5 πράγματα που μπορεί να σου συμβούν αφότου χάσεις βάρος (και δε μιλάει κανείς για αυτά)
- 15 ΜΑΙ 2018
Κάθε άνοιξη όλοι μιλούν για τα κιλά που προσπαθούν να χάσουν αλλά τελικά μέχρι να φτάσει το καλοκαίρι τα προγράμματα διατροφής καταπίνονται από περιοδικά ταξιδιωτικών πρακτορείων, εισιτήρια και φύλλα με οδηγίες χρήσεως αντηλιακών και after sun lotions. Έτσι, όσοι τελικά κατάφεραν να χάσουν το βάρος που ήθελαν, δε μιλούν ποτέ για το τι έρχεται μετά. Άλλωστε, ποιος θέλει να μιλήσει για τις παρενέργειες σε κάτι που είναι ήδη δύσκολο; Η απώλεια βάρους όμως, όπως και κάθε δραστική αλλαγή της εικόνας μας, έρχεται πάντα με κάποια παρελκόμενα. Έχουμε και λέμε:
Από την Ζωή Κατσιρμά
1. Τα σχόλια της μανούλας
Οκ, δεν είναι πάντα η μανούλα, μπορεί να είναι η γιαγιά ή η θεία και τα σχόλιά τους δεν είναι πάντα θετικά ούτε η αλλαγή σου καλοδεχούμενη. Η ελληνική οικογένεια έχει μία τάση να σε μπουκώνει με φαγητό μέχρι να ζητήσεις έλεος, γιατί όσο καλό κι αν είναι αυτό το φαγητό, υπάρχει ένα όριο χωρητικότητας, πώς να το κάνουμε; Μην περιμένεις ότι αν κάνεις δίαιτα ή χάσεις το βάρος που ήθελες αυτό θα σταματήσει. Πιθανότατα θα πάρεις σχόλια του τύπου: «Έρεψες παιδάκι μου, φάε κάτι», «Φάε τώρα, θα πεινάς μετά» ή «Δεν τρως αρκετά.» ή ακόμη και «Άρρωστη είσαι; Γιατί έχασες τόσο;». Πρώτα απ’ όλα κανείς δεν ξέρει καλύτερα από εσένα πόσο πεινάς ή όχι. Πέραν αυτού, οι άνθρωποι άλλων ηλικιών έχουν άλλα πρότυπα, τόσο διατροφής όσο και ομορφιάς και υγείας. Τα πρότυπα αυτά αλλάζουν από γενιά σε γενιά και ευτυχώς η δική μας έχει μία καλύτερη αντίληψη ως προς τον ορισμό της υγείας αλλά και της ισορροπημένης διατροφής σε σχέση με τις παλαιότερες. Προσπάθησε να αγνοήσεις αρνητικά σχόλια και επικλήσεις στο συναίσθημα που σε θέλουν να ξεφεύγεις από τα όρια που έθεσες εσύ για εσένα και αν κάποιος επιμένει για το βάρος σου, εξήγησέ του ότι ο γιατρός και ο διαιτολόγος σου λένε ότι αυτό είναι το υγιές βάρος για εσένα. Αν θέλουν πράγματι το καλό σου, αυτό θα πρέπει να τους είναι αρκετό.
2. Ζεις στο παρελθόν
Όταν κάποιος αλλάζει ριζικά την εικόνα του σώματός του, πολλές φορές δε συνειδητοποιεί αυτή την αλλαγή κατευθείαν. Ενώ έχει επιστρέψει σε ένα κανονικό, υγιές βάρος, πολλές φορές συνεχίζει να πιστεύει πως είναι ακόμη υπέρβαρος. Αν βρίσκεις τον εαυτό σου ένοχο για κάτι τέτοιο, πάρε μια μέρα ένα φλιτζάνι καφέ ανά χείρας και άνοιξε το φάκελο με τις παλιές σου φωτογραφίες και σύγκρινέ τις με τις καινούριες ή δοκίμασε τα παλιά σου ρούχα για να δεις πόσο ύφασμα περισσεύει. You did it girl, ήρθε η ώρα να το απολαύσεις (και να ηρεμήσεις).
