FITNESS

5 λάθη στην προπόνηση ενδυνάμωσης που μειώνουν την απόδοσή σου

iStock

Με την πάροδο του χρόνου, το σώμα μας φυσιολογικά χάνει μυϊκή μάζα και δύναμη. Πρόκειται για μια κατάσταση που ονομάζεται σαρκοπενία. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως τα βάρη και οι αντιστάσεις, είναι κρίσιμες για την πρόληψη αυτής της κατάστασης. Σύμφωνα με μελέτες, η τακτική προπόνηση ενδυνάμωσης μπορεί να μειώσει την απώλεια μυϊκής μάζας και να ενισχύσει τα οστά, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καταγμάτων και οστεοπόρωσης.

Ειδικότερα, η προπόνηση ενδυνάμωσης είναι απαραίτητη, καθώς βοηθά στη:

  • Διατήρηση μυϊκής μάζας: Η αύξηση της μυϊκής μάζας μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του μεταβολικού ρυθμού και της σωματικής δύναμης.
  • Ενίσχυση των οστών: Οι ασκήσεις με βάρη ενισχύουν την οστική πυκνότητα, κάτι που είναι σημαντικό για την αποφυγή καταγμάτων.
  • Καλύτερη ισορροπία και κινητικότητα: Η ενδυνάμωση των μυών υποστηρίζει την ισορροπία και την κινητικότητα, μειώνοντας τον κίνδυνο πτώσεων.

Με άλλα λόγια, η προπόνηση ενδυνάμωσης υποστηρίζει μια πιο υγιή ζωή, βοηθώντας σε να παραμείνεις πιο δραστήρι@ και ανεξάρτητ@ όσο μεγαλώνεις. Ωστόσο, υπάρχουν 5 κακές συνήθειες που πρέπει να αποφύγεις κατά τη διάρκεια της συγκεκριμενης προπόνησης και υπάρχει λόγος.

5 λάθη στην προπόνηση ενδυνάμωσης που μειώνουν την απόδοσή σου

5 λάθη στην προπόνηση ενδυνάμωσης που μειώνουν την απόδοσή σου

Αμελείς το ζέσταμα

Όταν το πρόγραμμα της προπόνησής σου περιλαμβάνει ασκήσεις με πολλά βάρη, το ζέσταμα είναι απαραίτητο. Όχι μόνο για την αποφυγή τραυματισμού, αλλά γιατί χωρίς ζέσταμα η προπόνηση δεν είναι αρκετά αποτελεσματική. Ξεκινά με 5-10 λεπτά ασκήσεις cardio, διατάσεις και ειδικές ασκήσεις, για να προετοιμάσεις τους σωστούς μύες για την προπόνησή σου.

Κάνεις λανθασμένες τεχνικές αναπνοής

Οι λανθασμένες τεχνικές αναπνοής μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την απόδοσή σου και τη σταδιακή βελτίωσή σου. Ο σωστός ρυθμός αναπνοών βοηθά στη σταθεροποίηση του κορμού και της σπονδυλικής σου στήλης, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες τραυματισμού.

Η ακατάλληλη αναπνοή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ζάλη ή λιποθυμία, ενώ οι μύες χρειάζονται οξυγόνο για να λειτουργήσουν σωστά. Χωρίς αρκετό οξυγόνο, θα αισθάνεσαι πιο γρήγορα αδύναμους τους μύες σου, ειδικά κατά τη διάρκεια ασκήσεων με πολλές επαναλήψεις ή ασκήσεις αντοχής.

Σηκώνεις υπερβολικά βάρη

Η δύναμη χτίζεται σταδιακά και προοδευτικά με την πάροδο του χρόνου. Το να σηκώνεις υπερβολικά βαρύ φορτίο πριν το σώμα σου είναι έτοιμο, μπορεί να οδηγήσει σε κακή τεχνική, άρα και σε τραυματισμούς. Οι μύες, οι σύνδεσμοι, οι αρθρώσεις και οι τένοντες χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στην αυξημένη αντίσταση.

Το να σηκώνεις βάρη πιο βαριά από την ικανότητά σου, μπορεί να προκαλέσει διαστρέμματα και τενοντίτιδες ή ακόμα και πιο σοβαρούς τραυματισμούς, όπως δισκοκήλη. Εστίασε σε ελεγχόμενες κινήσεις.

Δεν κάνεις διαλείμματα

Αν δεν ξεκουράζεσαι αρκετά μεταξύ των set, μπορεί να νιώσεις κουρασμέν@ και να επηρεαστεί η απόδοσή σου. Για ενίσχυση των μυών, ξεκουράσου 60-90 δευτερόλεπτα. Για ενδυνάμωση, 2-5 λεπτά. Τα διαλείμματα βοηθούν στην καλύτερη απόδοση και αποφυγή τραυματισμών.

Δεν κοιμάσαι αρκετά

Ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποθεραπεία, στην ορμονική ισορροπία και τη συνολική απόδοση. Καθώς κοιμάσαι, το σώμα σου απελευθερώνει ορμόνες που διεγείρουν τη σύνθεση πρωτεϊνών και την ανάπτυξη των μυών και, αλλά και ινσουλίνη, στοιχεία απαραίτητα και για την αποκατάσταση των τραυματισμένων μυϊκών ιστών.

Exit mobile version