5 συνηθισμένα λάθη στις σχέσεις και πώς να τα αποφύγεις
- 15 ΔΕΚ 2022
Το «It’s complicated» είναι κάτι περισσότερο από ένα status σχέσης στο Facebook ή μια ταινία της Meryl Streep. Για την ακρίβεια, είναι αρκετά πιθανό να είναι ο τρόπος που όλοι λίγο-πολύ, έχουμε περιγράψει την ερωτική μας ζωή. Το να βγαίνεις με κόσμο εκεί έξω, έχει να κάνει με το να μάθεις τι θέλεις και τι όχι. Και η μάθηση συνοδεύεται από λάθη που οδηγούν σε επιπλοκές, καυγάδες, ακόμη και χωρισμούς.
Εφόσον δεν επαναλαμβάνονται, τα λάθη στις σχέσεις, μπορούν να είναι μια τεράστια εμπειρία μάθησης και ευκαιρία για ανάπτυξη. Ωστόσο, πολλοί από εμάς κάνουμε τα ίδια λάθη ξανά και ξανά, με αποτέλεσμα φαύλους κύκλους γνωριμιών και αδυναμία να πετύχουμε μια υγιή σχέση.
Για να ξεφύγουμε από αυτή τη λούπα, παρακάτω σού παρουσιάζουμε 5 λάθη, που έχουμε κάνει όλοι σε κάποιο βαθμό και σημείο, αλλά και πώς μπορούμε να τα διαχειριστούμε.
1. Θες να «κερδίζεις» σε μια διαφωνία
Μερικοί αντιμετωπίζουν μια διαφωνία σε μια σχέση, όπως ένας δικηγόρος αγωνίζεται να κερδίσει μια δίκη. Εστιάζουν στο να αποδείξουν κάτι και να δείξουν στο άλλο άτομο, γιατί έκανε λάθος. Και είναι φυσιολογικό, αφού όλοι προερχόμαστε από ορισμένες προκαταλήψεις, που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι έχουμε δίκιο και κάποιος άλλος άδικο.
Ωστόσο, ο διαρκής αγώνας για να κερδίσεις μια διαμάχη, μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια ή ακόμα και τοξικότητα σε μια σχέση. Το να «κερδίζεις» δεν σημαίνει πραγματικά τίποτα στο μεγάλο σχέδιο της ερωτικής σου ζωής.
Τι να κάνεις:
Ο στόχος είναι να κατανοήσεις την οπτική γωνία του αγαπημένου σου προσώπου, όχι να «κερδίσεις» μια διαμάχη. Αντί να αποδείξεις κάτι, κάνε ερωτήσεις για να κατανοήσεις καλύτερα την άποψη του συντρόφου σου. Συμβουλή μπόνους: Ό,τι κι αν έχεις να πεις, μπορεί να ειπωθεί ευγενικά και με σεβασμό.
2. Δεν βάζεις όρια
Οι πρώτες σχέσεις μοιάζουν συνήθως περισσότερο με δοκιμαστικές περιόδους. Έχουμε λιγότερη κατανόηση των επιθυμιών, των αναγκών μας και του τι είναι «φυσιολογικό». Η πρώτη σχέση γίνεται έτσι, η βάση για όλες τις άλλες σχέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να περάσεις μεγάλο μέρος της ζωής σου, περνώντας από τους ίδιους κύκλους συντρόφων που δεν σε κάνουν ευτυχισμένη ή συνεχίζοντας να κάνεις τα ίδια λάθη.
Τι να κάνεις:
Προσδιόρισε τι θέλεις από μια σχέση και βάλε τα όρια ανάλογα. Η ερωτική σου ζωή θα είναι πολύ καλύτερη όταν ξέρεις τι θέλεις από μια σχέση.
