ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 πράγματα που βλάπτουν την εικόνα για το σώμα σου

Unsplash

Παρά το γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί ολόκληρο κίνημα υπέρ της αποδοχής της διαφορετικότητας του σωματότυπου (body positivity) ανεξαρτήτως μεγέθους, σχήματος, χρώματος δέρματος, φύλου και σωματικών ικανοτήτων, η τοξική επιρροή και η διαστρέβλωση, ως προς την εικόνα που έχουμε για το σώμα μας, καλά κρατεί.

Θα ήταν ψέμα να πούμε, ότι αυτή η διαστρέβλωση δεν προέρχεται από εξωτερικούς παράγοντες και κυρίως τα social media, που μπορεί να θέσουν συγκεκριμένα πρότυπα εμφάνισης, ως «αποδεκτά». Το χειρότερο είναι ότι με τον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο (και τα αντιστοίχως μεταβαλλόμενα πρότυπα), όσο και να πλησιάζεις το «τέλειο», την ίδια στιγμή αυτό γίνεται πάλι άπιαστο, βασικά επειδή τέλειο δεν υπάρχει και είναι δύσκολο να το αποδεχτείς αυτό σαν έννοια όταν όλοι προσπαθούν να σε πείσουν για το αντίθετο. Παρακάτω σου παρουσιάζουμε συγκεκριμένα, 6 πράγματα που βλάπτουν την εικόνα για το σώμα σου.

Social media

Όσο περισσότερο χρόνο περνούν κυρίως οι γυναίκες στα social media, τόσο πιο εμμονικές γίνονται με τις διατροφικές τους συνήθειες και την άσκηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Είναι όλο αυτό που προκύπτει από τη σύγκριση του σώματός σου με αυτό των διαδικτυακών φίλων σου. Δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα και αμφιβολία για τον εαυτό σου. Επίσης, δεν βοηθά το κουμπί «Μου αρέσει», αφού για κάποιους, είναι ο ίδιος ο ορισμός της αποδοχής και της επιβεβαίωσης.

Τα social media των διασήμων

Τη μία μεγάλο στήθος, λεπτή μέση, γυμνασμένοι γλουτοί, την άλλη skinny vibes, πλαστικές και photoshop στις φωτογραφίες. Και αναρωτιέσαι πότε θα σταματήσει αυτό; Από όσο φαίνεται ποτέ, γι’ αυτό και σε συμβουλεύουμε να προσέχεις ποιους λογαριασμούς ακολουθείς ή να βάλεις όρια στον εαυτό σου, για να μην ταυτίζεσαι. Διαφορετικά, αν το είδωλο σου δεν αποδέχεται αυτό που είναι, τότε πώς θα αποδεχτείς εσύ τον εαυτό σου;

Reality shows

Αν ψάξεις αυτή τη στιγμή σε όλα τα reality show στο Netflix ή σε οποιαδήποτε άλλη διαδικτυακή φόρμα με σειρές, αυτό που θα δεις πρώτα είναι τα μη ρεαλιστικά σώματα και πρόσωπα που έχουν οι συμμετέχοντες σε αυτά. Και αν μη τι άλλο δεν κρίνουμε, όσους κάνουν πολύ γυμναστική ή κάνουν πλαστικές, αλλά πριν συγκρίνεις τον εαυτό σου, θα ήταν καλύτερο να σκεφτείς ότι πρόκειται για 2 κόσμους. Αυτόν που θέλουν να προβάλλεται στην τηλεόραση και τον πραγματικό. Η σύγκριση και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ωφέλιμη. Επιπλέον, κάποιες τεχνικές που παρουσιάζουν κάποια reality show, προκειμένου να χάσεις κιλά, είναι αρκετά επικίνδυνες, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί απο το Eating Disorders Victoria, της Αυστραλίας.

Τα trolls του διαδικτύου

Ο πιο γρήγορος ίσως τρόπος για να προσβάλλεις κάποιον είναι με τα trolls. Εάν τυχαίνει να είσαι μία από τους χιλιάδες χρήστες που δεν έχουν ιδιωτικό λογαριασμό, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έρθεις αντιμέτωπη με αυτά. Το πρόβλημα με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που στηρίζουν την ανωνυμία είναι ότι, κάποιος μπορεί να κρυφτεί πίσω από αυτήν, αν έχει ένα ψεύτικο προφίλ.

Εφαρμογές κινητού

Υπάρχουν αμέτρητες εφαρμογές, με τις οποίες μπορείς να αλλάξεις εντελώς την εικόνα σου. (Βλέπε εφαρμογές με AI).Π.χ μπορείς να επιλέξεις μία φωτογραφία σου, να την επεξεργαστείς και να δημιουργήσεις μία εντελώς άλλη εικόνα του εαυτού σου. Το να την «πειράζεις» συνεχώς, θα σου δημιουργήσει αυτόματα την ιδέα ότι δεν είσαι αρκετή, ενώ κάθε φορά που θα κοιτιέσαι στον καθρέφτη θα έχεις δυσαρέσκεια, καθώς θα έχει αποτυπωθεί στο μυαλό σου, η «επεξεργασμένη» σου εικόνα.

Exit mobile version