ΥΓΕΙΑ

5 λόγοι που η παχυσαρκία δεν είναι ζήτημα αισθητικής

iStock

Η παχυσαρκία, συχνά αντιληπτή ως ένα θέμα που σχετίζεται κυρίως με την εμφάνιση, αποτελεί στην πραγματικότητα μια σοβαρή χρόνια νόσο που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας παγκοσμίως.

Πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι η παχυσαρκία είναι απλώς θέμα εμφάνισης, όμως η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σοβαρή. Ο αντίκτυπός της εκτείνεται πέρα από την αισθητική και επηρεάζει την υγεία, την ποιότητα ζωής και την κοινωνική ευημερία. Ακολουθούν 5 λόγοι που αποδεικνύουν ότι η παχυσαρκία χρειάζεται να αντιμετωπίζεται ως νόσος.

1. Σοβαρές παθήσεις που συνδέονται με την παχυσαρκία

Η παχυσαρκία έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται άμεσα με πλήθος σοβαρών υγειονομικών παθήσεων, κυρίως καρδιοαγγειακών παθήσεων. Σύμφωνα με μελέτες, οι καρδιοαγγειακές παθήσεις ευθύνονται για περίπου το 70% των θανάτων σε άτομα με παχυσαρκία. Αυτή η σύνδεση είναι ενδεικτική του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, καθώς η παχυσαρκία αυξάνει την πίεση του αίματος και τα επίπεδα χοληστερόλης, επιταχύνοντας την ανάπτυξη άλλων παραγόντων κινδύνου.

2. Επικίνδυνη σύνδεση με σακχαρώδη διαβήτη

6 λόγοι που η παχυσαρκία δεν είναι ζήτημα αισθητικής

Η παχυσαρκία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Σύμφωνα με στατιστικά, σχεδόν το 90% των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 έχουν υπερβαρότητα ή παχυσαρκία. Η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας οδηγούν στην αντίσταση στην ινσουλίνη, μια κατάσταση που μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη.

Ο σακχαρώδης διαβήτης, όπως γνωρίζουμε, δεν επηρεάζει μόνο τη ζωή των ατόμων, αλλά έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους, όπως η καρδιοπάθεια, η νεφρική ανεπάρκεια και οι οφθαλμικές επιπλοκές. Η προληπτική αντιμετώπιση και η σωστή διαχείριση της παχυσαρκίας είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή αυτής της σοβαρής ασθένειας.

3. Επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής

Η παχυσαρκία έχει σημαντικές επιπτώσεις στη σωματική, ψυχική και κοινωνική ευημερία των ατόμων. Όσοι πάσχουν από παχυσαρκία συχνά αντιμετωπίζουν μειωμένη ποιότητα ζωής, με περιορισμούς στην κινητικότητα και τις καθημερινές δραστηριότητες.

4. Επιρροή στην ψυχική υγεία

Η παχυσαρκία δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική υγεία, αλλά έχει και σημαντική επίπτωση στην ψυχική μας υγεία. Άτομα που ζουν με παχυσαρκία, συχνά αντιμετωπίζουν κοινωνικό στιγματισμό και προκαταλήψεις, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος και κατάθλιψη. Σχετική μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι με παχυσαρκία έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν διαταραχές διάθεσης και να βρουν δυσκολίες στη διαχείριση του άγχους τους. Το σωματικό βάρος, λοιπόν, επηρεάζει άμεσα την ψυχική ευημερία και γι’ αυτό η προσέγγιση της παχυσαρκίας χρειάζεται να είναι ολιστική.

5. Κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες

Η αύξηση των χρόνιων ασθενειών λόγω της παχυσαρκίας έχει εκτεταμένες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Αυτές οι συνέπειες διευρύνουν τις ανισότητες στην υγειονομική περίθαλψη και απειλούν την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.

Η οικονομική επιβάρυνση που σχετίζεται με την παχυσαρκία είναι σοβαρή, τόσο για τα άτομα όσο και για τα συστήματα υγείας. Η συνεχής ιατρική παρακολούθηση, οι φαρμακευτικές αγωγές και η ειδική φροντίδα των ασθενών απαιτούν σημαντικούς πόρους. Το υψηλό ποσοστό χρόνιων ασθενειών που προκαλείται από την παχυσαρκία επιβαρύνει τα συστήματα υγείας παγκοσμίως, οδηγώντας σε αυξημένο κόστος υγειονομικής περίθαλψης και απειλώντας τη βιωσιμότητά τους. Η ανάγκη για την λήψη προληπτικών μέτρων και αποτελεσματική διαχείριση των ασθενειών από τα συστήματα υγείας είναι επιτακτική.

