ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 κοινοί λόγοι που νιώθεις συνέχεια θυμό και οδηγούν σε νεύρα

iStock

«Τα νεύρα μου, τα χάπια μου και ένα ταξί να φύγω». Μια κλασική έκφραση, η οποία συχνά μπορεί να περιγράψει γλαφυρά και εμπνευσμένα την ψυχολογική κατάστασή μας. Κι ενώ ο θυμός και τα νεύρα, είναι φυσιολογικά συναισθήματα, το πρόβλημα ξεκινά όταν γίνονται έντονα, συχνά και ανεξέλεγκτα.

Με όσα συμβαίνουν τριγύρω μας, ο θυμός και τα νεύρα μοιάζουν πολλές φορές μονόδρομος για την αντιμετώπιση δυσάρεστων καταστάσεων και τη διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων στην καθημερινότητα. Ωστόσο, εάν κατανοήσεις τις πιθανές αιτίες που σου προκαλούν θυμό και νεύρα, μπορεί να είναι ευκολότερο να τα διαχειριστείς αποτελεσματικά.

5 κοινοί λόγοι που νιώθεις συνέχεια θυμό και οδηγούν σε νεύρα

Τι είναι ο θυμός και πώς μας επηρεάζει;

Ο θυμός γενικά χαρακτηρίζεται από ενόχληση, απογοήτευση ή οργή ως απάντηση σε μια αντιληπτή απειλή ή αδικία. Σωματικές αλλαγές, όπως ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός, η εφίδρωση και οι «σφιγμένοι» μύες, μπορεί να συνοδεύουν το συγκεκριμένο συναίσθημα. Αν και υγιές συναίσθημα, μπορεί να γίνει προβληματικό όταν διαταράσσει τις σχέσεις, την εργασία ή τις καθημερινές δραστηριότητες.

Τι πυροδοτεί το θυμό;

Ο θυμός μπορεί να προκύψει τόσο από εσωτερικούς, όσο και από εξωτερικούς παράγοντες. Έτσι, πίσω από μια θυμωμένη συμπεριφορά μπορεί να κρύβονται:

  • Στρες και κόπωση 
  • Ανεκπλήρωτες προσδοκίες
  • Απογοητεύσεις
  • Αίσθημα απειλής
  • Αδικία ή έλλειψη επικύρωσης
  • Τραύμα στην παιδική ή ενήλικη ηλικία
  • Χρήση ουσιών
  • Συνθήκες ψυχικής υγείας

5 κοινές αιτίες που νιώθεις θυμό και οδηγούν σε νεύρα

Αν και έχουμε παραθέσει αρκετούς, πιθανούς λόγους θυμού, θέλουμε να αφιερώσουμε λίγο χρόνο και να εξερευνήσουμε τους πέντε πιο συνηθισμένους παρακάτω.

Στρες και κούραση

Στρεσογόνα γεγονότα, όπως εργασιακή πίεση, οικονομικά προβλήματα ή ζητήματα σχέσεων, θα μπορούσαν να προκαλέσουν συναισθήματα θυμού και απογοήτευσης. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου ή η σωματική εξάντληση, μπορεί να σε κάνει πιο ευερέθιστη και επιρρεπή στον θυμό.

Ανεκπλήρωτες προσδοκίες και απογοητεύσεις

Οι μη ρεαλιστικές προσδοκίες και οι επακόλουθες απογοητεύσεις, μπορεί να οδηγήσουν σε θυμό, εάν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδίαζες. Για παράδειγμα, μπορεί να νιώσεις θυμό όταν κάποιος δεν τηρεί μια υπόσχεση ή όταν δεν έχεις τα αποτελέσματα που περίμενες.

Αισθάνεσαι απειλή ή βιώνεις αδικία

Το να αισθάνεσαι απειλή ή να βιώνεις αδικία, μπορεί επίσης να προκαλέσει θυμό ή αισθήματα οργής τα οποία προκύπτουν ως μηχανισμός άμυνας. Για παράδειγμα, μπορεί να νιώσεις θυμό όταν κάποιος διαφωνεί μαζί σου και όταν αντιμετωπίζεις διακρίσεις ή προκαταλήψεις.

Παιδικό τραύμα και προηγούμενες εμπειρίες

Οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας και τα τραυματικά γεγονότα, μπορούν να επηρεάσουν τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές μας στην ενήλικη ζωή. Για παράδειγμα, μπορεί να έχεις μάθει να εκφράζεις θυμό ως αντίδραση στην κακοποίηση, την παραμέληση ή την εγκατάλειψη.

Χρήση ουσιών και ζητήματα ψυχικής υγείας

Η χρήση ουσιών και καταστάσεις ψυχικής υγείας όπως η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές ή οι διαταραχές προσωπικότητας, μπορεί να προκαλέσουν θυμό και παρορμητικότητα σε μερικούς. Για παράδειγμα, ο θυμός και νεύρα μπορεί να γίνουν πιο έντονα υπό την επήρεια ναρκωτικών ή αλκοόλ ή εάν υπάρχουν εναλλαγές της διάθεσης.


Πώς επηρεάζει ο θυμός τη ζωή σου;

Το να έχεις επίμονα συναισθήματα θυμού, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητά σου. Εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορεί να συμβούν, ως αποτέλεσμα του χρόνιου θυμού:

  • Σωματικές επιδράσεις θυμού:

Ο χρόνιος θυμός έχει συνδεθεί με την αύξηση του καρδιακού ρυθμού, της αρτηριακής πίεσης και της παραγωγής ορμονών του στρες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Επιπλέον, ο χρόνιος θυμός θα μπορούσε να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να αυξήσει τον κίνδυνο σωματικών ασθενειών.

  • Ψυχολογικές επιπτώσεις θυμού:

Όταν ο θυμός δεν διαχειρίζεται σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα απογοήτευσης, ευερεθιστότητας και άγχους. Σε ακραίες περιπτώσεις, ο θυμός θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές, επηρεάζοντας πιθανώς τη συνολική ευημερία ενός ατόμου.

  • Επιπτώσεις στις σχέσεις:

Ο θυμός μπορεί να εντείνει κάθε τύπο σχέσης, οδηγώντας πιθανώς σε συγκρούσεις και παρεξηγήσεις με φίλους, οικογένεια και συναδέλφους. Όταν ο θυμός δεν εκφράζεται με υγιή τρόπο, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αισθήματα μνησικακίας και δυσπιστίας.

  • Επιπτώσεις στον εργασιακό χώρο:

Τα θυμωμένα ξεσπάσματα στη δουλειά θα μπορούσαν να βλάψουν τη φήμη και τις σχέσεις σου με το εργασιακό σου περιβάλλον. Μπορούν επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα άγχους, να μειώσουν την παραγωγικότητα σου και να επηρεάσουν αρνητικά την απόδοσή σου στη δουλειά.

Σε όλες τις περιπτώσεις που αναφέρονται παραπάνω, η αναζήτηση βοήθειας από ειδικούς, μπορεί να είναι μια χρήσιμη και αποτελεσματική, υποστηρικτική στρατηγική που αντιμετωπίζει τις ανάγκες τόσο του ατόμου που βιώνει θυμό όσο και των γύρω του.

Exit mobile version