ΥΓΕΙΑ

5 πράγματα που κάνεις και «πληγώνουν» την ευαίσθητη περιοχή σου

Pexels

Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσες να κάνεις ή να μην κάνεις, προκειμένου να διατηρείς υγιή την ευαίσθητη περιοχή σου και να αποφύγεις την επίσκεψη στον γυναικολόγο για κάποια τρίχα που γύρισε ή κάποια ελαφριά μόλυνση.

Επίσης, είναι κάποιες συνήθειες που κάνουν την ευαίσθητη περιοχή ακόμα πιο επιρρεπή σε βακτήρια. Μάθε ποια είναι εκείνα που πρέπει να κάνεις ή να σταματήσεις να έχεις στη ρουτίνα σου, ώστε να είσαι πιο ανέμελη.

Λάθος Νο1

Θες να ξυπνάς και να μυρίζεις άνθη λεμονιάς

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους για την ευαίσθητη περιοχή των γυναικών είναι πως μυρίζει ούτως ή άλλως απαράδεκτα. Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να τρέξεις να αναζητήσεις θεραπεία. Οποιαδήποτε φυσική μυρωδιά είναι εντελώς φυσιολογική, εκτός κι αν είναι διαφορετική απ’ ό,τι συνήθως, οπότε μάλλον πρέπει να επισκεφθείς γιατρό.

Η περιοχή των γεννητικών μας οργάνων δεν προορίζεται να μυρίζει σαν ποτ πουρί ή πούδρα για μωρά, οπότε μην αγχώνεσαι χωρίς λόγο. Φρόντιζε απλά να μην αναβάλεις τα συχνά ντους και να χρησιμοποιείς καλλυντικά που δεν επηρεάζουν το PH της περιοχής. Σύμφωνα με το αμερικανικό τμήμα υγείας και ανθρώπινης εξυπηρέτησης, οι γυναίκες που πλένονται μια φορά την εβδομάδα είναι 5 φορές πιο πιθανό να προσβληθούν από βακτηριακή κολπίτιδα.

Λάθος Νο2

Το συνθετικό δε σου κάνει καλό

Όπως εσύ, έτσι και η ευαίσθητη περιοχή σου, χρειάζεται χώρο να αναπνεύσει. Παρόλο που τα εσώρουχα με την πίτσα, τα ντόνατς και τα σύμβολα superwoman είναι τόσο cute που δύσκολα τους αντιστέκεσαι, σκέψου το δύο φορές πριν τα αγοράσεις. Το φθηνό υλικό από το οποίο είναι τις περισσότερες φορές φτιαγμένα, παγιδεύουν τις φυσικές εκκρίσεις του κόλπου, σε αντίθεση με τα βαμβακερά εσώρουχα. Οι φυσικές ίνες κρατούν μακριά από τον κόλπο τις αιτίες των περισσότερων λοιμώξεων, δημιουργώντας ένα πιο υγιές περιβάλλον για το πιο ευαίσθητο μέρος του σώματός σου.

Λάθος Νο3

Είσαι υγρή (αλλά όχι με την καλή την έννοια)

Σε όλες μας αρέσει ο ήλιος σε συνδυασμό με μια πισίνα ή μια καθαρή, καταγάλανη θάλασσα. Το να μένεις όμως με το βρεγμένο μαγιό για ώρες δεν είναι και η καλύτερη επιλογή. Η υγρασία μένει στο εσωτερικό της περιοχής, παρέχοντας τις ιδανικές συνθήκες για την αναπαραγωγή βακτηρίων, αντί να της παρέχεις το κατάλληλο (στεγνό) περιβάλλον, ώστε να ρυθμιστεί μόνη της. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρωμένα ρούχα γυμναστηρίου. Πάρε ένα δεύτερο μπικίνι μαζί. Δεν πιάνει χώρο!

Λάθος Νο4

Αποφεύγεις εκείνο το ”κολλώδες λευκό πράγμα”

Αυτή η (αηδιαστική) παχιά, λευκή ουσία είναι ασφυκτικά γεμάτη από βακτήρια ζωτικής σημασίας, όπως το Lactobacillus, το οποίο μεταξύ άλλων, ρυθμίζει και το πεπτικό σου σύστημα. Στην πραγματικότητα θα μπορούσες να φτιάξεις ακόμα και γιαούρτι από τα δείγματα των υγιών, κολπικών βακτηρίων σου. Μια διατροφή βασισμένη σε προβιοτικά όπως το γιαούρτι και το κεφίρ, δημιουργούν ένα οικοσύστημα βακτηρίων, το οποίο εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες προσθήκες. Μήπως να το ξαναρίξεις στα γιαούρτια για βραδινό;

Λάθος Νο5

Πολύ σκληρό (σαπούνι) για να πλυθείς

Αν δεν νιώθεις και πολύ άνετα στην ευαίσθητη περιοχή, δε φταίει απαραίτητα κάτι στον οργανισμό σου. Ο κόλπος είναι ευαίσθητος στις αλλαγές και ένα πολύ αρωματισμένο σαπούνι για την περιοχή, μπορεί να έχει χημικές ουσίες που ερεθίζουν άσκοπα τη γεννητική περιοχή.

Exit mobile version