ΥΓΕΙΑ

5 παράξενα σημάδια που μαρτυρούν έλλειψη σιδήρου

Unsplash

Η έλλειψη σιδήρου είναι μια από τις πιο κοινές διατροφικές ανεπάρκειες παγκοσμίως και μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας με τρόπους που δεν φανταζόμαστε.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού. Ωστόσο, η έλλειψή του δεν εκδηλώνεται πάντα με τα τυπικά συμπτώματα, όπως η κόπωση ή η ωχρότητα. Υπάρχουν μερικά πιο ασυνήθιστα σημάδια που μπορεί να μαρτυρούν ότι τα επίπεδα σιδήρου σου είναι χαμηλά. Παρακάτω ρίχνουμε μια ματιά σε 5 περίεργα σημάδια που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να υποδεικνύουν έλλειψη σιδήρου.

Γιατί είναι σημαντικός ο σίδηρος και τι είδη έλλειψης υπάρχουν;

Ο σίδηρος είναι βασικό θρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στη σωστή κυκλοφορία του οξυγόνου, την παραγωγή ενέργειας και την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

  • Λανθάνουσα ανεπάρκεια σιδήρου: Τα επίπεδα σιδήρου είναι χαμηλά, αλλά δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα αναιμία.
  • Σιδηροπενική αναιμία: Προχωρημένη μορφή ανεπάρκειας σιδήρου, που οδηγεί σε συμπτώματα όπως κόπωση, αδυναμία και δύσπνοια.

1. Έχεις όρεξη για πράγματα όπως άμυλο, πάγο ή …χώμα

Αν έχετε μια ανεξήγητη επιθυμία να μασάς πάγο, χώμα ή άλλα μη θρεπτικά υλικά, αυτό μπορεί να είναι ένδειξη έλλειψης σιδήρου. Ο επίσημος ιατρικός όρος για την αλλοτριοφαγία, βασίζεται στη λατινική εκδοχή του πουλιού κίσσα (επιστημονικός όρος pica-pica), το οποίο είναι γνωστό για την διαρκή και παράξενη όρεξη του. Η συγκεκριμένη διατροφική διαταραχή ονομάζεται “pica” και έχει συνδεθεί άμεσα με την αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η επιθυμία για πάγο μπορεί να σχετίζεται με τη βελτίωση της εγρήγορσης σε άτομα με χαμηλά επίπεδα σιδήρου, καθώς η αναιμία μπορεί να μειώσει τη ροή του οξυγόνου στον εγκέφαλο. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association (JAMA) έδειξε ότι πάνω από το 50% των ατόμων με αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου ανέφεραν έντονη επιθυμία για πάγο.

2. Ρωγμές στις γωνίες των χειλιών (Χειλίτιδα)

5 παράξενα σημάδια που μαρτυρούν έλλειψη σιδήρου Faruk Tokluoğlu/Unsplash+

Αν παρατηρείς ρωγμές ή σκασίματα στις γωνίες των χειλιών που δεν επουλώνονται εύκολα, μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου. Ο σίδηρος παίζει βασικό ρόλο στη σύνθεση του κολλαγόνου και την υγεία του δέρματος. Η έλλειψή του οδηγεί σε ξηρότητα και φλεγμονή στις γωνίες των χειλιών, προκαλώντας πόνο και δυσφορία.

Σύμφωνα με μελέτη στο British Journal of Dermatology, τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου συνδέονται με δερματικά προβλήματα, όπως η χειλίτιδα.

3. Έλλειψη σιδήρου και αδικαιολόγητη κόπωση

Η κόπωση μπορεί να έχει πολλές αιτίες, αλλά αν νιώθεις εξαντλημέν@ ακόμα και μετά από επαρκή ύπνο, μπορεί να έχεις χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά οξυγόνου μέσω της αιμοσφαιρίνης. Όταν υπάρχει έλλειψη σιδήρου, τα όργανα και οι μύες δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο, οδηγώντας σε υπερβολική κόπωση.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι ακόμη και ήπια έλλειψη σιδήρου μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ενέργειας και την αντοχή.

4. Κοιλονυχία

Τα νύχια που γίνονται εύθραυστα, λεπτά ή αποκτούν σχήμα κουταλιού, είναι ένα ακόμα παράξενο, αλλά χαρακτηριστικό σημάδι έλλειψης σιδήρου. Η χαμηλή ποσότητα σιδήρου επηρεάζει την παραγωγή κερατίνης, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των νυχιών.

Σύμφωνα με το International Journal of Dermatology, η koilonychia είναι ένα από τα πιο διαγνωστικά σημάδια σοβαρής αναιμίας λόγω έλλειψης σιδήρου.

5. Έλλειψη σιδήρου και δυσκολία στην αναπνοή ή ταχυκαρδία

Αν ανεβαίνεις σκάλες και νιώθεις λαχάνιασμα πιο εύκολα απ’ ό,τι συνήθως, αυτό μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης σιδήρου. Η αιμοσφαιρίνη, που μεταφέρει το οξυγόνο στο σώμα, εξαρτάται από τον σίδηρο. Όταν τα επίπεδά του είναι χαμηλά, η καρδιά πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά για να διανείμει το οξυγόνο, οδηγώντας σε ταχυπαλμία ή δύσπνοια.

Μελέτες στο European Heart Journal έδειξαν ότι η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να επιβαρύνει τη λειτουργία της καρδιάς και να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό.

Συμπερασματικά, η έλλειψη σιδήρου μπορεί να επηρεάσει τον οργανισμό με τρόπους που δεν υποψιαζόμαστε. Αν παρατηρήσεις κάποιο από τα παραπάνω σημάδια, είναι σημαντικό να ελέγξεις τα επίπεδα σιδήρου σου, μέσω αιματολογικών εξετάσεων.

Η διατροφή πλούσια σε σίδηρο (κόκκινο κρέας, φακές, σπανάκι) και η σωστή απορρόφησή του με τη βοήθεια της βιταμίνης C μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της ανεπάρκειας. Μην αγνοείς τα σημάδια, ο οργανισμός σου προσπαθεί να σου πει κάτι σημαντικό.