ΥΓΕΙΑ

5 λόγοι που σου πέφτουν τα μαλλιά

Unsplash

Ανά περιόδους οι γυναίκες μπορεί να χάνουν μαλλιά. Αυτό μπορεί να παρατηρηθεί όταν χτενίζονται, λούζονται, βλέπουν τρίχες στα ρούχα ή όταν φτιάχνουν τα μαλλιά τους.

Οι αιτίες που μπορεί να έχεις τριχόπτωση, είναι πολλές, ενώ η αντιμετώπιση του προβλήματος μπορεί να πάρει καιρό. Αρχικά, ας δούμε πώς μεγαλώνουν τα μαλλιά.

Σύμφωνα με το National Library of Medicine, η διαδικασία αποτελείται από 3 μέρη:

  • Aνάπτυξη, κατά την οποία νέοι κλώνοι (τρίχες) βλασταίνουν από τους θύλακες των μαλλιών
  • Μεταβατικό στάδιο, το οποίο σηματοδοτεί το τέλος της ενεργού ανάπτυξης
  • Ανάπαυση, όταν από τα ωοθυλάκια παύουν να φυτρώνουν τρίχες και ακολουθεί η πτώση

Είναι φυσιολογικό να χάνεις μεταξύ 50 και 100 τρίχες την ημέρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD). Κάτι περισσότερο από αυτό – ειδικά αν παρατηρείς αλλαγές στην υφή ή το πάχος της τρίχας – μπορεί να υποδηλώνει κάτι άλλο.

Ποιοι άλλοι παράγοντες λοιπόν, εκτός από την ηλικία, μπορούν να συμβάλλουν σε σημαντική αραίωση;

Γενεσιολογία

Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι η πιο κοινή αιτία τριχόπτωσης παγκοσμίως, σύμφωνα με την AAD. Πρόκειται για μια μορφή αλωπεκίας που προκύπτει από έναν συνδυασμό γενετικών και ορμονικών παραγόντων που προκαλούν συρρίκνωση των τριχοθυλακίων, συντόμευση του κύκλου ζωής της τρίχας και παραγωγή αδύναμων και λεπτότερων μαλλιών.

Στις γυναίκες είναι πιο γνωστή ως «τριχόπτωση γυναικείου τύπου». Η ανδρογενετική αλωπεκία ή αλλιώς γυναικείου τύπου αλωπεκία είναι κληρονομική και εκδηλώνεται κυρίως στο στεφάνι και την κορυφή του κεφαλιού, με τη χωρίστρα να φαρδαίνει και το δέρμα της κεφαλής να διαφαίνεται έντονα ανάμεσα από τα μαλλιά.

Έντονο στρες

Η τελογενής τριχόρροια ή διάχυτη αλωπεκία, εμφανίζεται λόγω του αυξημένου άγχους. Αλλάζει ο φυσιολογικός κύκλος της ζωής των μαλλιών, πολλά τριχοθυλάκια υπολειτουργούν ή σταματούν τελείως και μπαίνουν πρόωρα στη τελογενή φάση ηρεμίας, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ξαφνική απώλεια μαλλιών.

Αυτό το είδος της τριχόπτωσης μπορεί να εμφανιστεί μετά από στρεσσογόνες συνθήκες όπως αλλαγές στην επαγγελματική ζωή, τη γέννηση ενός παιδιού η μία σοβαρή ασθένεια. Σε αυτή την περίπτωση η τριχόπτωση είναι υπερβολική, σε όλο το τριχωτό της κεφαλής.

Το υπερβολικό styling

Αλογοουρές, κώτσοι, extension, χρήση ισιωτικής σε καθημερινή βάση, μπορεί να καταστρέψουν την τρίχα. Το επίμονο τράβηγμα των μαλλιών, οδηγεί στην απώλειά τους, ενώ η συχνή χρήση πρέσας σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να καταστρέψει την υφή της τρίχας ή να την κόψει.

Ορμονικές διαταραχές

Όταν τα επίπεδα της οιστραδιόλης και της προγεστερόνης πέφτουν στην εμμηνόπαυση, οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις δεν είναι τα μόνα συμπτώματα που εμφανίζονται σταδιακά ή ξαφνικά, αλλά και η τριχόπτωση. Και όπως και η μετά τον τοκετό τριχόπτωση, έχει να κάνει με τις ορμόνες. Ωστόσο, σε αντίθεση με την περίοδο μετά τον τοκετό, η τριχόπτωση στην εμμηνόπαυση είναι μη αναστρέψιμη, εκτός εάν εισαχθεί θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή τοπικές θεραπείες, που εφαρμόζονται από εξειδεικευμένο δερματολόγο.

Έντονη πιτυρίδα

Η έντονη πιτυρίδα μπορεί να προκαλέσει ένα άτομο να ξύσει το τριχωτό της κεφαλής του τόσο δυνατά που να το τραυματίσει. Η επαναλαμβανόμενη φλεγμονή στους θύλακες των τριχών μπορεί να προκαλέσει βλάβη και ουλές, επιβράδυνση ή διακοπή της ανάπτυξης των μαλλιών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αδύναμα ή αραιά μαλλιά. Το στρίψιμο των μαλλιών, το επιθετικό βούρτσισμα ή το ξύσιμο του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να επιδεινώσει αυτόν τον τύπο τριχόπτωσης.

Exit mobile version