5 σημάδια που δείχνουν ότι δεν τρως αρκετούς υδατάνθρακες
- 5 ΜΑΙ 2018
Έχουμε συνδέσει τη λέξη «υδατάνθρακας» με το «παχυντικό», με «αυτό που φουσκώνει», με «αυτό που δεν κάνει», με «αυτό που πρέπει να κόψουμε μαχαίρι». Να σε σκουντήξουμε λίγο να ξυπνήσεις. Δεν φταίνε οι υδατάνθρακες αυτοί καθεαυτοί, αλλά η υπερκατανάλωσή τους. Καλημέρα.
Οτιδήποτε στην υπερβολή του (ναι, ακόμα και οι πιο υγιεινές τροφές) επιφέρει προβλήματα και δυσλειτουργίες. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τους υδατάνθρακες. Δεν ξέρω πολλούς ανθρώπους που δεν αγαπούν τους υδατάνθρακες, έχω ακούσει πολλές φορές όμως για ακραίες περιπτώσεις δίαιτας που τους αποκλείουν εντελώς από το διατροφολόγιο. Μέγα λάθος.
Αρχικά γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι βιώσιμο εφ’ όρου ζωής (οπότε όταν επιστρέψεις σε αυτούς, η συντήρηση του όποιου βάρους κατάφερες να έχεις θα είναι πολύ δύσκολη δουλειά) και δεύτερον γιατί, πραγματικά, ο οργανισμός σου τους χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά.
Δεν προτείνουμε να πλακωθείς στα ψωμιά, τις πίτσες και τις μακαρονάδες, αλλά να τους λαμβάνεις τακτικά από όλες τις τροφές (τόσο αυτές που προαναφέρθηκαν όσο και από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια) σε λογικές ποσότητες. Σύμφωνα με την Αυστραλή διατροφολόγο Susie Burell, όταν αυτό δεν συμβαίνει, το σώμα αντιδρά. Πώς λοιπόν μπορείς να διαπιστώσεις ότι όντως έχεις έλλειψη από υδατάνθρακες;
1. Δυσκολεύεσαι πολύ να χάνεις βάρος
Η πιο κοινή παρανόηση για τους υδατάνθρακες είναι ότι όσο λιγότερους τρως, τόσο πιο εύκολα αδυνατίζεις. Ωστόσο πρόκειται για μεγάλο μύθο αφού οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι προκειμένου ο μεταβολισμός σου να λειτουργήσει σωστά. Για την ακρίβεια, όπως λέει και η Burell, αν καταναλώνεις λιγότερο από 80 γρ. υδατάνθρακες ημερησίως και γυμνάζεσαι τακτικά το σώμα σου δυσκολεύεται να μεταβολίσει το λίπος και ο μεταβολισμός σου αρχίζει να επιβραδύνει σιγά σιγά». Προτείνει λοιπόν να τρως ένα φρούτο, λίγο ψωμί ή μισό φλιτζάνι δημητριακά ολικής άλεσης αμέσως μετά την άσκηση ώστε να αυξήσεις την πρόσληψη και να ενισχύσεις το μεταβολισμό σου.
2. Νιώθεις συνεχώς κουρασμένη
Η κούραση, και δη όταν την αισθάνεσαι συχνά και μερικές φορές και αδικαιολόγητα, είναι ακόμα ένα σημάδι χαμηλής πρόσληψης. Όπως λέει η Burell αυτό μπορεί να οφείλεται σε αλλοίωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σου και αυτό με τη σειρά του, να προκαλέσει αδυναμία συγκέντρωσης, ημικρανίες και ατονία. Ενώ λοιπόν τρώγοντας πολλούς υδατάνθρακες μπορεί να σε κάνει νωχελική, το ίδιο προκαλεί και η πλήρης αποχή από αυτούς. Υδατάνθρακες=ενέργεια. Τόσο απλά.
3. Έχεις έντονη επιθυμία για γλυκό
Έχεις παρατηρήσει που ενώ έχεις φάει ένα κανονικό έως και μεγάλο γεύμα, αμέσως (ή λίγα λεπτά) μετά θέλεις γλυκό; ‘Η πεινάς κανονικά ενώ έχει περάσει μόλις μία ώρα; Αυτό σημαίνει ότι το γεύμα σου ήταν ελλιπές σε υδατάνθρακες. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ισορροπημένο και πλήρες γεύμα όταν αυτό δεν έχει (ή έχει πολύ λίγους) υδατάνθρακες. Γιατί; Επειδή χωρίς αυτούς δεν χορταίνεις και κάπως έτσι μία ή δύο ώρες μετά πεινάς σαν να μην έφαγες ποτέ.
4. Δεν χωνεύεις εύκολα
Μια ακόμα μεγάλη αλήθεια είναι πως οι πλούσιες σε υδατάνθρακες τροφές είναι πηγές (και) φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη. Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν η στέρησή τους θα επιφέρει «θέματα» στην ομαλή εντερική σου λειτουργία και -μάντεψε- η δυσκοιλιότητα θα είναι ένα από αυτά.
5. Έχεις άσχημη αναπνοή
Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες επηρεάζει και την οσμή του στόματος. «Όταν η ποσόστωση των υδατανθράκων στον οργανισμό σου πέσει κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο, το σώμα, σαν αντίδραση, παράγει κετόνες που είναι η εναλλακτική πηγή ενέργειας για το συκώτι και τον εγκέφαλο», εξηγεί η Burell. «Οι κετόνες έχουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά η οποία διακρίνεται έντονα και στο σάλιο όταν είσαι σε διαδικασία κέτωσης». Κέτωση είναι η αντίδραση του μεταβολισμού όταν καταναλώνεις μικρή ποσότητα υδατανθράκων.