ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 τροφές με περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια

Pexels

Βιταμίνη C δεν σημαίνει (μόνο) πορτοκάλια. Στην πραγματικότητα, ένα μεσαίου μεγέθους πορτοκάλι έχει μόνο 69,7 mg βιταμίνης C. Ποσότητα η οποία είναι στην πραγματικότητα λιγότερη από αυτή που μπορεί να βρεις σε πολλά άλλα κοινά φρούτα και λαχανικά.

Αν και μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη C δεν μπορεί στην πραγματικότητα να αποτρέψει τα κρυολογήματα ή την κοινή γρίπη, η κατανάλωση αυτής της θρεπτικής ουσίας ενισχύει σημαντικά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Για να πάρεις λοιπόν την κατάλληλη ποσότητα βιταμίνης C, δεν έχεις παρά να εντάξεις στη καθημερινή διατροφή σου τις παρακάτω 5 τροφές. Kαθεμία από τις παρακάτω τροφές έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα ανά μερίδα, στη συγκεκριμένη βιταμίνη. Ένα καλό νέο τόσο για τους γευστικούς σου κάλυκες, όσο και για και το σώμα σου.

Πιπεριές

Content Pixie/Unsplash+

Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένη κόκκινη πιπεριά περιέχει σχεδόν 3 φορές περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι – 190 mg. Οι κόκκινες πιπεριές είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, η οποία προάγει την υγεία των ματιών.

Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένη πράσινη πιπεριά περιέχει λιγότερη βιταμίνη από την κόκκινη, αλλά με 120 mg, εξακολουθεί να είναι το 200% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Η πράσινη πιπεριά είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών.

Βιταμίνη C στη λαχανίδα

Εκτός από τη διπλάσια συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Α και επταπλάσια της συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης Κ, μια μερίδα ενός φλιτζανιού παρέχει 80,4 mg βιταμίνης. Η διατροφική «μονάδα παραγωγής ενέργειας» παρέχει επίσης μια σημαντική δόση μετάλλων και λιπαρών οξέων.

Μπρόκολο

Αυτό το λαχανικό παρέχει 132 mg βιταμίνης C ενώ αποτελεί μια καλή πηγή φυτικών ινών, με μόλις 30 θερμίδες ανά μερίδα. Επιπλέον, το μπρόκολο μπορεί να έχει ιδιότητες πρόληψης του καρκίνου.

Βιταμίνη C στο κουνουπίδι

Είτε ψητό, είτε στον ατμό, είτε βραστό, τρώγοντας μια μικρή μερίδα κουνουπίδι, δίνεις στον οργανισμό σου μια δόση 127,7 mg βιταμίνης C, συν 5 γραμμάρια φυτικών ινών και 5 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Ακτινίδια

Μία μερίδα ακτινίδιο (περίπου 2 φρούτα) μπορεί να προσφέρει, 137,2 mg της συγκεκριμένης βιταμίνης. Τα ακτινίδια είναι επίσης πλούσια σε κάλιο και χαλκό.