3. Φαίνεσθαι vs. Προσωπικότητα
Συχνά, άτομα που χάνουν βάρος, ιδιαίτερα γυναίκες, χαίρουν περισσότερης προσοχής από το αντίθετο φύλο, με αποτέλεσμα να αισθάνονται ότι η προσοχή αυτή είναι ψεύτικη και αφορά μόνο την εμφάνισή τους, χωρίς να έχει ουσία. Αυτό συμβαίνει συχνά σε ντροπαλούς ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν το βάρος τους σα δικαιολογία για τις σχέσεις που δεν ήταν έτοιμοι να κάνουν. Αν νιώθεις κάτι τέτοιο, ένας ψυχολόγος μπορεί να σε βοηθήσει να λύσεις όσα δεσμά σε κρατούν από την καλή σχέση με το σώμα σου και τους δυνητικούς συντρόφους σου.
4. Περίσσεια δέρματος
Η απώλεια πολλών κιλών μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση ή «κρέμασμα» του δέρματος σε κάποιες περιοχές. Το κατά πόσο θα συμβεί αυτό επηρεάζεται από την ηλικία του ατόμου, τη φροντίδα του δέρματος κατά τις αλλαγές βάρους, τα γονίδια και φυσικά την ποσότητα του λίπους που χάνεται. Η απώλεια βάρους, ειδικά όταν είναι μεγάλη η ανάγκη της για λόγους υγείας, έχει τόσα πλεονεκτήματα που η πιθανότητα χαλάρωσης του δέρματος δεν θα έπρεπε να αποτρέψει κανέναν στο να πάρει την απόφαση να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα διατροφής. Εξάλλου, η γυμναστική με βάρη ή αντιστάσεις μπορεί να καλύψει το «κενό», αυξάνοντας τον μυικό όγκο και αν αυτό δεν είναι αρκετό, υπάρχει πάντα η πλαστική χειρουργική. Αν θέλεις την προσωπική μου γνώμη, κανείς δε χρειάζεται να είναι τέλειος. Αν η υγεία σου σε επέταξε να χάσεις όλο αυτό το λίπος, το δέρμα που περίσσεψε είναι περισσότερο σαν ένα παράσημο που τα κατάφερες και με τόσο κόπο έδειξες τον απαραίτητο σεβασμό στο σώμα σου και στον εαυτό σου και δεν είναι καθόλου απαραίτητο να το «ξεφορτωθείς». Αν ενοχλεί εσένα, αφαίρεσέ το, αν ενοχλεί τους άλλους, πρόβλημά τους.
5. Καμία διαφορά
Παρά το γεγονός ότι μία υγιής, ισορροπημένη δίαιτα μπορεί να διευκολύνει κατά πολύ τη σχέση σου με το σώμα σου και τη ζωή σου, κάνοντας ευκολότερη την κίνηση, την αναπνοή, χαρίζοντάς σου πιο λαμπερό δέρμα και αυτοπεποίθηση, στην πορεία όμως δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη διαφορά. Κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους και ειδικά στις αρχές του προγράμματος διατροφής, η ζωή σου περιστρέφεται γύρω από το φαγητό, αλλάζει και όλα είναι δύσκολα. Με τον καιρό, όλα αυτά γίνονται μία συνήθεια στη φάση της διατήρησης του βάρους, αφού πλέον έχεις φτάσει τον επιθυμητό αριθμό στη ζυγαριά. Τότε, η ισορροπημένη διατροφή δεν είναι παρά κάτι καθημερινό που γίνεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου, χωρίς υπερβολές και περίπλοκες, εξωτικές συνταγές που βλέπεις μόνο σε διαφημίσεις και σαπουνόπερες. Όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν για το αντίθετο οι instagramers, οι «αδύνατοι» δεν ξοδεύουν μία περιουσία σε εξωτικά φρούτα, δεν κάθονται να μετράνε τις θερμίδες μία-μία και ούτε ξυπνούν δύο ώρες νωρίτερα κάθε πρωί για να φτιάξουν το τέλειο πρωινό με τις φράουλες παραταγμένες πάνω στο γιαούρτι σα μοντέλα στο ντεφιλέ. Αν τα πιάτα σου δε μοιάζουν με αυτά του MasterChef δεν κάνεις κάτι λάθος, απλά ζεις κανονικά σαν άνθρωπος.
Ευχαριστούμε την Ζωή Κατσιρμά
Διαιτολόγο – Διατροφολόγο MSc
FB: Zoe Katsirma