Αυτά είναι τα παράξενα σημάδια που δείχνουν ότι τρως πολλή ζάχαρη
- 19 ΔΕΚ 2023
Η ζάχαρη είναι από εκείνα τα συστατικά που όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να αποφεύγουμε στην καθημερινή μας διατροφή. Αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι μια ζωτική πηγή ενέργειας και απαραίτητη για την επιβίωσή μας. Φυσικά, δεν είναι όλα τα σάκχαρα ίδια.
Η φρουκτόζη που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά και η λακτόζη στα γαλακτοκομικά, είναι φυσικά σάκχαρα για τα οποία δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, καθώς τα τρόφιμα αυτά είναι επίσης πολύτιμες πηγές βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Τα πρόσθετα σάκχαρα, ωστόσο, τα οποία βρίσκονται συχνά σε επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι αυτά που θα μπορούσαμε να περιορίσουμε από τη διατροφή μας.
Πρόσθετα σάκχαρα, είναι οτιδήποτε προστίθεται στα τρόφιμα για να τους δώσει γλυκιά γεύση. Και αυτό περιλαμβάνει και τα φυσικά σάκχαρα, όπως το μέλι και το σιρόπι σφενδάμου. Αν και μπορεί να είναι πιο υγιεινά από την επιτραπέζια ζάχαρη, εξακολουθούν να φορτώνουν τον οργανισμό με περισσότερες θερμίδες και όχι με αρκετά θρεπτικά συστατικά. Η ζάχαρη μπορεί να κρύβεται κάτω από δεκάδες διαφορετικά ονόματα. Και παρά τις προσπάθειές σου για επιλογές υγιεινών τροφίμων, μπορεί τελικά να καταναλώνεις περισσότερη ζάχαρη από ό,τι νομίζεις.
Πώς μπορείς να καταλάβεις ότι τρως πολύ ζάχαρη;
Εάν η διατροφή σου δεν περιέχει αρκετά φρούτα και λαχανικά και δεν τρως ισορροπημένα γεύματα, αποτελούμενα από άπαχη πρωτεΐνη, υγιεινά λιπαρά και μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες, είναι πιθανό να καταναλώνεις αρκετά πρόσθετα σάκχαρα. Και όλη αυτή η πρόσθετη ζάχαρη, μπορεί να σε επηρεάζει με διάφορους τρόπους. Τα παρακάτω 5 σημάδια λοιπόν, μπορεί να δείχνουν ότι καταναλώνεις υπερβολικά πολλή ζάχαρη.
Πεινάς συνέχεια
Εάν καταναλώνεις πολλές επιπλέον θερμίδες μέσω πρόσθετων σακχάρων, η αυξημένη πείνα είναι ένα από τα πρώτα σημάδια. Η ζάχαρη είναι απολαυστική για τους γευστικούς κάλυκες, αλλά δεν ικανοποιεί, ούτε γεμίζει το στομάχι μας. Χωρίς πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και υγιεινά λιπαρά, των οποίων στερούνται τα περισσότερα επεξεργασμένα σνακ και γλυκιές λιχουδιές, το σώμα καίει γρήγορα τη ζάχαρη και έτσι αυξάνεται το αίσθημα πείνας. Επιπλέον, η ζάχαρη μπορεί να βλάψει ορμόνες, όπως η λεπτίνη, η οποία αναστέλλει την πείνα.
Έχεις έντονες εναλλαγές στη διάθεσή σου (ή καθόλου διάθεση)
Εάν νιώθεις κυκλοθυμική ή ευερέθιστη, το άγχος μπορεί να μην είναι ο μόνος λόγος. Μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι τρως πολλή ζάχαρη. Επιστημονικές μελέτες υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων, μπορεί να προάγει τη φλεγμονή, να ρίχνει τη διάθεση και να οδηγήσει ακόμα και σε συμπτώματα κατάθλιψης. Ένα γεύμα ή ένα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη χωρίς πρωτεΐνη και λίπος, αυξάνει γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα. Κάπως έτσι, τα επίπεδα ενέργειας πέφτουν και μπορεί να νιώθεις ευερέθιστη ή χωρίς διάθεση.
Νιώθεις συνέχεια κουρασμένη και χωρίς ενέργεια
Η ζάχαρη απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό. Οπότε αν νιώθεις κουρασμένη, χωρίς κάποιον άλλον προφανή λόγο, αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω της ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνεις. Η ζάχαρη είναι μια πολύ γρήγορη πηγή ενέργειας, επομένως ανεξάρτητα από την ποσότητα που καταναλώνεις, σε 30 λεπτά θα πεινάς ξανά, θα έχεις χαμηλή ενέργεια ή θα αναζητάς ξανά λίγη. Οι μεγάλες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης, μπορούν επίσης να προκαλέσουν πτώση των επιπέδων ενέργειας και να επηρεάσουν τα συνολικά επίπεδα ενέργειας του οργανισμού.
Τα φαγητά που τρως, δεν έχουν αρκετά γλυκιά γεύση
Εάν έχεις παρατηρήσει ότι τα τρόφιμα δεν έχουν τόσο γλυκιά γεύση όσο παλιά ή εάν χρειάζεται να προσθέτεις έξτρα ζάχαρη στα φαγητά, για να αποκτήσουν καλή γεύση, μπορεί επίσης να σημαίνει ότι καταναλώνεις, πάρα πολλή ζάχαρη. Εάν προσπαθείς να κάνεις πιο υγιεινές επιλογές, κι ας πούμε αντί για ένα γιαούρτι με γλυκαντικά, καταναλώσεις ένα απλό γιαούρτι, η διαφορά θα είναι πιο αισθητή.
Αυτό συμβαίνει γιατί ουσιαστικά εκπαιδεύεις τον εγκέφαλό σου, να περιμένει ένα πολύ υψηλό επίπεδο γλυκύτητας καταναλώνοντας συγκεκριμένα τρόφιμα. Και όταν έχεις συνηθίσει σε συγκεκριμένη γλυκιά γεύση, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να ικανοποιηθείς από λιγότερο γλυκές τροφές.
Ακμή και ρυτίδες κάνουν την εμφάνισή τους
Εάν παλεύεις με την ακμή, ίσως αξίζει τον κόπο να εξετάσεις πόση πρόσθετη ζάχαρη καταναλώνεις. Ο γλυκαιμικός έλεγχος παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος και την ακμή. Για παράδειγμα, σχετική, επιστημονική μελέτη προτείνει ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη, μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη ακμής. Τέλος, οι ρυτίδες, μπορεί να είναι ένα άλλο σημάδι ότι υπερκαταναλώνεις ζάχαρη. Αυτό συμβαίνει καθώς τα τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης, τα οποία είναι προϊόντα της περίσσειας ζάχαρης, ενισχύουν τη γήρανση του δέρματος.