ΥΓΕΙΑ

5 κοινά και μεγάλα λάθη που κάνεις όταν αρρωσταίνεις

iStock

Ο χειμώνας είναι η εποχή που οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως οι ιώσεις και η γρίπη, βρίσκονται σε έξαρση. Το κρύο, η αυξημένη υγρασία και οι κλειστοί χώροι ευνοούν τη μετάδοση των ιών και των βακτηρίων, κάνοντάς μας πιο ευάλωτους σε αρρώστιες. Όταν νιώθουμε τα πρώτα συμπτώματα, είναι φυσικό να θέλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αναρρώσουμε γρήγορα.

Ωστόσο, πολλές φορές οι ενέργειές μας μπορεί να είναι λανθασμένες, επιβαρύνοντας την κατάσταση, αντί να τη βελτιώνουν. Εδώ, εξετάζουμε τα 5 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν αρρωσταίνουμε και γιατί είναι καλύτερα να τα αποφύγουμε.

1. Παίρνεις φαρμάκα με το που ανεβάζεις πυρετό

5 κοινά και μεγάλα λάθη που κάνεις όταν αρρωσταίνεις

Ο πυρετός είναι φυσιολογική αντίδραση του σώματος σε λοίμωξη και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται αμέσως με αντιπυρετικά φάρμακα εκτός αν είναι απολύτως αναγκαίο. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, ο πυρετός βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τους ιούς και τα βακτήρια, διότι οι περισσότεροι παθογόνοι οργανισμοί δεν επιβιώνουν σε υψηλές θερμοκρασίες. Παρά την ενόχληση που προκαλεί, ο πυρετός είναι μέρος της φυσικής άμυνας του οργανισμού.

Τι πρέπει να κάνεις:

Εάν ο πυρετός είναι ήπιος (μέχρι 38°C) και δεν συνοδεύεται από άλλες σοβαρές ενοχλήσεις, είναι καλύτερο να τον αφήσουμε να κάνει τη δουλειά του. Εάν είναι πάνω από 38.5°C ή συνοδεύεται από έντονη δυσφορία, τότε μπορεί να χρειαστεί να λάβουμε αντιπυρετικά, αλλά μόνο υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού.

2. Δεν ξεκουράζεσαι αρκετά

Πολλοί πιστεύουν ότι το να «αντιμετωπίσουν» τη δουλειά ή τις καθημερινές υποχρεώσεις, όταν αρρωσταίνουν θα τους κάνει να αναρρώσουν γρηγορότερα. Ωστόσο, η έλλειψη ύπνου και ανάπαυσης μπορεί να καθυστερήσει την ανάρρωση και να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αϋπνία και η συνεχής κούραση αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας μας πιο ευάλωτους σε λοιμώξεις.

Τι πρέπει να κάνεις:

Το σώμα χρειάζεται επαρκή ύπνο και ανάπαυση για να καταπολεμήσει τη μόλυνση. Εάν νιώθεις ότι αρρωσταίνεις, είναι σημαντικό να επιτρέψεις στον οργανισμό σου να ανακάμψει. Αφιέρωσε χρόνο για ξεκούραση και να κοιμήσου τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ.

3. Καταναλώνεις λάθος τροφές και ποτά

Αν οι επιλογή των λάθος τροφών επηρεάζει γενικά την υγειά, μπορείς να εύκολα να καταλάβεις πως το ίδιο συμβαίνει κι όταν αρρωσταίνεις. Το να επιλέγεις λάθος τροφές μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση των συμπτωμάτων. Για παράδειγμα, το αλκοόλ ή τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να ερεθίσουν τον λαιμό ή το στομάχι, ιδιαίτερα όταν έχουμε φλεγμονή.

Τι πρέπει να κάνεις:

Επίλεξε εύπεπτα και ενυδατικά τρόφιμα, όπως ζεστές σούπες, που βοηθούν την ανακούφιση του λαιμού και την ενυδάτωση του οργανισμού. Πίνε άφθονο νερό και προτίμησε ζεστά ροφήματα χωρίς καφεΐνη, που ανακουφίζουν την αίσθηση του ερεθισμένου λαιμού.

4. Όταν αρρωσταίνεις παραβλέπεις τη σημασία της ενυδάτωσης

Η αφυδάτωση είναι ένα συχνό πρόβλημα όταν είμαστε άρρωστοι, ειδικά σε περιπτώσεις πυρετού ή διάρροιας. Πολλοί παραβλέπουμε την ανάγκη για ενυδάτωση, πιστεύοντας ότι απλώς το σώμα μπορεί να διαχειριστεί τη χαμένη υγρασία μόνο του. Ωστόσο, η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα της λοίμωξης, καθιστώντας τη θεραπεία πιο δύσκολη.

Τι πρέπει να κάνεις: Φρόντιζε να πίνεις άφθονο νερό, ηλεκτρολύτες ή φυσικούς χυμούς, που αναπληρώνουν τις χαμένες ποσότητες υγρών και βοηθούν το σώμα να αποτοξινωθεί.

5. Συνεχιζόμενη χρήση αντιβιοτικών χωρίς συμβουλή γιατρού

Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, όταν δεν είναι απαραίτητα, μπορεί να οδηγήσει σε αντισταθμιστικά φαινόμενα και αντίσταση των βακτηρίων. Ενώ οι ιογενείς λοιμώξεις (όπως το κρυολόγημα ή η γρίπη) δεν θεραπεύονται με αντιβιοτικά, πολλές φορές τα λαμβάνουμε χωρίς να έχουμε διάγνωση από γιατρό, βλάπτοντας τον οργανισμό και το μικροβίωμα.

Τι πρέπει να κάνεις:

Χρησιμοποιήσε φάρμακα μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο και σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Εάν τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται ή επιδεινώνονται, αναζήτησε ιατρική βοήθεια για να σου συνταγογραφηθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Συμπερασματικά, όταν αρρωσταίνουμε, είναι σημαντικό να κατανοούμε ότι η φυσική άμυνα του οργανισμού χρειάζεται υποστήριξη και όχι αναστάτωση. Κάνοντας τα σωστά βήματα για την ανάρρωσή μας, όπως η σωστή ξεκούραση, η ενυδάτωση, η σωστή διατροφή και η προσοχή στις φαρμακευτικές επιλογές, μπορούμε να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακάμψει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Όπως πάντα, η καθοδήγηση ενός επαγγελματία υγείας είναι κρίσιμης σημασίας, ιδιαίτερα όταν τα συμπτώματα επιμένουν ή επιδεινώνονται.

Exit mobile version