3. Παραπονιέσαι για τη σχέση σου σε άλλους ανθρώπους
Μπορεί το Sex and the City να σου έμαθε ότι θα πρέπει να αναλύεις με τις φίλες σου, όλα τα μέρη των σχέσεων. Αλλά εδώ, υπάρχει πρόβλημα. Βλέπεις, όταν μοιράζεσαι όλες τις λεπτομέρειες με άλλους ανθρώπους, όχι μόνο γκρεμίζεις την εμπιστοσύνη στη σχέση σου, αλλά μένεις κολλημένη στα αρνητικά της σχέσης.
Τι να κάνεις:
Επικοινώνησε με τον σύντροφό σου, όταν κάτι δεν πάει καλά και προσπάθησε να το αντιμετωπίσετε πριν μιλήσετε στις φίλους σου. Προσπάθησε να διορθώσετε μαζί το πρόβλημα στη ρίζα του και να δημιουργήσετε μια καλύτερη σχέση, αντί να εστιάζεις στα αρνητικά της.
4. Stalking στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Ξέρω, ξέρω. Είναι δύσκολο να συμβιβαστείς με την ιδέα ότι το stalking, μπαίνει στη λίστα «λάθη στις σχέσεις». Μπορείς να μάθεις τις τελευταίες δουλειές που είχε το ταίρι σου στο Bumble και να δεις φωτογραφίες της πρώην κοπέλας του. Όσο δελεαστικό κι αν είναι, το stalking στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να είναι επιζήμιο για μια πιθανή σχέση.
Πρώτον, βγάζεις συμπεράσματα και σχηματίζεις στερεότυπα με βάση την παρουσία του στο διαδίκτυο, χωρίς να τον γνωρίσεις πρώτα. Αν ξέρεις ήδη ότι πήγε πέρυσι ταξίδι στην Χαβάη ή ότι έχει κατοικίδιο, δεν έχεις και πολύ μεγάλο περιθώριο να συζητήσετε. Μπορεί επίσης να νιώσεις ανασφαλής, ανάξια για τον τρόπο ζωής του ή να συγκρίνεις τον εαυτό σας με πρώην του.
Τι να κάνεις:
Εντάξει, εντάξει, μπορείς να ψάξεις για να βεβαιωθείς ότι δεν είναι εγκληματίας ή κατά συρροή δολοφόνος. Αλλά προσπάθησε να αντισταθείς στον πειρασμό να ψάξεις Instagram ή/και Facebook. Εάν ο πειρασμός είναι μεγάλος, υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι η διαδικτυακή ζωή είναι διαφορετική από την πραγματική. Μπορεί να βλέπεις μια εκδοχή για το ποιος είναι, αλλά διαχώρισε την online έκδοση από το άτομο με το οποίο βγαίνεις.
5. Δεν είσαι απόλυτα ειλικρινής για τα συναισθήματά σου
Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη στις σχέσεις. Πόσες φορές έχεις σταματήσει τον εαυτό σου από το να εξομολογηθεί συναισθήματα από φόβο απόρριψης; Ή πόσες φορές δεν ήσουν απόλυτα ειλικρινής για το πώς ένιωθες, επειδή δεν ήθελες να πληγώσεις κάποιον; Τι γίνεται με τις φορές που είπες «ναι», ενώ πραγματικά εννοούσες «όχι;»
Οι πιθανότητες είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς, δεν ήμασταν απόλυτα ειλικρινείς όσον αφορά την αγάπη και τις σχέσεις. Και δεν λέμε ότι είναι πάντα εύκολο, είναι, ωστόσο, απαραίτητο για να επιτύχεις μια υγιή και ευτυχισμένη σχέση.
Τι να κάνεις:
Είναι κλισέ, αλλά αληθινό: Η ειλικρίνεια είναι πραγματικά η καλύτερη τακτική. Μην δίνεις περισσότερη δύναμη στον φόβο της απόρριψης, χάνοντας την ευκαιρία να πεις σε κάποιον πώς αισθάνεσαι. Να είσαι ειλικρινής όταν βλέπεις ότι κάτι δεν λειτουργεί. Και να θυμάσαι πώς το κατάλληλο άτομο θα σου επιτρέψει να είσαι πιο βάναυσα ειλικρινής από ποτέ στη ζωή σου.