ΥΓΕΙΑ

5 σωματικές ενδείξεις που σου λένε ότι είναι ώρα να κλείσεις τον υπολογιστή

Unsplash

Θα έλεγε κανείς ότι το laptop έγινε κάτι σαν προέκταση του εαυτού μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ήταν η μόνη πηγή ψυχαγωγίας, αλλά και το μέσο τηλεργασίας.

Οι περισσότεροι από εμάς, ωστόσο, συνεχίζουμε να δουλεύουμε μπροστά από έναν υπολογιστή και να ξοδεύουμε το 1/3 της ημέρας (αν όχι περισσότερο) κοιτάζοντας μία οθόνη. Αν συνυπολογίσεις και το σκρολάρισμα στο κινητό πριν ή μετά τη δουλειά, μπορείς να καταλάβεις ότι οι 8 ώρες είναι λίγες. Ο υπολογιστής είναι απαραίτητος, αλλά θέλει και ένα μέτρο.

Όταν κοιτάζεις μία οθόνη επί ώρες, τα μάτια καλούνται να επεξεργαστούν το blue light και να επικεντρώνονται σε αυτό που βλέπουν, με αποτέλεσμα να κουράζονται και να φθείρονται οι μύες τους. Μέσα σε όλα αυτά, τα μάτια έχουν τη φυσική τάση να ανοιγοκλείνουν λιγότερο όταν βρίσκονται μπροστά σε μία οθόνη. Η ξηροφθαλμία και η θολή όραση είναι αναπόφευκτες και οι ακόλουθες ενδείξεις σε ενημερώνουν ότι ήρθε η ώρα να κάνεις κάτι για αυτό.

Νιώθεις ότι πρέπει να προσαρμοστείς κάπως

Αυτές οι μηχανικές κινήσεις που κάνεις όταν αλλάζεις πόδι, έρχεσαι πιο κοντά στην οθόνη ή νιώθεις ότι πρέπει να υγράνεις τα μάτια σου με κάποιο τρόπο. Οι πρώτες ενδείξεις, μέσα από τις οποίες το σώμα σου σε ενημερώνει ότι κάτι πάει λάθος.

Καλώς ήρθες πονοκέφαλε

Όταν νιώθεις να πονά η περιοχή πίσω από τα μάτια, σημαίνει ότι η όραση επηρεάζεται επειδή έχεις περάσει πολλή ώρα μπροστά σε υπολογιστή. Το ίδιο όμως ισχύει και για τις ημικρανίες, όπως μάς έδειξε μία έρευνα του 2015, που πραγματοποιήθηκε σε νέους ανθρώπους με μέσο όρο ηλικίας τα 21.

Πιάνεται η πλάτη ή ο αυχένας

Το κλασικό πρόβλημα που αποκτήσαμε σχεδόν όλοι στην καραντίνα. Δουλειά στον καναπέ, σκυφτοί στο coffee table, ξάπλα στο κρεβάτι. Αν το συνοδεύσεις με απόλυτη ακινησία και μηδενικά διαλείμματα για stretching, αποχαιρέτησε τη σπονδυλική στήλη.

Πρήζονται τα πόδια (ναι, φταίει ο υπολογιστής)

Είναι φυσιολογικό. Όταν είσαι μόνιμα ξαπλωμένη ή καθιστή, δεν κυκλοφορεί το αίμα στα πόδια και τα νεύρα μουδιάζουν. Όταν το νιώσεις, σημαίνει ότι πρέπει να σηκωθείς ή να σηκώσεις τα πόδια στον αέρα για να κινηθεί λίγο το αίμα.

Για ποια συγκέντρωση μου μιλάς;

Το άγχος, η κούραση, η πανδημία και η ρουτίνα σε οδηγούν πολύ εύκολα στην αδυναμία συγκέντρωσης και στην ομίχλη του μυαλού. Σταμάτα ό,τι κάνεις, πάρε μερικές βαθιές ανάσες από το διάφραγμα, ενυδατώσου, πότισε τα λουλούδια σου. Απλά πράγματα που όμως κάνουν τη διαφορά.

Exit mobile version