ΒΑΡΟΣ

5 κόλπα για να μη βγεις εκτός budget όταν κάνεις διατροφή

shutterstock

Είτε το γκούγκλαρες, είτε ζήτησες την παλιά δίαιτα της φίλης σου, είτε πήγες σε ειδικό, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Κατέληξες με ένα πρόγραμμα διατροφής που συστήνει γκρέιπφρουτ, καπνιστό και φρέσκο σολομό, πολύπλοκα πρωινά με αυγά, ψαρονέφρι και γενικά απαιτεί να αδειάσεις το πρόγραμμα και το πορτοφόλι σου. Τι θα έλεγες για μερικές ιδέες που θα σε βοηθήσουν να ισορροπήσεις το βάρος σου χωρίς να πρέπει να πάρεις δάνειο;

1. Εντός τόπου και χρόνου

Τα φρούτα και τα λαχανικά σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι της διατροφής σου για να τρως σωστά και να διατηρείς ισορροπημένο βάρος. Πρέπει να θυμάσαι όμως ότι καθένα έχει τη δική του εποχή. Συνήθως είναι φτηνότερο κάτι που παράχθηκε σε κάποιο χωράφι στην περιοχή σου και όχι σε κάποια υδροπονική εγκατάσταση της Αργεντινής, για το οποίο πρέπει να επωμιστείς και το κόστος συντήρησης και μεταφοράς. Όσο μπανάλ κι αν ακούγεται, το μανάβικο της γειτονιάς ή η λαϊκή αγορά προσφέρουν ως επί το πλείστον προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές, ειδικά την ώρα του κλεισίματος.

2. Be the Ice Queen

Δεν προλαβαίνεις να ψωνίσεις φρέσκα λαχανικά; Η τεχνολογία είναι φίλη σου και πιο συγκεκριμένα, η κατάψυξη σου τραγουδάει το Let it Go. Τα κατεψυγμένα λαχανικά μπορεί να κοστίζουν αρχικά περισσότερο ΑΛΛΑ: Δε χαλάνε. Μπορείς να κρατήσεις λαχανικά (ή και φρούτα) στον καταψύκτη σου για μήνες, χωρίς να έχεις το άγχος αν τα χρήματα που έδωσες θα γίνουν μικρά ενοχλητικά μυγάκια στην κουζίνα.

3. Plenty of other fish in the sea

Πολλά προγράμματα διατροφής συστήνουν σολομό. Πράγματι, ο σολομός έχει μεγάλη διατροφική αξία, αλλά αν ο προϋπολογισμός σου τελειώνει σε ένα γεύμα με ψάρι, σίγουρα δε θα υιοθετήσεις τη συνήθεια να τρως ψάρι μία φορά την εβδομάδα, όπως προτείνεται στη μεσογειακή διατροφή. Ευτυχώς για όλους μας, ένα από τα πιο θρεπτικά ψάρια είναι και ένα από τα φτηνότερα. Ο λόγος για τη σαρδέλα, η οποία είτε ψητή είτε στο φούρνο είναι εξαιρετικά θρεπτική και νόστιμη.

 

4. Λευκή δύναμη

Με μια ματιά στη μεσογειακή πυραμίδα, θα διαπιστώσεις ότι το κόκκινο κρέας θα πρέπει να τρώγεται μία ή μερικές φορές το μήνα. Ναι, όχι την εβδομάδα, το μήνα. Θα δεις επίσης ότι το λευκό κρέας (πουλερικά και άπαχο χοιρινό) συστήνεται για μία φορά την εβδομάδα. Το λευκό κρέας ωστόσο, είναι φθηνότερο από το κόκκινο και έχει αναλογικά λιγότερες θερμίδες. Επομένως αν ακολουθήσεις αυτή την οδηγία σίγουρα θα τρως πιο υγιεινά, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος των βασικών γευμάτων της εβδομάδας. Σκέψου όλες αυτές τις υπέροχες συνταγές με κοτόπουλο που περιμένουν να τις ανακαλύψεις.

5. Πες όχι σε ό,τι φαίνεται βολικό

Ένα βολικό, έτοιμο γεύμα από το χαριτωμένο μαγαζάκι απέναντι από το γραφείο κοστίζει σίγουρα περισσότερο από τα υλικά του. Αν θέλεις, λοιπόν, να εξοικονομήσεις χρήματα θα πρέπει επιτέλους να το πάρεις απόφαση και να μπεις στην κουζίνα σου. Ετοιμάζοντας μόνη σου τα γεύματά σου όχι μόνο θα γλιτώνεις χρήματα, αλλά θα ελέγχεις καλύτερα τα υλικά σου και επομένως τις θερμίδες και το λίπος τους.

 

Eυχαριστούμε πολύ την Ζωή Κατσιρμά,

Διαιτολόγο – Διατροφολόγο MSc

FB: Zoe Katsirma

 

Exit mobile version