5 τροφές που πρέπει να τρως για να ζήσεις ως τα βαθιά γεράματα
- 28 ΔΕΚ 2023
Ενώ δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον χρόνο, μικρές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιγήρανση.
Ποιες είναι όμως οι καλύτερες αντιγηραντικές τροφές, των οποίων η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, υποστηρίζουν την γενική μας υγεία και μας βοηθούν να ζήσουμε περισσότερο;
Νεροκάρδαμο
Αυτό το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά φυλλώδες πράσινο λαχανικό, είναι μια εξαιρετική πηγή για:
- ασβέστιο
- κάλιο
- μαγγάνιο
- φώσφορο
- βιταμίνες Α, C, Κ, Β-1 και Β-2
Το νεροκάρδαμο είναι από τις αντιγηραντικές τροφές, που δρουν ως εσωτερικό αντισηπτικό του δέρματος και αυξάνει την κυκλοφορία και την παροχή μετάλλων σε όλα τα κύτταρα του σώματος, με αποτέλεσμα την ενισχυμένη οξυγόνωση του δέρματος. Γεμάτα με βιταμίνες Α και C, τα αντιοξειδωτικά του νεροκάρδαμου μπορεί να εξουδετερώσουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, βοηθώντας στη διατήρηση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων μακριά.
Αντιγηραντικές τροφές: Ξηροί καρποί
Πολλοί ξηροί καρποί, ειδικά τα αμύγδαλα, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του ιστού του δέρματος, στη διατήρηση της υγρασίας του και στην προστασία του από τις βλαβερές ακτίνες UV. Τα καρύδια από την άλλη, περιέχουν και αντιφλεγμονώδη ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που μπορεί να:
- ενισχύσουν τις κυτταρικές μεμβράνες του δέρματος
- προστατεύσουν από την ηλιακή ακτινοβολία
- χαρίσουν στο δέρμα μια όμορφη λάμψη διατηρώντας τη φυσική του λιπαρότητα
Ρόδι
Τα ρόδια χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες ως θεραπευτική τροφή. Όχι τυχαία. Πλούσια σε βιταμίνη C και μια ποικιλία από ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα ρόδια μπορεί να προστατεύσουν το σώμα από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών και να μειώσουν τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό. Τα ρόδια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη διατήρηση του κολλαγόνου στο δέρμα, επιβραδύνοντας τα σημάδια γήρανσης.
Γλυκοπατάτες
Οι γλυκοπατάτες κερδίζουν επίσης επάξια μία θέση ανάμεσα στις καλύτερες αντιγηραντικές τροφές. Το πορτοκαλί χρώμα της γλυκοπατάτας προέρχεται από ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται βήτα-καροτίνη, το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη A, μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ελαστικότητας του δέρματος, να προάγει την ανανέωση των κυττάρων του δέρματος και τελικά να χαρίσει απαλό και νεανικό δέρμα. Αυτό το νόστιμο λαχανικό, είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμινών C και E, που μπορούν να προστατεύουν το δέρμα από τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και να διατηρούν την επιδερμίδα σου λαμπερή.
Αντιγηραντικές τροφές: Φυλλώδη λαχανικά
Η συμπερίληψη σκούρων πράσινων φυλλωδών λαχανικών στη διατροφή μας, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και στη γενική υγεία. Τα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το kale, η ρόκα, το μαρούλι και το σέσκουλο, είναι εξαιρετικές τροφές καθώς αποτελούν πηγή πολλών βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Παρέχουν στον οργανισμό βιταμίνες A, C, E και K, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες.