5 λαχταριστές συνταγές για να φτιάξεις στην φριτέζα αέρος. Θα γλείφεις και τα δάχτυλά σου
- 25 ΙΑΝ 2023
Ψάχνεις για μια πιο υγιεινή, εναλλακτική λύση για το τηγάνισμα; Η φριτέζα αέρος, κοινώς γνωστή και ως air fryer, θα γίνει το νέο σου αγαπημένο gadget στην κουζίνα.
Η φριτέζα αέρος, είναι ένα εύχρηστο gadget το οποίο μιμείται το βαθύ τηγάνισμα, χωρίς λάδι ή πολύ λίγο λάδι. Εδώ, μπορείς να μαγειρέψεις σχεδόν τα πάντα, από ορεκτικά μέχρι κυρίως πιάτα, ακόμα και επιδόρπια. Αν μόλις αγόρασες μια φριτέζα αέρος και ψάχνεις συνταγές για το air fryer σου, που να είναι γρήγορες, νόστιμες και εύκολες στην προετοιμασία τους, τότε απλά συνέχισε να σκρολάρεις.
Πατάτες Τηγανητές στο Air Fryer
Υλικά
- 2 μεγάλες πατάτες
- Παρθένο ελαιόλαδο σε σπρέι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός, προαιρετικά
Οδηγίες
- Προθερμάνουμε τη φριτέζα αέρα στους 180°. Χρησιμοποιώντας ένα μαντολίνο ή αποφλοιωτή λαχανικών, κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες. Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ. προσθέτουμε αρκετό παγωμένο νερό μέχρι να καλυφθούν οι πατάτες. Μουλιάζουμε για 15 λεπτά. Προσθέτουμε παγωμένο νερό και μουλιάζουμε άλλα 15 λεπτά.
- Στραγγίζουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν. Ψεκάζουμε τις πατάτες με ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με αλάτι. Σε παρτίδες, τοποθετούμε τις φέτες πατάτας σε μία στρώση μέσα στο καλάθι της φριτέζας. Μαγειρεύουμε μέχρι να γίνουν τραγανές και να ροδίσουν, 15-17 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε 5-7 λεπτά. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με μαϊντανό.
Πίτσα στο Air Fryer
Υλικά
- 1 ζύμη για πίτσα, ξεπαγωμένη
- 1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας
- 1-1/3 φλιτζάνι τριμμένο τυρί μοτσαρέλα
- 1 μικρή πράσινη πιπεριά, κομμένη σε ροδέλες
- 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
- Τριμμένες νιφάδες κόκκινης πιπεριάς, προαιρετικά
Οδηγίες
- Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, τυλίγουμε και τεντώνουμε τη ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
- Προθερμάνουμε τη φριτέζα αέρα στους 200°. Τυλίγουμε και τεντώνουμε τη ζύμη. Κόβουμε σε 4 κομμάτια. Τοποθετούμε κάθε κομμάτι στο καλάθι της φριτέζας. Αλείφουμε προσεκτικά με 1/4 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας, 1/3 φλιτζάνι τυρί, το ένα τέταρτο από τις ροδέλες πράσινης πιπεριάς και μια πρέζα ρίγανη. Μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσει η κρούστα, 6-8 λεπτά. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με νιφάδες κόκκινης πιπεριάς. Επαναλάμβάνουμε με τα υπόλοιπα υλικά.
Σκορδόψωμο
Υλικά
- 1/4 φλιτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 3 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο ή 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένες νιφάδες μαϊντανού
- 8 φέτες τσιαπάτα ή γαλλικό ψωμί
Οδηγίες
- Προθερμάνουμε τη φριτέζα αέρα στους 170°. Σε ένα μικρό μπολ, προσθέτουμε τα πρώτα 4 υλικά.
- Σε παρτίδες, βουτάμε τις φέτες ψωμιού στο μπολ και τις τοποθετούμε στη φριτέζα αέρος. Μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσουν για, 2-3 λεπτά. Σερβίρουμε τα σκορδόψωμα ζεστά.
Κεφτεδάκια στο Air Fryer
Υλικά
- 2/3 φλιτζάνι βρώμη
- 1/2 φλιτζάνι θρυμματισμένα κράκερ
- 2 μεγάλα αυγά ελαφρώς χτυπημένα
- 1 κουτί γάλα εβαπορέ
- 1 κουταλιά της σούπας ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
- 2 κιλά άπαχο μοσχαρίσιο κιμά (90% άπαχο)
Για τη σάλτσα:
- 1/3 φλιτζάνι συσκευασμένη καστανή ζάχαρη
- 1/3 φλιτζάνι μέλι
- 1/3 φλιτζάνι μαρμελάδα πορτοκαλιού
- 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
- 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
- 1 έως 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα τσίλι
- 1 κουταλιά της σούπας γούστερ σος (σάλτσα Worcestershire)
Οδηγίες
- Προθερμαίνουμε τη φριτέζα αέρα στους 190°. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα πρώτα 10 υλικά. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε ελαφρά, αλλά επιμελώς. Πλάθουμε σε κεφτεδάκια.
- Σε παρτίδες, τοποθετούμε τα κεφτεδάκια σε μια στρώση στο ελαφρώς λαδωμένο καλάθι της φριτέζας. Μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να ψηθούν, για 12-15 λεπτά. Εν τω μεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα, ανακατεύουμε τα υλικά της σάλτσας. Μαγειρεύουμε και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει. Σερβίρουμε με τα κεφτεδάκια.
Μπουτάκια κοτόπουλου
Υλικά
- 2 φλιτζάνια κέτσαπ
- 2/3 φλιτζάνι μέλι
- 1/3 φλιτζάνι συσκευασμένη καστανή ζάχαρη
- 2 κουταλιές της σούπας γλυκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές της σούπας καστανή πικάντικη μουστάρδα
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουταλιά της σούπας γούστερ σος (σάλτσα Worcestershire)
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι μηλίτη
- 16 μπουτάκια κοτόπουλου
Κατευθύνσεις
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ανακατεύουμε τα πρώτα 8 υλικά. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Μειώνουμε τη θερμότητα. σιγοβράζουμε χωρίς καπάκι για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Κρατάμε 2 φλιτζάνια σάλτσας για το σερβίρισμα.
- Προθερμάνουμε τη φριτέζα αέρα στους 190°. Σε παρτίδες, τοποθετούμε τα μπουτάκια κοτόπουλου στο ελαφρώς λαδωμένο καλάθι της φριτέζας. Μαγειρεύουμε μέχρι το θερμόμετρο να δείξει 60°-70° για 15-20 λεπτά, γυρνώντας τα μπουτάκια κατά διαστήματα. Με ένα πινέλο μαγειρικής αλείφουμε με την υπόλοιπη σάλτσα, τα τελευταία 5 λεπτά. Σερβίρουμε με την υπόλοιπη σάλτσα.