ΠΕΡΙΟΔΟΣ

5 λάθη που κάνεις όταν έχεις περίοδο και ρισκάρεις την υγεία του κόλπου σου

Έχουμε συνηθίσει, όταν μιλάμε για την έμμηνο ρύση, το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό και αυτό που χρίζει άμεσης αντιμετώπισης να είναι ο - ομολογουμένως ανυπόφορος- πόνος που προκαλεί. Κάτι όμως εξίσου σημαντικό για να τη βγάλεις καθαρή (διπλής) τις περίφημες «δύσκολες μέρες του μήνα» είναι και οι συνθήκες υγιεινής.

Τα στοιχειώδη της υγιεινής δεν είναι πάντα τόσο «στοιχειώδη». Σερβιέτες, ταμπόν, πιθανώς και κύπελλα περιόδου, βρίσκονται στο survival kit σου για με τα είδη πρώτης ανάγκης για την περίοδο. Το θέμα είναι να ξέρεις να τα χρησιμοποιείς σωστά.

Για να το θέσουμε κι αλλιώς είσαι σίγουρη ότι αλλάζεις τη σερβιέτα όσο συχνά θα έπρεπε ή ότι χρησιμοποιείς το σωστό μέγεθος ταμπόν για τη ροή σου; Αυτά είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνεις όταν έχεις περίοδο.

1. Κάνεις συχνά ντους

Η αλήθεια είναι ότι όταν έχεις περίοδο δε νιώθεις και τόσο καθαρή, οπότε με τα συχνά ντους πιστεύεις ότι το αντισταθμίζεις. Λάθος. Τα συχνά ντους διαταράσσουν το pH της περιοχής με αποτέλεσμα να σε κάνουν πιο επιρρεπή σε κολπίτιδες και λοιμώξεις.

2. Ξεχνάς να αλλάξεις ταμπόν

Και δεν είναι τυχαίο που χρησιμοποιούμε το ρήμα «ξεχνάς» γιατί όταν το αφήνεις για περισσότερες από 3-4 ώρες αυτό συμβαίνει. Ιδανικά λοιπόν κάθε τρεις με τέσσερις ώρες πρέπει να το αλλάζεις. Σε κάθε περίπτωση, ποτέ μην το αφήνεις για περισσότερες από οχτώ ώρες αφού έτσι αυξάνεις τον κίνδυνο για Σύνδρομο Τοξικού Σοκ, μια σπάνια ναι μεν, αλλά επικίνδυνη μόλυνση που προκαλείται από τα βακτήρια που μαζεύονται στον κόλποι και εξαπλώνεται από το αίμα της περιόδου σε όλο το αίμα.

3. Δεν αλλάζεις σερβιέτα συχνά

Σε όλες έχει συμβεί και το θέμα είναι ότι είναι παραπάνω επικίνδυνο απ’ όσο νομίζουμε. Φορώντας την ίδια σερβιέτα όλη μέρα, η περιοχή παύει να παίρνει αέρα και αναπτύσσονται επιπλέον βακτήρια και άσχημες οσμές. Για να μειώσεις τις περίεργες μυρωδιές, αλλά και τις πιθανότητες να τρέχεις στο γυναικολόγο για καλλιέργεια κόλπου, φρόντισε να αλλάζεις σερβιέτα κάθε τέσσερις ώρες.

4. Χρησιμοποιείς λάθος μέγεθος ταμπόν

Μπορεί να σου ακούγεται δελεαστικό να βάλεις το μεγάλο μέγεθος ταμπόν ακόμα κι αν έχεις χαμηλή ροή ώστε να μην ανησυχείς αν θα λερωθείς. Αντίστοιχα, μπορεί να φοράς το μικρό μέγεθος ενώ η ροή σου είναι μεγάλη. Δυστυχώς, κάνεις λάθος και στις δύο περιπτώσεις. Είναι σημαντικό να φροντίζεις να επιλέγεις μέγεθος ανάλογα με τη ροή σου ώστε να αποφύγεις τυχόν λοιμώξεις.

5. Κοιμάσαι με το ταμπόν

Για όλους τους λόγους που δεν πρέπει να αφήνεις το ταμπόν μέσα στον κόλπο σου για περισσότερες από 3-4 ώρες, για τους ίδιους και με ακόμα πιο αυξημένο κίνδυνο, δεν πρέπει να κοιμάσαι με αυτό.