ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καλοκαιρινές σαλάτες: 5 γκουρμέ επιλογές κάτω από 300 θερμίδες

Unsplash

Μέχρι να τελειώσει το καλοκαίρι, οι δροσερές σαλάτες αντικαθιστούν τα βαριά γεύματα και τα πολλά τηγανητά. Και γιατί όχι; Οι προτάσεις που ακολουθούν θα σε κάνουν να δεις τις σαλάτες ως κυρίως γεύμα.

Η κλασική αγγουροντομάτα λειτουργεί περισσότερο ως συνοδευτικό, αλλά τα φρούτα με λαχανικά, το τυρί, τα όσπρια και μία «έξυπνη» σος μετατρέπουν τις καλοκαιρινές σαλάτες σε ένα ολοκληρωμένο πιάτο που σε χορταίνει και, το κυριότερο, έχει λιγότερες από 300 θερμίδες. Πάμε να δούμε τα πιάτα που θα φτιάχνεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Καλοκαιρινή σαλάτα με πλιγούρι

Υλικά:

1 φλιτζάνι πλιγούρι

2 και 1/4 φλιτζάνια νερό ή ζωμό λαχανικών

4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

λίγα τοματίνια σε κυβάκια

1 και 1/4 φλιτζάνι φέτα

1 φλιτζάνι φύλλα μαϊντανού

ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι

1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο

αλατοπίπερο

Εκτέλεση:

Βράσε το πλιγούρι σε ένα κατσαρολάκι για 12-15 λεπτά μέχρι να απορροφήσει όλο το νερό ή τον ζωμό. Βάλε το σε ένα μεγάλο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά, το αλατοπίπερο, ελαιόλαδο και το λεμόνι.

Noodles με φράουλες (στις γκουρμέ καλοκαιρινές σαλάτες)

Υλικά για το dressing:

1/4 φλιτζάνι ξίδι ρυζιού

1 κουταλιά ζάχαρη

1 κουταλάκι αλάτι

2 κουταλιές miso

2 κουταλιές σησαμέλαιο

Για τη σαλάτα:

225 γραμ. noodles

2 αγγουράκια

2 φλιτζάνια φράουλες, κομμένες στη μέση

2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1/4 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα μέντας

1/4 φλιτζάνι κόλιανδρο

Εκτέλεση:

Ανακάτεψε καλά τα υλικά του dressing και ρίξε μέσα τα βρασμένα noodles. Πρόσθεσε τα υπόλοιπα υλικά, με όποιον τρόπο σου αρέσει.

Σαλάτα με φρούτα και ρεβίθια

Υλικά:

400 γραμ. βρασμένα ρεβίθια

αλατοπίπερο

1 κουταλάκι ελαιόλαδο

μισό κουταλάκι κανέλα

Για τη σαλάτα:

8-10 φλιτζάνια πράσινα λαχανικά

1 φλιτζάνι φράουλες σε φέτες

1 φλιτζάνι μούρα

1 φλιτζάνι μύρτιλλα

1 αβοκάντο σε φέτες

Για τη βινεγκρέτ:

2 κουταλιές μηλόξιδο

1μιση κουταλιά μέλι

1 κουταλάκι μουστάρδα

1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο

αλατοπίπερο

1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Σούρωσε καλά τα ρεβίθια και βάλε τα σε ταψάκι με ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και την κανέλα. Ψήσε για περίπου μισή ώρα και παράλληλα φτιάξε το dressing ανακατεύοντας όλα τα υλικά. Για να φτιάξεις τη σαλάτα, αλατοπιπέρωσε τα λαχανικά, πρόσθεσε τα μούρα και το αβοκάντο, το dressing και τα ρεβίθια.

Λαχταριστή σαλάτα με κοτόπουλο

Υλικά:

1 κουταλιά φυτικό λάδι

1 κουταλάκι σκόνη σκόρδου

1 κουταλάκι κύμινο

μισό κουταλάκι ρίγανη

μισό κουταλάκι πιπέρι

μισό κουταλάκι αλάτι

3-4 στήθη κοτόπουλο

3-4 φλιτζάνια πράσινα λαχανικά

4 φέτες μπέικον

8-10 φράουλες

1 αβοκάντο σε φέτες

αλατοπίπερο

Εκτέλεση:

Μαρινάρισε το κοτόπουλο με το σκόρδο, το κύμινο, τη ρίγανη και το αλατοπίπερο. Βάλε το στο ψυγείο για 1 ώρα. Ψήσε το κοτόπουλο στη σχάρα για 5-6 λεπτά κάθε πλευρά και ανακάτεψέ το με τα υπόλοιπα υλικά.

Κινόα και κρέμα φέτας (στις πιο ιδιαίτερες καλοκαιρινές σαλάτες)

Υλικά:

225 γραμ. φέτα

1 φλιτζάνι γιαούρτι

4 κουταλιές σχοινόπρασο

4 κουταλιές βασιλικό

4 κουταλιές κόλιανδρο

1/4 φλιτζάνι νερό

χυμό από μισό λεμόνι

μισό κουταλάκι κόκκινη πιπεριά

αλατοπίπερο

Για το μπολ:

1 φλιτζάνι κινόα

3 αγγουράκια

2/3 φλιτζάνι φρέσκο καλαμπόκι

2 ροδάκινα σε κύβους

1 φλιτζάνι τοματίνια

φρέσκο βασιλικό

αλατοπίπερο

Εκτέλεση:

Βάλε τα υλικά για το dressing στο μπλέντερ και βράσε το κινόα σύμφωνα με τις οδηγίες. Πρόσθεσε τα υπόλοιπα υλικά, το μισό dressing και ανακάτεψε καλά. Βάλε κι άλλο, ανάλογα με το πώς σου αρέσει.