ΕΡΕΥΝΑ

5 συνήθειες που επηρεάζουν τη γονιμότητα

Οι καθημερινές μας συνήθειες επηρεάζουν σημαντικά την υγεία μας, τόσο την ψυχολογική όσο και την σωματική, οι περισσότερες όμως από εμάς σίγουρα δεν έχουμε φανταστεί ότι μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην γονιμότητά μας. Μια ματιά σε διάφορες επιστημονικές έρευνες αρκεί για να σε πείσει να αλλάξεις (ή έστω να βελτιώσεις) την καθημερινότητά σου ώστε να θωρακίσεις τον οργανισμό σου και να ενισχύσεις τη γονιμότητά σου.

1. Το ξενύχτι μπροστά στον υπολογιστή

Το ξενύχτι μπροστά σε οθόνες επηρεάζει σημαντικά τους κικαρδικούς ρυθμούς μας (την οποιαδήποτε βιολογική διαδικασία του οργανισμού μας δηλαδή, όπως τον ύπνο) και σύμφωνα με έρευνες έχει αρνητικές επιπτώσεις και στη γονιμότητα της γυναίκας. Η Medical Daily λέει χαρακτηριστικά ότι η μελατονίνη (η ορμόνη που παράγεται στο σκοτάδι και ρυθμίζει τον ύπνο μας) έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν το ωάριο από τις ελεύθερες ρίζες και όταν ξοδεύεις χρόνο μπροστά σε οθόνες δεν επιτρέπεις τη σωστή παραγωγή της.

2. Δεν τρως πρωινό

Όταν η μαμά σου σού έλεγε ότι το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας δεν σε κορόιδευε για να πιεις το γάλα σου. Μια έρευνα που έγινε σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες και φυσιολογικό δείκτη μάζας έδειξε ότι είχαν κατά 50% αυξημένη ωορρηξία όταν έτρωγαν πρωινό σε σχέση με εκείνες που το απέφευγαν. Η κατανάλωση πρωινού οδηγεί σε μικρότερη αντίσταση στην ινσουλίνη και σε χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, κάτι που βελτιώνει σημαντικά τη γονιμότητα.

3. Δεν πηγαίνεις συχνά στον οδοντίατρο

Οι επισκέψεις στον οδοντίατρο δεν είναι καθόλου ευχάριστες αλλά πώς θα σου φαινόταν αν σου λέγαμε ότι επηρεάζει τη γονιμότητά σου; Έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Western Australia στο Perth έδειξε ότι γυναίκες με πρόβλημα στα ούλα χρειάστηκαν κατά μέσο όρο 2 μήνες περισσότερο να μείνουν έγκυες σε σχέση με τις γυναίκες που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα με τη στοματική τους υγιεινή. Όταν π.χ έχεις περιοδοντίτιδα και το ανοσοποιητικό σου σύστημα αρχίζει να επιτίθεται σε αυτή, τα βακτήρια και η πλάκα μπορούν να ”μπουν” στην κυκλοφορία του αίματος και να ταξιδέψουν σε όλο το σώμα, κάτι που έχει συνδεθεί  κατά καιρούς με διάφορες σοβαρές χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 αλλά και αποβολή ή πρόωρο τοκετό.

4. Αποφεύγεις τα full fat γαλακτοκομικά

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα που έγινε στο Harvard σχετικά με τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών έδειξε ότι σχετίζονται με προβλήματα γονιμοποίησης. Αναλυτικά όσο συχνότερη είναι η κατανάλωσή τους τόσο δυσκολεύεται  μια γυναίκα να μείνει έγκυος γιατί έχουν αφαιρέσει τις θηλυκές ορμόνες (οιστρογόνα, προγεστερόνη) που συνδέονται με το λίπος αφήνοντας μόνο τις αντρικές ορμόνες που μπορεί να εμποδίσουν την ωορρηξία γιατί διαταράξουν τα επίπεδα των ορμονών στο σώμα σου.

5. Δεν παίρνεις βιταμίνες

Στην ίδια έρευνα ανακάλυψαν ότι όσες γυναίκες έπαιρναν καθημερινά πολυβιταμίνες που περιείχαν 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν πρόβλημα με την ωορρηξία τους σε σχέση με εκείνες που δεν έπαιρναν.