοκριτικός. Πολλά άτομα με κατάθλιψη βιώνουν αρνητική αυτο-ομιλία και προεπιλέγουν επιβλαβείς, επικριτικές σκέψεις προς τον εαυτό τους.

Αν και υπάρχουν περιορισμένες έρευνες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της αρνητικής αυτο-ομιλίας, η έρευνα έχει διαπιστώσει ότι έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην ευημερία και τη γνωστική λειτουργία.

Κόπωση

Το αίσθημα υπερβολικής κόπωσης είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα της κατάθλιψης. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι πάνω από το 90% των ατόμων με κατάθλιψη, βιώνουν κόπωση.

Αν και όλοι αισθάνονται κουρασμένοι κατά καιρούς, τα άτομα που έχουν έντονη ή επίμονη κούραση -ιδιαίτερα αν αυτή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα- μπορεί να έχουν αδιάγνωστη κατάθλιψη.

Καταναγκαστική ευτυχία

Μερικές φορές, η αδιάγνωστη κατάθλιψη εμφανίζεται ως «χαμογελαστή κατάθλιψη». Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι οι άνθρωποι που κρύβουν τα συμπτώματά τους μπορεί να φροντίζουν, ώστε να φαίνονται χαρούμενοι όταν βρίσκονται σε παρέα με άλλους.

Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθεί αυτή η καταναγκαστική ευτυχία και η θετικότητα. Με την πάροδο του χρόνου, η μάσκα πέφτει και κάνουν την εμφάνισή τους σημάδια θλίψης, απελπισίας ή μοναξιάς.

Μπορεί να αντιμετωπιστεί

Ακόμη και οι πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορούν να αντιμετωπιστούν. Η κατάθλιψη συνήθως αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, ψυχοθεραπεία ή συνδυασμό των 2. Οι άνθρωποι ανταποκρίνονται διαφορετικά στα αντικαταθλιπτικά και μπορεί να χρειαστεί η δοκιμή διαφορετικής αγωγής, μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη για τις προσωπικές ανάγκες του καθενός.

Υπάρχουν επίσης πολλοί διαφορετικοί τύποι ψυχοθεραπείας, όπως η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία ή η διαπροσωπική ψυχοθεραπεία, που μπορείς να επιλέξεις. Η προσέγγιση που χρησιμοποιεί ένας θεραπευτής, εξαρτάται από την πάθηση που αντιμετωπίζεται, την εκπαίδευση, αλλά και την εμπειρία του θεραπευτή. Οι θεραπευτές μπορούν επίσης να συνδυάσουν και να προσαρμόσουν στοιχεία διαφορετικών προσεγγίσεων.

Exit mobile version