5 healthy συνοδευτικά που θα σε κάνουν να ξεχάσεις ότι υπάρχει κυρίως πιάτο
- 8 ΦΕΒ 2021
Γίνεται κυρίως πιάτο χωρίς το σωστό συνοδευτικό; Αυτό το σωστό συμπλήρωμα που συνήθως παίζει τον ρόλο της σαλάτας και σου ανοίγει την όρεξη;
Η απάντηση είναι πως δεν γίνεται. Έλα όμως που πλέον δεν αρκούμαστε στην απλή ντοματοσαλάτα ή στο σκέτο μαρούλι. Τα healthy συνοδευτικά έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και είναι, ενδεχομένως, πιο gourmet και από το κυρίως πιάτο.
Ο βασικός λόγος που έχουμε εξελίξει τα συνοδευτικά μας είναι ότι θέλουμε να κάνουμε τα λαχανικά λίγο πιο δελεαστικά, τόσο στα παιδιά όσο και σε εμάς τους ίδιους. Το μπρόκολο έχει γίνει πλέον έκτακτη λιχουδιά και η σελινόριζα είναι ο αγαπημένος μου πουρές. Βρήκαμε λοιπόν 5 συνταγές για healthy συνοδευτικά που θα λατρέψεις και που μάλλον θα σε κάνουν να ξεχάσεις το κυρίως στο τραπέζι.
Tips για τους σωστούς συνδυασμούς με healthy συνοδευτικά:
- Αν φτιάχνεις μακαρονάδα ή υδατάνθρακα, συνδύασε με ελαφριά λαχανικά, όπως το kale ή τα λαχανάκια Βρυξελλών.
- Το κοτόπουλο και το κρέας θέλουν σαλάτες με dressing από εσπεριδοειδή.
- Τα φαγητά κατσαρόλας ταιριάζουν με ψητά λαχανικά στον φούρνο
- Τα θαλασσινά ταιριάζουν με ωμά δροσερά λαχανικά, όπως το αγγούρι.
Ψητό μπρόκολο με βινεγκρέτ
Υλικά:
3 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές ξίδι
1 σκελίδα σκόρδου
1 κουταλάκι σησαμέλαιο
1 κουταλάκι μέλι
Για το μπρόκολο:
3 κουταλιές λάδι αβοκάντο
2 ματσάκια μπρόκολο
1 κουταλάκι σησαμέλαιο
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολάκι, ανακάτεψε τα υλικά του dressing. Διατηρείται στο ψυγείο έως και 2 εβδομάδες. Ψήσε το μπρόκολο στον φούρνο με το λάδι και τα μπαχαρικά που σου αρέσουν. Έτοιμο.
Λιωμένα κρεμμύδια
Υλικά:
6 κρεμμύδια, κομμένα στη μέση
αλατοπίπερο
2 κουταλιές ανάλατο βούτυρο
Εκτέλεση:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάλε τα κρεμμύδια σε θήκες για muffins με το εσωτερικό να κοιτάζει πάνω και αλατοπιπέρωσε. Ψήσε για 18-20 λεπτά, βγάλε τα για να τα περάσεις με λάδι και ξανά μέσα για άλλα 35 λεπτά.
Κουνουπίδι με ρόδι και αμύγδαλα
Υλικά:
1 μικρό κρεμμύδι
3 καρότα, ξεφλουδισμένα
3 σέλερι
1 κουνουπίδι σε μπουκετάκια
5 κουταλιές ανάλατο βούτυρο
1 κουταλιά δενδρολίβανο
1 κουταλιά φρέσκο θυμάρι
1 κουταλιά φασκόμηλο
αλατοπίπερο
μισό φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
1/3 φλιτζάνι μαϊντανό
1/2 φλιτζάνι ψημένα αμύγδαλα
1/2 φλιτζάνι ρόδι
Εκτέλεση:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σέλερι, το κουνουπίδι και το λιωμένο βούτυρο. Πρόσθεσε το δενδρολίβανο, το θυμάρι και το φασκόμηλο. Μην ξεχάσεις το αλατοπίπερο.
Ρίξε τα στο ταψάκι με τον ζωμό και ψήσει για 20-25 λεπτά. Άσε να κρυώσει για 5 λεπτά και ρίξε το ρόδι, τα αμύγδαλα και τον μαϊντανό.
Ντοματοσαλάτα με καλαμπόκι, φέτα και lime
Υλικά:
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
4 φλιτζάνια φρέσκο καλαμπόκι
αλατοπίπερο
1/2 φλιτζάνι ντοματίνια
κυβάκια από φέτα
χυμό από 1 lime
λίγο κόλιανδρο
Εκτέλεση:
Βάλε το καλαμπόκι στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει για περίπου 5 λεπτά και βάλε τα ντοματίνια για άλλα 5 λεπτά. Πρόσθεσε τη φέτα, αλατοπίπερο, τον χυμό lime και κόλιανδρο.
Baby λαχανικά με πορτοκάλι και θυμάρι
Υλικά:
καροτάκια
κολοκυθάκια
ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
λίγο θυμάρι
Εκτέλεση:
Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ανακάτεψε όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Ψήσε τα στον φούρνο για τουλάχιστον 45 λεπτά ενώ είναι καλυμμένα με αλουμινόχαρτο.