5 λόγοι που δεν μπορείς να κοιμηθείς ενώ νιώθεις κούραση
- 24 ΑΠΡ 2025
O ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας, αλλά πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας, αφού δυσκολεύονται να χαλαρώσουν και να αποκοιμηθούν. Το γεγονός αυτό με τη σειρά του, προκαλεί επιπτώσεις στον οργανισμό τους.
Εάν δυσκολεύεσαι να αποκοιμηθείς ή αντιμετωπίζεις νυχτερινές αφυπνίσεις τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα για περισσότερους από 3 μήνες, τότε πιθανότατα πάσχεις από χρόνια αϋπνία. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, επηρεάζοντας τη σωματική και ψυχική ευεξία. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι κίνδυνοι που προκύπτουν στην υγεία μετά από έναν κακό ύπνο;
- Κόπωση.
- Διαταραχές της διάθεσης.
- Στρες.
- Μειωμένη εγκεφαλική απόδοση.
- Αύξηση βάρους.
- Μειωμένη ερωτική επιθυμία.
- Αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
- Αυξημένος κίνδυνος διαβήτη.
- Καρδιακές παθήσεις.
Η ειρωνεία είναι ότι ενώ έχεις ακουστά μερικές από τις παραπάνω επιπτώσεις στην υγεία σου και ενώ από το πρωί που ξυπνάς για να πας στη δουλειά σου, ανυπομονείς να επιστρέψεις ξανά στο κρεβάτι σου, όταν έρχεται η ώρα να κοιμηθείς είναι αδύνατον να το πετύχεις. Αναγνωρίζοντας τις αιτίες που σε κάνουν να μην «επιτρέπεις» στον εαυτό σου έναν ευχάριστο ύπνο, ίσως «σπάσεις» τον φαύλο κύκλο.
5 λόγοι που δεν μπορείς να κοιμηθείς ενώ είσαι κουρασμένη/ος
Υπεραναλύεις τα πάντα
Όταν αισθάνεσαι στρες και υπεραναλύεις τα πάντα στο μυαλό σου, τότε είναι αδύνατον να ξεκουραστεί και το σώμα σου. Αν δηλαδή δεν μπορείς να εκτονώσεις τα συναισθήματά αυτά, τότε θα έχεις αϋπνίες. Ακόμα και τα ανεπίλυτα ή καταπιεσμένα συναισθήματα μπορούν να δυσκολέψουν τη χαλάρωση, καθώς τείνουν να αναδύονται όταν ξαπλώνεις και δεν έχεις πλέον περισπασμούς, για να αποφύγεις την αντιμετώπισή τους.
Έχεις κακή βραδινή ρουτίνα
Άτομα που είναι συνεχώς κουρασμένα αλλά δεν μπορούν να κοιμηθούν, συχνά έχουν ανθυγιεινή βραδινή ρουτίνα. Μια σταθερή ρουτίνα που βοηθά σώμα και νου να χαλαρώσουν, όπως διατάσεις, διάβασμα αντί για οθόνες και άνετα ρούχα, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τον ύπνο. Επίσης, η χρήση του κρεβατιού για φαγητό ή εργασία μπερδεύει τον εγκέφαλο και δυσκολεύει την χαλάρωση. Ένας σταθερός και ήρεμος χώρος ύπνου είναι το κλειδί για ποιοτική ξεκούραση.
Είσαι πολύ ώρα σε οθόνες
Πολλές έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική χρήση οθονών πριν τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που βοηθά στον ύπνο. Όταν χαζεύεις το κινητό πριν κοιμηθείς, ο εγκέφαλος δεν προλαβαίνει να «κλείσει», κάτι που κάνει τον ύπνο δύσκολο, ακόμα κι αν το σώμα σου είναι εξαντλημένο.
Καταναλώνεις πολύ καφεΐνη
Η καφεΐνη είναι ταυτόχρονα η αιτία και η «θεραπεία» του κακού ύπνου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychiatry. Αν και είναι γνωστό ότι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης αργά μέσα στη μέρα διαταράσσει τον ύπνο, η συνεχής χρήση της για ενέργεια μπορεί να έχει επίσης αρνητικές επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία.
Έχεις ορμονικές διαταραχές
Ενδοκρινολόγος υποστηρίζει ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν ορμονικές διαταραχές συχνά δυσκολεύονται με τον ύπνο. «Η ορμονική αϋπνία μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε. Μπορεί να οφείλεται σε εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, παθήσεις του θυρεοειδούς και στρες. Οι ορμόνες που είναι πιο πιθανό να επηρεάσουν τα πρότυπα ύπνου σου περιλαμβάνουν τη μελατονίνη, την κορτιζόλη, τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη», ανέφερε η ίδια.
Από τις αυξημένες ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, που επηρεάζουν τον ύπνο, μέχρι τις ορμονικές διαταραχές που εντείνουν την κόπωση, η επίτευξη ποιοτικού ύπνου γίνεται δύσκολη.