5 Ενδείξεις ότι η σχέση σου με το έτερον ήμισυ δεν είναι ισότιμη
- 5 ΙΟΥΝ 2016
Εδώ και πολλά χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση για την ισότιμη σχέση ανδρών και γυναικών, τόσο σε επαγγλεματικό, όσο και σε φιλικό, οικογενειακό ή ακόμα και ερωτικό επίπεδο. Πράγματι, το φεμινιστικό κίνημα έχει κάνει μεγάλες προόδους, οι γυναίκες σε αρκετά μέρη του πλανήτη έχουν απελευθερωθεί, έχουν ανεξαρτητοποιηθεί, βασίζονται στις δικές τους δυνάμεις.
Από την Αθανασία Κουλέτα
Τι συμβαίνει, όμως, όταν η κουβέντα φτάνει στη σχέση μας με το έτερον ήμισυ; Υπάρχει πραγματική ισότητα ανάμεσα σε ένα ζευγάρι; Και αν όχι, είσαι σε θέση να το αντιληφθείς;
Εμείς, για να σε βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, σου παρουσιάζουμε πέντε ενδείξεις που θα έπρεπε να σε βάλουν σε σκέψεις για το κατά πόσον η σχέση σου με τον σύντροφό σου κινείται επί ίσοις όροις.
1) Οι ανάγκες του συντρόφου σου είναι πάντα πιο σημαντικές
Οι σχέσεις δεν μπορεί παρά να είναι αμφίδρομες. Όταν, κατά πλειοψηφία, ικανοποιούνται οι ανάγκες του συντρόφου σου, παρακάμπτοντας ή και σε “βάρος” των δικών σου αναγκών, τότε αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι πάει στραβά.
Σε μια σχέση θα κάνεις και συμβιβασμούς. Όταν, όμως, οι συμβιβασμοί αυτοί γίνονται μονόπλευρα ώστε να μένει πάντα ικανοποιημένη η άλλη πλευρά, τότε μάλλον ο ένας από τους δύο είναι συνεχώς η προτεραιότητα στη σχέση.
2) Ο σύντροφός σου έχει πάντα την επιλογή και στο σεξ
“It takes two to tango”, συνηθίζουμε να λέμε για τον αγαπημένο χορό, το ίδιο όμως ισχύει και στο σεξ.
Είναι διαφορετικό πράγμα να αφήνεις χώρο για πρωτοβουλίες στο σύντροφό σου (όταν και όσο το επιθυμείς και εσύ) και διαφορετικό να παίρνεις εκείνος όλες τις αποφάσεις γύρω από αυτό το θέμα: πότε θα γίνει, πού, πώς κλπ. Αν είναι όλα με τη δική σου συναίνεση, έχει καλώς. Διαφορετικά, θα πρέπει να σκεφτείς αν κάνεις σεξ με τον σύντροφό σου γιατί είναι μια ανάγκη των δύο ή απλά και μόνο για να ικανοποιηθεί εκείνος.
3) Ασχολείσαι μόνο εσύ με τις δουλειές του σπιτιού
Η συγκατοίκηση έχει ευθύνες, μία εκ των οποίων είναι και οι δουλειές του σπιτιού. Αν, σε εξακολουθητική βάση, είσαι εσύ που ασχολείσαι με το νοικοκυριό, μάλλον θα πρέπει να σκεφτείς ότι είναι ώρα να αρχίσει και ο σύντροφός σου να σε βοηθάει.
4) Μόνο ο ένας -και μάλλον όχι εσύ- κυνηγάει τα όνειρά του
Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από το να θέτεις στόχους στη ζωή και να τους επιτυγχάνεις. Ειδικά όταν έχεις ανθρώπους να σε στηρίζουν στα όνειρά σου, τότε είσαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Τι συμβαίνει όμως όταν σε μια σχέση μόνο το έτερον ήμισυ κυνηγάει τα όνειρά του, ενώ εσύ απλά τον στηρίζεις να τα επιτύχει; Σημαντικό και αυτό, δεν λέω. Όμως, για πόσο θα νιώθεις καλά, κυνηγώντας τα όνειρα κάποιου άλλου, μέχρι να έρθουν τα επόμενα όνειρα και οι επόμενοι στόχοι εκείνου για να ασχοληθείς; Είναι καιρός να θέσεις τους δικούς σου στόχους και να πραγματοποιήσεις και τα δικά σου όνειρα. Και αν, προς στιγμή, νομίζεις ότι δεν έχεις, ξανασκέψου το. Τα είχες απλά σε καταστολή, πραγματοποιώντας τα όνειρα και τις επιθυμίες του συντρόφου σου.
5) Είσαι εσύ που κατά κύριο λόγο δίνεις όλη την αγάπη και τη φροντίδα στη σχέση
Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι πολλοί εξωστρεφείς και δεν μπορούν να κάνουν διαρκώς τρυφερές και αγαπησιάρικες κινήσεις. Αυτό είναι σεβαστό. Εξαρτάται, όμως, από το πού οριοθετείς εσύ την ανάγκη σου για αγάπη και τρυφερότητα. Είναι άλλο να μην είναι πολύ εκδηλωτικός ο σύντροφός σου αλλά με μικρές αφορμές να προσπαθεί και να σου δείχνει ότι σε αγαπάει και άλλο να μην ασχολείται να στο δείξει ποτέ. Σε όλες τις σχέσεις, ο καθένας μας βάζει τα όριά του, οπότε κι εσύ μπορείς να ξεκινήσεις βάζοντας τα δικά σου.