ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 τοξικές φράσεις που χρησιμοποιούν οι εγωιστές στη δουλειά

iStock

Όλοι είμαστε εγγενώς εγωιστές σε κάποιο βαθμό. Η πραγματική πρόκληση ωστόσο, είναι να επιτύχουμε μια ισορροπία «υγιούς εγωισμού», που να μας επιτρέπει να συγκεντρωθούμε στους στόχους μας, χωρίς ο εγωισμός να γίνεται εμπόδιο.

Ακολουθούν 5 τοξικές φράσεις που σύμφωνα με τους ειδικούς, χρησιμοποιούν συχνά οι εγωιστές και όσοι θεωρούν γενικά ότι «ο κόσμος τους χρωστάει», σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον.

«Αυτό το σχόλιο με προσβάλλει»

Οι εγωιστές ερμηνεύουν οποιαδήποτε εποικοδομητική κριτική, ως προσωπική επίθεση. Αρνούνται να δεχτούν την αλήθεια ότι πάντα υπάρχει χώρος για βελτίωση και ανάπτυξη. Πιστεύουν ότι δεν μπορούν να κάνουν κανένα λάθος, γεγονός που τους κάνει υπερευαίσθητους σε οποιαδήποτε πρόταση ότι η δουλειά τους, μπορεί να επιδέχεται βελτιώσεων.

«Οι ιδέες μου είναι πολύτιμες και αξίζουν να εξεταστούν σοβαρά»

Ανεξάρτητα από το πόσο μέτριοι είναι στην πραγματικότητα, οι εγωιστές τείνουν να υποθέτουν ότι προσφέρουν πάντα εξαιρετική δουλειά. Αγνοούν την αλήθεια ότι οι περισσότερες ιδέες, απόψεις και προτάσεις, έχουν ελαττώματα, ανεξάρτητα από την προσπάθεια που επενδύουμε σε αυτές.

«Η επιτυχία του/της έρχεται σε βάρος της δικής μου»

τοξικές φράσεις που χρησιμοποιούν πάντα οι εγωιστές

Ένα πολύ εγωιστικό άτομο τείνει να είναι λιγότερο επιτυχημένο από κάποιον που διοχετεύει τις εγωκεντρικές του τάσεις, προκειμένου να βοηθήσει τους άλλους. Δεδομένου ότι δεν μπορούν να δουν την αξία της υποστήριξης, πιστεύουν ότι οι νίκες των άλλων είναι άδικες και αποτέλεσμα ειδικής μεταχείρισης.

«Γιατί προσπαθείς πάντα να με ελέγχεις;»

Τα τοξικά εγωιστικά άτομα, αντιπαθούν αφεντικά που δίνουν οδηγίες ή έχουν σαφείς προσδοκίες. Για αυτούς, οι οδηγίες ενός διευθυντή είναι, στην καλύτερη περίπτωση, απλώς προτάσεις ή στη χειρότερη, μια προσπάθεια κακομεταχείρισης τους.

«Είσαι ασεβής επειδή δεν συμφωνείς μαζί μου»

Ακόμα μια τοξική φράση που μπορεί να χρησιμοποιούν οι πραγματικά εγωιστές στη δουλειά τους. Το γεγονός ότι περιμένουν την απόλυτη αναγνώριση και σεβασμό, για την εμπειρία και τις ιδέες τους, τους οδηγεί συχνά στο να δείχνουν ελάχιστο ενδιαφέρον να μάθουν από τους άλλους. Έτσι, όταν κάποι@ μπορεί να έχει μια διαφορετική άποψη, δεν το βλέπει ως ευκαιρία να μάθει, αλλά ως ένδειξη ασέβειας.

 

 

 

Πώς να αντιμετωπίσεις τους εγωιστές στη δουλειά

  • Απόφυγέ τους εάν και όταν είναι δυνατόν

Το να ασχολείσαι με τοξικά άτομα, εντός ή εκτός εργασιακού χώρου, είναι σίγουρη συνταγή αποτυχίας. Δυστυχώς όμως, βρίσκονται ανάμεσά μας. Επομένως, διάλεξε σοφά τις μάχες σου και μην αναλώνεσαι σε περιττές ίντριγκες και λογομαχίες. Από την άλλη, αν κάτι σε προσβάλλει ως άνθρωπο και εργαζόμεν@, επικοινώνησε το, χωρίς να απομακρύνεσαι από τις προσωπικές σου αξίες. Μερικές φορές, πρέπει να μιλάς, έστω και μόνο για τη δική σου ψυχική ηρεμία.

  • Θέσε ξεκάθαρα όρια

Ακόμα και όταν η συμπεριφορά τους ξεφεύγει από τα όρια, φρόντισε να τους επαναφέρεις στην τάξη. Τουλάχιστον, μπορείς να καταστήσεις σαφές ότι η συμπεριφορά τους δεν είναι αποδεκτή από εσένα και είναι επιβλαβής για τη εργασιακή σας σχέση.

  • Μίλα τους για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν

Ο εγωισμός έχει πολλές αρνητικές επιπτώσεις σε ένα εργασιακό περιβάλλον. Αρνητικές επιπτώσεις που μπορείς να αναδείξεις. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να δοκιμάσεις να πεις:  «Αν εστιάζεις μόνο σε αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες σου, δεν βλέπεις τη μεγάλη εικόνα. Αυτό επηρεάζει τα πάντα και μακροπρόθεσμα μπορεί να εμποδίσει την εξέλιξή σου».

Ή:  «Αν βλέπεις τα πάντα ως προσωπική προσβολή, θα νιώθεις συνεχώς απογοητευμέν@ και θα επιβαρύνεσαι από αρνητικές σκέψεις για τους άλλους. Δεν είναι εξαντλητικό;».

P.s: Και στις 2 περιπτώσεις, να είσαι προετοιμασμένη/ος ότι μπορεί να μην λάβεις την απάντηση που ελπίζεις.

Exit mobile version