5 τροφές για να γίνεις «περδίκι» στο πι και φι όταν είσαι άρρωστη
- 4 ΝΟΕ 2024
Το φθινόπωρο και ο χειμώνας φέρνουν μαζί τους την εποχή του κοινού κρυολογήματος, της γρίπης και άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού. Κατά την περίοδο αυτή, το ανοσοποιητικό μας σύστημα χρειάζεται μια ισχυρή υποστήριξη για να καταπολεμήσει τους ιούς και τα βακτήρια. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με επιλεγμένες τροφές μπορεί να προσφέρει στο σώμα μας τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά, ώστε να ενισχύσουμε φυσικά την άμυνα του οργανισμού.
Παρακάτω λοιπόν σου παρουσιάζουμε τις 5 κορυφαίες τροφές που θα σε βοηθήσουν να αναρρώσεις πιο γρήγορα και να ανακουφιστείς από τα ενοχλητικά συμπτώματα που προκαλούν κρυολογήματα και ιώσεις, όπως κόπωση, βήχα, ρινική συμφόρηση και πυρετό.
1. Κοτόσουπα: H νο.1 τροφή για κρυολόγημα και γρίπη
Η κοτόσουπα είναι για γενιές ένα διατροφικό βάλσαμο για όλους τους σωστούς λόγους. Είναι μια εύκολη στην κατανάλωση πηγή βιταμινών, μετάλλων, θερμίδων και πρωτεΐνης, τα οποία είναι θρεπτικά συστατικά που μπορεί να χρειαστεί το σώμα σε μεγαλύτερες ποσότητες, ενώ αναρρώνεις από μια ασθένεια.
Η κοτόσουπα είναι επίσης μια πλούσια πηγή υγρών και ηλεκτρολυτών, οι οποίοι είναι χρήσιμοι εάν διατρέχεις κίνδυνο αφυδάτωσης λόγω διάρροιας, εμετού, εφίδρωσης ή πυρετού. Το κοτόπουλο στη σούπα, περιέχει επίσης το αμινοξύ κυστεΐνη, που βοηθά στην αραίωση των βλεννωδών εκκρίσεων, διευκολύνοντας έτσι την απομάκρυνση των μικροβίων από το αναπνευστικό σύστημα. Έχει επίσης αντιιική, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.
Μελέτες στο Chest Journal επιβεβαιώνουν ότι ο ζεστός ζωμός κότας μειώνει τη φλεγμονή στο αναπνευστικό σύστημα, ενώ ενυδατώνει το σώμα, ανακουφίζοντας από τη συμφόρηση και τον πονόλαιμο.
2. Σκόρδο
Το σκόρδο είναι γνωστό για τις αντιβακτηριακές και αντιικές του ιδιότητες και αποτελεί ισχυρό «όπλο» ενάντια στις λοιμώξεις. Περιέχει αλλισίνη, μια ουσία που έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθά στη μείωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης.
Μελέτη στο Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τακτικά σκόρδο παρουσίαζαν μικρότερη συχνότητα κρυολογήματος και συντομότερη διάρκεια ασθένειας. Η αλλισίνη επιταχύνει την αντίδραση του οργανισμού στους ιούς, επιτρέποντας έτσι μια πιο γρήγορη ανάρρωση.
3. Τζίντζερ (Πιπερόριζα)
Το τζίντζερ είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, ενώ βοηθά στην αντιμετώπιση της ναυτίας και του πονόλαιμου. Το τζίντζερ περιέχει δραστικές ουσίες, οι οποίες ανακουφίζουν από τον πόνο και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, παρέχοντας φυσική ζεστασιά στο σώμα, ενώ μειώνουν τη φλεγμονή.
Μελέτη στο American Journal of Respiratory Cell and Molecular Biology διαπίστωσε ότι το τζίντζερ ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού και μειώνει τη φλεγμονή στους πνεύμονες, συμβάλλοντας στην ανακούφιση από τον βήχα και τον ερεθισμένο λαιμό.
4. Μέλι: Η πιο γλυκιά τροφή για κρυολόγημα και γρίπη
Το μέλι είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό και αντιφλεγμονώδες, με ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες που μπορούν να ανακουφίσουν από τον πονόλαιμο και τον βήχα. Είναι επίσης γεμάτο με αντιοξειδωτικά, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προσφέρουν ενέργεια στο σώμα.
Έρευνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) υποστηρίζει τη χρήση του μελιού για τη μείωση του νυχτερινού βήχα και την ανακούφιση του λαιμού. Ειδικά το μέλι από θυμάρι και το μέλι manuka έχουν δείξει εξαιρετικά αντισηπτικά αποτελέσματα, καθιστώντας το μέλι μια ιδανική επιλογή για τα συμπτώματα του κρυολογήματος.
5. Εσπεριδοειδή
Εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ και μανταρίνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθά στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν λοιμώξεις που προέρχονται από το κοινό κρυολόγημα και τις ιώσεις. Παράλληλα, οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας το σώμα από τις φθορές που προκαλούν οι λοιμώξεις.
Μελέτες όπως αυτή που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Medicine δείχνουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, ενώ βελτιώνει την αντοχή του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, τα υγρά που προσφέρουν τα εσπεριδοειδή βοηθούν στη διατήρηση της ενυδάτωσης.
Η διατροφή αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος και την ταχύτερη ανάρρωση από λοιμώξεις, γρίπη και κρυολογήματα. Τροφές όπως ο ζωμός κότας, το σκόρδο, το τζίντζερ, το μέλι και τα εσπεριδοειδή, με τις επιστημονικά αποδεδειγμένες ιδιότητές τους, μπορούν να μας προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια, να ανακουφίσουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος και να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού.
Επιλέγοντας τις κατάλληλες τροφές, δίνουμε στο σώμα μας την ευκαιρία να καταπολεμήσει φυσικά τις λοιμώξεις, παραμένοντας δυνατό και υγιές ακόμα και τις πιο δύσκολες εποχές του χρόνου.