Ο ρόλος της Novo Nordisk

Η Novo Nordisk έχει καθιερωθεί ως ένας από τους βασικούς πυλώνες στην παγκόσμια προσπάθεια για την πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των σχετιζόμενων χρόνιων νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Με γνώμονα την προαγωγή της συνολικής υγείας, η εταιρεία έχει αναπτύξει μια ολιστική προσέγγιση, ενισχύοντας την ενημέρωση και την εκπαίδευση του κοινού γύρω από την παχυσαρκία, μια νόσο που πλέον θεωρείται σύγχρονη επιδημία.

Στην Ελλάδα, η Novo Nordisk Hellas έχει διαγράψει πορεία 45 ετών και συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση της δημόσιας υγειονομικής πολιτικής μέσα από δράσεις ενημέρωσης, εκστρατείες ευαισθητοποίησης και τη συνεργασία με θεσμικούς φορείς και συλλόγους ασθενών. Οι καμπάνιες της εστιάζουν στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη βελτίωση του υγιεινού τρόπου ζωής, υποστηρίζοντας έμπρακτα την ανάγκη για συνειδητή διαχείριση της νόσου.

Μέσα από τη δέσμευσή της να «νικήσει» την παχυσαρκία και τις χρόνιες παθήσεις, η Novo Nordisk διαδραματίζει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεταμόρφωση του υγειονομικού τοπίου και στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε και να αντιμετωπίσουμε την παχυσαρκία με σοβαρότητα και επιστημονική βάση, προκειμένου να προάγουμε την ευημερία και την υγεία της κοινωνίας μας στο σύνολό της.

Επισκεφτείτε: www.novonordisk.gr

*Επιχορηγούμενη καταχώριση από την Novo Nordisk Ελλάδος

References:

  • World Health Organization. Cardiovascular diseases. Available from: https://www.who.int/newsroom/factsheets/detail/cardiovasculardiseases-(cvds). Lastaccessed: December 2024.
  • Echouffo-Tcheugui JB,et al. Association of DiabetesWith Heart FailurePhenotypes and Related Outcomes. JAMA.2023;330(4):336-345.
  • Rawshani A, Franzén S,Eliasson B, et al. Mortalityand Cardiovascular Disease
    in Type 1 and Type 2Diabetes. JAMA.2023;330(4):346-355.
  • Ng M, Fleming T, Robinson M, et al. Global, regional, and national prevalence of overweight and obesity in children and adults during 1980-2013: s systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2012. Lancet 2014q384Q766-81.
  • Powell-Wiley TM, Poirier P, Burke LE,et al. Obesity and Cardiovascular Disease: A Scientific Statement drom the American Heart Association. Circulation 2021; 143Qe984-e1010.
  • Herrington W, Lacey B, Sherliker P, et al. Epidemiology of Atherosclerosis and the Potential to Reduce the Global Burden orothrombotic Disease. Circ Res 2016; 118:535-46
  • Lavie CJ, Laddu D, Arena R, Ortega FB, Aplert MA, Kushner RF, Impact of Obesity and the Obesity Paradox on Prevalence and Prognosis in Heart Failure. JACC Heart Fail 2017, 5Q 409-19.
  • Khan MAB, Hashim MJ, King JK, Govender RD, Mustafa Η, Al Kaabi J. Epidemiology of Type 2 Diabetes- Global Burden of Disease and Forecasted Trends. J Epidemiol Glob Health 2020;10Q107-11.
  • Chooi YC, Ding C, Magkos F. The epidemiology of obesity. Metabolism 2019;92: 6-10.
  • Kahn SE, Hull RL, Ultschneider KM. Mechanisms linking obesity to insulin resistance and type 2 diabetes. Natire 2006, 444:840-6.
  • American Diabetes Association. Standards of medical care in diabetes-2022. Diabetes Care 2024 q47(Suppl1) :S145-S15
  • Bray GA, Kim KK, Wilding JPH. Obesity: a chronic relapsing progressive disease process. A position statement of the World Obesity Federation. Obes Rev 2017q18Q 715-23.
  • Kushner RF, Foster GD. Obesity and quality of life. Nutrition 2000;16:947-952.
  • Puhl RM, Heuer CA. The stigma of obesity a review and update. Obesity 2009;17: 941-64.
  • Tremmel M, Gerdtha, UG, Nilsson PM, Saha S. Economic Burden of Obesity: A Systematic Literature Review. Int J Environ Res Public Health 2017;14:435
Exit mobile version