ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 φράσεις που δείχνουν έλλειψη αυτοπεποίθησης στη δουλειά

Pexels

Η αυτοπεποίθηση είναι ένα από τα χαρακτηριστικά τα οποία θεωρούνται από ειδικούς σε θέματα ψυχολογίας, ως «κλειδί» τόσο για την προσωπική, όσο και για την επαγγελματική επιτυχία. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες και άτομα που έχουν να αντιμετωπίσουν έμφυλες, κοινωνικές, φυλετικές και άλλες προκαταλήψεις. Ωστόσο, ορισμένες φράσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά στη δουλειά, δείχνουν έλλειψη αυτοπεποίθησης και μπορούν να μας υπονομεύσουν.

Στηριζόμενες στην ψυχολογία της επικοινωνίας, αυτές οι φράσεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τον τρόπο που μας βλέπουν οι άλλοι, περιορίζοντας τις ευκαιρίες μας. Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε στο χώρο εργασίας είναι ισχυρό εργαλείο που μπορεί είτε να ενισχύσει είτε να υπονομεύσει την αυτοπεποίθησή μας. Στο άρθρο αυτό θα δούμε ποιες είναι αυτές και γιατί πρέπει να τις αποφεύγουμε.

5 φράσεις που δείχνουν έλλειψη αυτοπεποίθησης στη δουλειά Pexels

Φράσεις που δείχνουν έλλειψη αυτοπεποίθησης στη δουλειά

«Νομίζω ότι…»

Φράσεις όπως το «νομίζω ότι…» και άλλες παρεμφερείς, αν και μπορεί να φαίνονται ευγενικές, σε έναν επαγγελματικό χώρο, συχνά φανερώνουν αμφιβολία και έλλειψη αποφασιστικότητας και αυτοπεποίθησης. Σύμφωνα με την ψυχολογία της γλώσσας, όταν χρησιμοποιούμε τέτοιες φράσεις, ο λόγος μας χάνει δύναμη, και αυτό μπορεί να μειώσει την επιρροή μας. Αντί να πεις «νομίζω», προτίμησε να δηλώσεις με βεβαιότητα τις απόψεις σου: «Είμαι βέβαιη/ος ότι…».

«Ίσως…»

Το «ίσως» δείχνει επίσης αμφιθυμία και έλλειψη αυτοπεποίθησης. Οι μελέτες στην ψυχολογία δείχνουν ότι όσοι αποφεύγουν τις απόλυτες δηλώσεις φαίνονται λιγότερο ικανοί από τους συναδέλφους που μιλούν με σιγουριά. Αν θέλεις να δείξεις εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου, χρησιμοποίησε πιο σαφείς εκφράσεις, όπως «Είμαι σίγουρη ότι μπορούμε να το κάνουμε».

«Συγγνώμη που ενοχλώ…»

Αυτή η φράση υποδηλώνει ανασφάλεια και έλλειψη αξίας. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, οι γυναίκες τείνουν να απολογούνται πιο συχνά από τους άνδρες, πράγμα που μπορεί να υπονομεύσει την επαγγελματική τους εικόνα. Αντί να ζητάς συγγνώμη για την παρουσία σου, ξεκίνα τη συζήτηση με κάτι όπως «Θα ήθελα να συζητήσουμε…», δίνοντας έτσι το βάρος σε μια ισότιμη αλληλεπίδραση.

«Δεν ξέρω…»

Το να παραδεχτείς ότι δεν γνωρίζεις κάτι δεν είναι πρόβλημα, αλλά το να χρησιμοποιείς συχνά τη συγκεκριμένη φράση, μπορεί να κρύβει έλλειψη πρωτοβουλίας. Η ψυχολογία δείχνει ότι οι άνθρωποι που φαίνονται αβέβαιοι για τις γνώσεις τους χάνουν την εμπιστοσύνη των άλλων. Προτίμησε να πεις «Θα το διερευνήσω και θα επανέλθω», δείχνοντας υπευθυνότητα και ικανότητα.

«Είναι απλά μια ιδέα, αλλά…»

Φράσεις σαν αυτή μειώνουν αμέσως τη δύναμη των προτάσεών σου πριν καν τις παρουσιάσεις. Σύμφωνα με ειδικούς της ψυχολογίας, η χρήση απολογητικών εκφράσεων μειώνει τη βαρύτητα της άποψης. Προτίμησε να είσαι σαφής: «Η ιδέα μου είναι…», αναδεικνύοντας έτσι την αξία της πρότασής σου.

Αποφεύγοντας τις παραπάνω φράσεις, μπορούμε να προβάλλουμε πιο σίγουρα τον εαυτό μας και να ενισχύσουμε την παρουσία μας, προωθώντας τις απόψεις μας με τρόπο που θα μας δώσει μεγαλύτερη επαγγελματική αναγνώριση. Η αυτοπεποίθηση στον λόγο μάς ανοίγει πόρτες και μας βοηθά να αποκτήσουμε τον σεβασμό και την υποστήριξη που αξίζουμε.