ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 κορυφαίες τροφές που προστατεύουν από την άνοια και ενισχύουν τη μνήμη

iStock

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι ένα από τα βασικά συστατικά ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη, προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ιατρικών καταστάσεων όπως καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, ακόμη και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Ήξερες όμως ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφών, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου και να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας; Πολλές είναι οι επιστημονικές μελέτες που επισημαίνουν ότι συγκεκριμένες τροφές μπορεί να επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης του εγκεφάλου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως μπορούμε να καθυστερήσουμε ή ακόμα και να αποτρέψουμε την εμφάνιση των συμπτωμάτων ακολουθώντας μία συγκεκριμένη διατροφή και υιοθετώντας μια σειρά από συνήθειες που κρατούν τον εγκέφαλο σε φόρμα. Συνέχισε σε διαβάζεις για να ανακαλύψεις μερικές από τις καλύτερες τροφές που μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου, για να διατηρήσεις τον εγκέφαλό σου υγιή καθώς μεγαλώνεις.

Οι καλύτερες τροφές για την πρόληψη άνοιας

5 τροφές που προστατεύουν από την άνοια και ενισχύουν τη μνήμη

Πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα με υψηλότερα επίπεδα καροτενοειδών, των χρωστικών που δίνουν στα φρούτα και τα λαχανικά το πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα τους, σχετίζονται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου και χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας. Τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή είναι τα καρότα, η κολοκύθα, οι γλυκοπατάτες, οι πιπεριές, οι ντομάτες, τα βερίκοκα και τα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το λάχανο.

Μούρα

Τα μούρα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών, τα οποία είναι γνωστό ότι αποτρέπουν την κυτταρική βλάβη και μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη της εγκεφαλικής βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες. Τρόφιμα όπως τα βατόμουρα και τα σμέουρα έχουν όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά, καθώς και το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι είναι φυσικά χαμηλότερα σε ζάχαρη σε σχέση με πολλά άλλα φρούτα.

Ψάρια

Τα θαλασσινά, ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός, είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία σχετίζονται με την καλή υγεία του εγκεφάλου και τον μειωμένο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης. Το ωμέγα-3 λιπαρό εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA) είναι ιδιαίτερα χρήσιμο από αυτή την άποψη, αλλά το σώμα μας δεν μπορεί να το παράγει μόνο του, επομένως πρέπει να βασιζόμαστε στη διατροφή. Οι ειδικοί λένε ότι 2 έως 3 μερίδες ψαριού την εβδομάδα, είναι αρκετές για να παρέχουν στον εγκέφαλο όλα τα οφέλη αυτής της θρεπτικής ουσίας.

Ξηροί καρποί, σπόροι και όσπρια

Οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα όσπρια περιέχουν αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, καθώς και άλλα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Ε, βιταμίνες Β, χολίνη, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Όλα αυτά αποδεικνύεται ότι προάγουν την υγεία του εγκεφάλου και μειώνουν τη γνωστική έκπτωση που σχετίζεται με την ηλικία. Τρόφιμα όπως καρύδια, αμύγδαλα, φιστίκια, σόγια, φακές, λιναρόσποροι και σπόροι κολοκύθας είναι όλα καλές επιλογές για να προσθέσεις στη διατροφή σου, εάν θέλεις να κερδίσεις αυτά τα οφέλη.

Δημητριακά ολικής αλέσεως

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Β και άλλα θρεπτικά συστατικά και μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, υποστηρίζοντας τη μνήμη και αποτρέποντας την άνοια. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως η κινόα, το κριθάρι, το καστανό ρύζι και η βρώμη είναι εξαιρετικές επιλογές και μπορούν να είναι πιο υγιεινές εναλλακτικές σε πιο επεξεργασμένες επιλογές, όπως το λευκό αλεύρι.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγεις για αποτρέψεις την άνοια

Όταν μιλάμε για προστασία από την γνωστική έκπτωση και την άνοια, η κατανάλωση τρόφιμων που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη φλεγμονή, θα πρέπει είναι περιορισμένη. Μερικοί από τους κύριους ένοχους είναι:

  • Κόκκινο κρέας
  • Ζάχαρη
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα, τηγανητά και fast food
  • Αλκοόλ

Αυτά τα τρόφιμα δεν χρειάζεται να εξαλειφθούν εντελώς από τη διατροφή σου για να διατηρήσεις τον υγεία του εγκεφάλου σου. Θα πρέπει ωστόσο να καταναλώνονται σε περιορισμένες ποσότητες και να αντικαθίστανται ή να συνδυάζονται με πιο υγιεινές εναλλακτικές, όταν είναι δυνατόν.

Exit mobile version