ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 κοινές συμπεριφορές των ανθρώπων που νομίζουν ότι είναι έξυπνοι

iStock

Όλοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε έξυπνοι, σωστά; Αλλά η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές η αντίληψη που έχουμε για την προσωπική μας νοημοσύνη, μπορεί να είναι λίγο στρεβλή.

Μπορεί για παράδειγμά να νομίζουμε ότι είμαστε οι πιο έξυπνοι τύποι στην παρέα, στη δουλειά ή σε οποιοδήποτε κοινωνικό περιβάλλον μπορεί να βρεθούμε. Μην με παρεξηγείς. Δεν είναι κακό να έχουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας. Αλλά όταν αυτή η αυτοπεποίθηση, μετατρέπεται σε απόλυτη πεποίθηση ότι είμαστε πιο έξυπνοι από ό,τι ισχύει στην πραγματικότητα, τα πράγματα μπορεί να γίνουν άβολα. Μάλιστα είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι, όσοι υπερεκτιμούν τη νοημοσύνη τους, συχνά επιδεικνύουν κοινές συμπεριφορές, τις οποίες μάλιστα μπορεί να μην συνειδητοποιούν καν. Παρακάτω εξετάζουμε 5 από αυτές. (σ.σ : Δεν κρίνουμε. Απλώς εξερευνούμε την ανθρώπινη φύση).

Είναι πάντα οι «ειδικοί»

Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι πιο έξυπνοι από ό,τι στην πραγματικότητα είναι,  συχνά βλέπουν τον εαυτό τους ως τον «ειδικό» σχεδόν στα πάντα.

Είτε συζητούν τα τελευταία πολιτικά νέα, τις εφαρμογές της κβαντικής φυσικής ή ακόμα και τον καλύτερο τρόπο για να μαγειρέψουν μια μπριζόλα, είναι πεπεισμένοι ότι η άποψή τους είναι η σωστή. Το πρόβλημα με αυτή τη συμπεριφορά είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε παραπληροφόρηση και παρεξηγήσεις. Και ας το παραδεχτούμε: σε κανέναν δεν αρέσουν οι «ξερόλες».

Οι άνθρωποι που νομίζουν ότι είναι έξυπνοι, σπάνια κάνουν ερωτήσεις

Αυτό μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, όμως συχνά, οι άνθρωποι που νομίζουν ότι είναι έξυπνοι, τυχαίνει να είναι πεπεισμένοι ότι γνωρίζουν ήδη τις απαντήσεις. Αγνοούν επιδεικτικά ότι το να κάνεις ερωτήσεις δεν είναι σημάδι ανικανότητας ή έλλειψης ευφυΐας. Αντιθέτως, δείχνει περιέργεια και διάθεση για μάθηση.

Δυσκολεύονται με τη συναισθηματική νοημοσύνη

Ενώ η γνωστική νοημοσύνη, το (γνωστό IQ) είναι συχνά το επίκεντρο συζητήσεων, η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) παίζει κρίσιμο ρόλο στις καθημερινές μας αλληλεπιδράσεις.

Η συναισθηματική νοημοσύνη, έχει να κάνει με  την ικανότητα κατανόησης, χρήσης και διαχείρισης των συναισθημάτων με θετικούς τρόπους για την αποτελεσματική επικοινωνία, την ενσυναίσθηση με τους άλλους, την υπέρβαση προκλήσεων και την εκτόνωση συγκρούσεων.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι άνθρωποι που υπερεκτιμούν τη γνωστική τους νοημοσύνη, έχουν συχνά χαμηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη. Μπορεί να μην είναι τόσο ικανοί στο να «διαβάζουν» κοινωνικές ενδείξεις, να κατανοούν τις απόψεις των άλλων ή να διαχειρίζονται τα δικά τους συναισθήματα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καταδικασμένοι σε μια ζωή με κοινωνικές γκάφες. Ίσως όμως πρέπει να καταβάλουν περισσότερη προσπάθεια για να αναπτύξουν αυτές τις βασικές δεξιότητες.

Οι άνθρωποι που νομίζουν ότι είναι έξυπνοι, σπάνια εκτιμούν τη νοημοσύνη των άλλων

Μία από τις πιο όμορφες πτυχές των ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων, είναι η αναγνώριση και η εκτίμηση της σοφίας και της ευφυΐας στους γύρω μας. Κάθε άτομο φέρνει στο τραπέζι ένα μοναδικό σύνολο δεξιοτήτων, εμπειριών και γνώσεων, που μπορούν να εμπλουτίσουν τη δική μας κατανόηση για τον κόσμο.

Αλλά εκείνοι που θεωρούν τους εαυτούς τους πιο έξυπνους από ό, τι πραγματικά είναι, παραβλέπουν αυτή την ομορφιά. Μπορούν να απορρίψουν τις ιδέες και τη συνεισφορά άλλων, υποθέτοντας ότι η δική τους διάνοια είναι ανώτερη.

Αυτό όχι μόνο περιορίζει τη δική τους ανάπτυξη και πρόοδο στη ζωή, αλλά μπορεί επίσης να τους γύρω τους. Ένα περιβάλλον όπου κάθε φωνή και κάθε προοπτική εκτιμάται, καλλιεργεί μια κουλτούρα αμοιβαίου σεβασμού και συνεχούς μάθησης. Είναι μια υπενθύμιση σε όλους μας να κάνουμε ένα βήμα πίσω, να ακούσουμε περισσότερα και να εκτιμήσουμε πραγματικά τη διαφορετική νοημοσύνη στη ζωή μας.

Δεν μπορούν να διαχειριστούν την κριτική

Ευγενική υπενθύμιση: Σημαντικό στοιχείο του να είμαστε πραγματικά έξυπνοι, είναι να παραδεχόμαστε ότι δεν γνωρίζουμε τα πάντα και να αποδεχόμαστε την κριτική ως ευκαιρία για προσωπική και επαγγελματική πρόοδο.

Exit mobile version